Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomóżcie, bo ręce już nam opadają.

Zamarzyła nam się nowa kuchnia. Niestety problem ze zmywarką. Przeszukałam cały wątek, ale i tak jestem w kropce.

Mamy zmywarkę 45 cm. Jakie macie pomysły z frontem. Od razu mówię, że odpada na pewno te obrzydliwie błyszczące fronty. Kupić drzwi 60 cm i zamaskować, czy co? Proszę o pomoc bardzo mocno.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiele osób na forum prezentowało zdjęcia swoich kuchni z błyszczącymi frontami. Są one ładne choć osobiście nie wybrałabym takich do swojej kuchni ale szanuję wybór i gust i nie twierdzę, że są "obrzydliwe".

Może też uszanuj innych i nie wypowiadaj takich słów, żeby nie robić nikomu przykrości

Witam serdecznie,

Drogie Panie i Panowie, pomożecie?

Kuchnia ma wymiary jakie ma :(, coś ponad 9 m. Gaz, woda i gniazdka pod sprzęty AGD już są. Zaprojektowałam w plenerze kuchnię w odwrócone L. Ciąg szafek po jednej stronie. Przy drugiej ścianie chciałabym postawić jakiś stół i chociaż 3 krzesła.

Fronty mają być białe matowe, spodobał mi się ciąg górnych szafek z mlecznym przeszkleniem z frontami otwieranymi do góry. Niestety te szafki dostępne są tylko w sześćdziesiątkach a więc nie uda mi się ustawić je w jednej linii, do tego dochodzi okap który za przeszklonym frontem nie wygląda korzystnie.

Zastanawiam się który układ będzie bardziej funkcjonalny (lodówka otwierałaby się na słupek z piekarnikiem). Czy może lepiej by było umieścić piekarnik pod płytą a w miejscu słupka z piekarnikiem wstawić słupek z przeznaczeniem na produkty suche + puszki?

kuchnieikea2.jpg

kuchnieikea2bs.jpg

Tak na szybko - górne szafki zakończone prosto przy ścianie, bez narożnej;

piekarnik zostawiłabym w słupku, wydaje mi się to wygodniejsze , a pod płytą możesz trzymać narzędzia do gotowania, przyprawy itp.;

przemyślałabym usytuowanie zlewozmywaka, (mam podobne ustawienie, bo kuchnia mała), użytkowanie w kącie nie jest zbyt komfortowe, a jeśli w kuchni pracuje dodatkowa osoba to stojąc przy zlewie blokuje się dostęp do szafki rogowej i tej pod zlewozmywakiem;

ujednoliciłabym układ górnych szafek - bo tam straszny bałagan w podziałach i liniach;

nie podoba mi się ta samotna wisząca szafka na lewo od okna;

Jeśli mikrofala nie potrzebna piekarnik schowałbym pod blat, a przy lodówce zrobił cargo na produkty, które będziemy wyjmować kilka razy dziennie. Piekarnika używa się 2x w tygodniu. Zlew koniecznie odsuń od szafki rogowej. Kierunek otwarcia lodówki w 1 wersji do zmiany... Skąd w ogóle taki pomysł?

Witaj,

Nie wiem czy mam rację i czy moje uwagi mają sens ale podzielę się swoimi wnioskami po remoncie mojej kuchni. Jest wygodnie jak lodówka stoi przy blacie roboczym. Coś przygotowuje i często sie zagląda do lodówki coś wyjąć/schować itp. Wygodnie jak nie trzeba do niej chodzić przez całą kuchnię. Dla mnie bardzo trafionym pomysłem było ustawienie słupka z piekarnikiem przy szafce 60 cm. Mam gdzie położyć blachę z piekarnika jak coś przygotowuje i mam b. blisko po wyciągnieciu czegoś gorącego z niego.

Mam kolejna prośbę o radę.

Nie wiem na jakie spoty zdecydować się do aneksu (plan zamieciłem na poprzedniej stronie)

Myślę o 3 spotach w stylu nero z halogenami/ledami na gu10

Nie wiemjednak czy nie będzie to zbyt punktowe.

Widze,że śą też dostepne spory na gwint e27 na świetlówki kompaktowe.

Coś takiego:

1379499894_downLlll.jpg

Wygląa to nieco gorzej jest chyba też większe, ale jak rozmumem światło było by znacznie bardziej rozproszone i chyba jeddak mocniejsze?

Mam kolejna prośbę o radę.

Nie wiem na jakie spoty zdecydować się do aneksu (plan zamieciłem na poprzedniej stronie)

Myślę o 3 spotach w stylu nero z halogenami/ledami na gu10

Nie wiemjednak czy nie będzie to zbyt punktowe.

Widze,że śą też dostepne spory na gwint e27 na świetlówki kompaktowe.

Coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]318940[/ATTACH]

Wygląa to nieco gorzej jest chyba też większe, ale jak rozmumem światło było by znacznie bardziej rozproszone i chyba jeddak mocniejsze?

Z projektu wynika, że szafki są do sufitu. Pamiętaj, szczególnie o tej nad lodówką, która jest głęboka, aby nie umieszczać punktu z oświetleniem zbyt blisko, ze względu na drzwi. Jakiś czas temu montowałem kuchnię i miałem okazję podziwiać taki rodzaj oświetlenia, przy niskim suficie ( 240cm?) to bardziej wyglądało na oświetlenie dekoracyjne, tak jak mówisz punktowe. Może warto przejść się do sklepu z oświetlenie i popytać fachowca aby doradził konkretny model? Ładnie wyglądają, ale do zwykłych oczek sufitowych im daleko.

Dzięki za rady.

Co do drzwi to oczywiście planuję tak, aby szafki mozna było swobodnie otwierać.

Co do oczek to podziwiałem je dzisiaj w sklepie zarówno oczka w Agata Memble (rodeo)http://agatahome.pl/1-Katalog,produktow/44-Oswietlenie/48-Lampy,sufitowe/34691-lampa,sufitowa,spot,rondoo.html?lp=3

jak i w innym sklepie znane i lubiane Massive/Philips Nero i faktycznie to może to robić jedynie jako oświetlenie dekoracyjne.

Zaskoczyły mnie nietypowe reflektorki na gu10 ale ze świetlówką kompaktowa i odbłyśnikiem przy 9 watach dawały silne światło BRITOP-Swietlowka-kompaktowa-GU10-AR-111-9W-230V-4000102.jpg

Nie wiem czy znajdę jednak takie oczka, jesli nie poszukam takich tub na klasyczne e27 i zamontuję świetlówki kompaktowe.

Efekt wizualny będzie na pewno gorszy, ale zapewni to odpowiednie oświetlenie.

Edytowane przez 99tomcat

Jestem po chyba ostatniej wizycie w Ikei i dopieszczeniu projektu.

Pojawił sieejdnak upierdliwy problem. Nie ma nigdzie w Polsce i na stronei też mocowania do drzwi zmywarki Behjälplig.

Bez tego musiał bym kupić ich zmywarkę ;/

Ani to tanie ani wypasione. Nie wiem czy model spoza Ikei Elektroluxa nie pasował by.

Szczerze mówiąc miełem już wybraną zmywarkę : ARISTON LTF 11H132 EU - niedroga,ładna z wypasami (namiastka szuflady na sztućce ), cicha

i żal z niej rezygnowac.

Da sie gdzieś kupić poza ikea te szyny/prowadnice Behjälplig ?

Nateraz to jest perfidna próba wymuszenia kupowania sprzętu z Ikea

aga2183, podoba mi się Twoja kuchnia. Ale mam wątpliwości, czy praktyczne jest takie umieszczenie lodówki bez choćby odrobiny blatu bezpośrednio obok.

99tomcat, dlaczego "perfidna"? Perfidna próba to byłaby, gdyby ikea w ramach pomocy najbiedniejszym zobowiązała się dostarczyć Ci kuchnię za darmo a potem wymagała dokupienia u nich kompletu AGD bo inaczej zabiorą. :p To jest wolny rynek. Jeśli brak tych prowadnic Ci przeszkadza, wybierz inną kuchnię, np. cook&lewis ;) Jak zaplanowałaś sobie zaoszczędzić na zmywarce, to znajdź rozwiązanie :p Przecież możesz dla frontów ikea zastosować inne mocowanie do zmywarki.

Jestem samcem to raz ;)

Dwa nie mozna zastosować innego mocowania- szafki stojące ikea maja 80cm wysokosci.

Bez tych prowadnic albo dostosowanej seryjnie zmywarki po zamontowaniu frontu zmywarka nei otworzy się - dłuższy front zawadzi o dno zmywarki.

Perfidne jest to, że te prowadnice standardowo były dostepne w Ikea od wielu miesięcy, a mozę i lat i nagle wyginęły.

Bezpośrednio wiąże sie to ze zmiana dostawcy zmywarek- do whirpoola były potrzebne, teraz nowe model maja od elektroluxa i nie potrzebują tych prowadnic.

Dzięki , pomyślę. Swoją drogą ktoś zwąchał interes 200zł za prowadnice sprzedawaną za 80zł ;)

Bardzo podobają mi się kuchnie z IKEA jednak nie jestem przekonana co do trwałości tych mebli i sprzętów. Mógłby ktoś przybliżyć jak to wygląda po paru latach użytkowania? ;)

Wiele osób posiadających starszy system od 5 cczy 7 lat,że nie ma problemów.

Zawiasy, prowadnice itp to blum, więc bardzo dobrej jakości.

Na pewno wyjdzie sporo taniej niż w studiu kuchennym, trzeba sie pogodzić z mniejszymi możliwościami dopasowania np

- szerokosci szafek co 20 cm i białymi lub czarnymi korpsami szafek.

Jedna sprawa bardzo mocno podnosi koszt i warto poszukać poza Ikea - transport kuchni to co najmniej 300 - 400 zł.

Bez transportu u nich podobno nie ma opcji kompletowania zamówienia za 60zł

Montaż mojej wyszedł by ok 1300zł + 100zł za każdy sprzęt agd kupiony spoza Ikea.

Do tego pomiar przed montażem 150zł.

Razem wyszło by ponad 2 tysiące dodatkowo i to moim zdaniem jest lekkie przegięcie (przy koszcie samej kuchni bez sprzętu u mnie ok 8tysięcy(fronty ringhult podnosza dość znacząco cenę) + 1200-1300zł oświetlenie podszafkowe i szuflad- też swoja drogą drogie)

Edytowane przez 99tomcat

Ja uważam, że powodem zniknięcia tej listwy montażowej była jej ciągła awaryjność, u mnie jest założona w zmywarce whirlpoola i ciągle coś jest nie tak, mimo, że już raz wymienili na nową, problem nadal jest. Przy szybkim lub nieuważnym otwieraniu zmywarki front wypada z listwy. Na chwilę obecną żałuje, że nie kupiłam ich zmywarki, problemu by nie było, a teraz po raz kolejny muszę wzywać serwis gwarancyjny i tak będzie przez 2 lata, a póżniej?

dziękuję wszystkim za rady :)

adrianad

A po co ta szafka narożna tam u góry? Dajcie prosta szafką będzie lepiej wyglądać. Jelsi płyta gazowa to okap musi wisieć minimum 75 cm nad nią.

faktycznie narożna szafka nie wygląda dobrze, pozbędę się jej.

gahan

nie podoba mi się ta samotna wisząca szafka na lewo od okna

tu też racja, samotna szafka to gwałt na kawałku ściany, pomyślę tu nad półkami na książki

zlewu nie mogę już odsunąć od rogu, wiem też że kawałek blatu przy lodówce to dobra rzecz w tej kwesti już nie mogę nic zmienić.

aga2183, podoba mi się Twoja kuchnia. Ale mam wątpliwości, czy praktyczne jest takie umieszczenie lodówki bez choćby odrobiny blatu bezpośrednio obok.

Wykorzystuje blat obok piekarnika, nie zauważyłam, żeby to było bardzo uciążliwe, kwestia przezwyczajenia, ale w zasadzie mogłam zamienić piekarnik z lodówką. Moja kuchnia jest dość mała, więc za wielu opcji nie było.

• 2 weeks później...
Hej. Mam pytanie do posiadaczek kuchni z Ikea i zlewu przy oknie. Jak wygląda sprawa z blatem? Chciałabym aby nie było parapetu tylko blat.Czy Ikea posiada blaty o różnej szerokości? Mam również problem z oknem. Niestety zmierzyłam wysokość na której mam okno i wyszło mi ok 85 cm. To chyba za nisko. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?