Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

chciałabym zapytać o blaty aluminiowe ikea - jak się sprawdzają, czy łatwo się je czyści? -

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90226900/

martwi mnie mało gładka powierzchnia… Czy są podatne na uszkodzenia?

Ew te z "dwukolorowym bokiem" białe czy są łatwe w utrzymaniu czystości?

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50202166/

Pozdrawiam,

Magda

Edytowane przez magdos

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My tez mamy kuchnię z IKEA i przyznam, że jestem bardzo zadowolona. A najbardziej cieszy fakt, że rzeczywiście, można za kilka lat wymienić same drzwiczki i powstanie nowy zestaw :)

Jak z białych zamienisz na ciemne to śmiesznie będzie wyglądać biała okleina na szafkach, boki widoczne, cokoły i cala reszta. To nie jest takie proste jak się wydaje. A i korpusy z ikei będą już pewnie powycierane, bo laminat jest innej jakości;)

Witam serdecznie,

chciałabym zapytać o blaty aluminiowe ikea - jak się sprawdzają, czy łatwo się je czyści? -

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90226900/

martwi mnie mało gładka powierzchnia… Czy są podatne na uszkodzenia?

Ew te z "dwukolorowym bokiem" białe czy są łatwe w utrzymaniu czystości?

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50202166/

Pozdrawiam,

Magda

Ja mam pokazany przez Ciebie blat i absolutnie nie polecam. Góra jest ok, nie mam uwag, ale aluminiowa krawędż to tragedia, jest bardzo podatna na zarysowania. Gdybym wybierała drugi raz na pewno nie wzięłabym tego blatu.

... A i korpusy z ikei będą już pewnie powycierane...

a niby jak ma się kurpus powycierać:confused:

przecież ich się nie dotyka, nie kumam

... IKEA miała za krótkie dla nas odcinki blatów...

w standardowej sprzedaży może i tak - ale na zamówienie można nawet 4m mieć z jednego kawałka, bo sama tak zamawiałam

Ponownie mam problem/chorą wizję ;)

Potrzebuję szafki na geberit szerokosci 60cm.

Ponieważ typowo łazienkowe są tylko 40ki i 80ki pomyślałem o adaptacji szafki/szafek kuchennych.

Nie wiem tylko,czy to nie jest kombinowanie pod górę - da się standardowe(38cm) korpusy łatwo spłycić na 16-20cm?

Nie wiem czy nie prościej zamówić u stolarza czy zlecić osobie wykańczającej mi mieszkanie zrobienie korpusu z białej płyty i tylko drzwi + zawiasy zastosować z Metoda?

Edytowane przez 99tomcat

No tak, ale obetnę z korpusu miejsca mocowanai półek, otwory pod śruby mocujące wszytko do kupu, wcięcia na tylną ściankę itp.

Do tego cięcie półek,ale to akurat pikuś ;)

Idealnie do projektu wpasowały by mi się w pinie 2x60x60 lub 60x80+40x60 z drzwiami biały połysk ringhult (być może otwierana do góry) nie ukrywam ;)

Zrobiłam na wymiar, blat miał być trwały na 30 lat, wybrzuszył się od wilgoci (dbam o kuchnię!) i bóg wie czego po pół roku. Meble z ikei mają moi znajomi od 10 lat w kuchni i NIC się z nimi nie dzieje, nadal wyglądają ok. Ja mam ikeę w innych pomieszczeniach i jestem zadowolona, więc następne meble kuchenne zamówię tam. Przynajmniej nie zapłacę jak za zboże.

Witajcie,

Zamieściłam ten post wcześniej w innym wątku, a dzisiaj dotarło do mnie, że może raczej powinien on się znaleźć tutaj, skoro planuję zakup kuchni w IKEA :cool:

Podczytuję forum od dłuższego czasu i wreszcie zebrałam się na poproszenie Was o radę w kwestii zaprojektowania kuchni. Mam pewien pomysł, ale nie jestem do niego w pełni przekonana, więc będę bardzo wdzięczna za Wasze propozycje. Zamieszczam plan pomieszczenia:

kuchnia_plan.jpg

Okno umieszczone jest na wysokości 1 m nad podłogą.

Wolałabym wstrzymać się z przedstawianiem mojego projektu jeszcze przez jakiś czas, żeby Wam niczego nie sugerować :rolleyes:

Pozdrawiam serdecznie i z góry ogromnie dziękuję za pomoc!!!