Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja bardzo lubię meble z ikea głównie ze względu na to, że są funkcjonalne, ładne i trwałe oczywiście jest trochę skręcania ale i tak uważam że sa najlepsze. W domu rodzinnym mieliśmy kuchnię urządzoną z mebli Ikea i nie ma z nimi żadnego problemu. Jak ktoś za podobne meble woli zapłacić 2 razy więcej tylko dlatego, że to jakaś inna firma, to jego sprawa... ;)

Ja osobiście uważam, że są najlepsze, istotnym elementem jest też to że można dokupić do nich mnóstwo dodatków, które niestety nie pasują do innych mebli.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę doradźcie mi czy zlew jednokomorowy DOMSJO można montować na blacie z litego drewna? W plannerze jest napisane, że blat musi mieć 3,8 cm (czyli można na tych wiórowych z wierzchnią warstwą z drewna np. KARLBY).

Czy możecie powiedzieć coś o tych blatach? Sprawdzają się gorzej/lepiej niż te drewniane?

Ja bardzo lubię meble z ikea głównie ze względu na to, że są funkcjonalne, ładne i trwałe oczywiście jest trochę skręcania ale i tak uważam że sa najlepsze. W domu rodzinnym mieliśmy kuchnię urządzoną z mebli Ikea i nie ma z nimi żadnego problemu. Jak ktoś za podobne meble woli zapłacić 2 razy więcej tylko dlatego, że to jakaś inna firma, to jego sprawa... ;)

Ja osobiście uważam, że są najlepsze, istotnym elementem jest też to że można dokupić do nich mnóstwo dodatków, które niestety nie pasują do innych mebli.

Ej, moment

Z Twojego wpisu wybrzmiewa pogarda dla ludzi nie kupujących mebli w Ikea - czy tylko ja mam takie odczucie?

Czy wiesz, że nie kupienie kuchni w Ikea w pewnych przypadkach to konieczność? Kiedy? A chociażby w takich sytuacjach jak ja mam - osoby niskiej 160 cm wzrostu (meble Ikea są dla wysokich!)

Szafka dolna ma 80 cm wysokości, tak? Do niej nóżki lub cokół (minimum 8 cm) i blat 3 cm = 91 cm. U mnie wypada na wysokości pępka. Praca na tej wysokości dla mnie jest niekomfortowa. Z automatu (efekt domina) szafki górne idą wyżej. Ponadto przy głębokości szafki 60 cm potrzebujesz blat min 63 cm. Te 3 cm stanowi wielką różnicę nie tylko dlatego, że jest trudniej dobrać blat (w ofercie rynku przeważa 60 cm, a ikeowskie są hm... takie jakie są).

To, że do takich mebli nic z AGD nie pasuje to już rzecz wtórna, ale to idiotyczne urządzać kuchnię do szafek a nie do sprzętu. Takie jest moje zdanie.

Nie jest prawdą, że za "podobne" meble płaci się 2 razy więcej (jak sugerujesz). U mnie wycena wyszła 10% drożej .... ale ..... meble będą skręcone! I już jest taniej jak w Ikea.

Moja opinia jest taka, że na kuchenne meble w Ikea stać ludzi wysokich, którzy mają czas i pieniądze. Bo trzeba kombinować jak koń pod górę co kupić by pasowało, a to co pasuje cenowo wypada nieciekawie. Przykładowo zmywarka - na rynku są świetne w cenie 1000-1100 zł (gwarantowany serwis, tanie części), a musisz kupić droższą o 300/400 zł, która nie dorasta do pięt innym.

Całkiem na marginesie pozostaje kwestia jakości obsługi klienta. Wydajesz na kuchnię 15-20 tys. To sporo kasy, prawda?

Nie możesz złożyć zamówienia internetowo. Musisz dokonać zakupu w ich sklepie, a tam jak na dworcu w czasach PRLu - ścisk, hałas, kolejka do doradcy, o kasie nawet nie wspomnę, brak towaru itd, itp. I niech ci się np. zechce siusiu w Ikea - na tę ilość ludzi toaleta z 4 (słownie cztery) kabiny - mi przyszło stać 20 minut w ciasnym smrodliwym, brudnym pomieszczeniu. Nigdy więcej!!!

Ej, moment

Z Twojego wpisu wybrzmiewa pogarda dla ludzi nie kupujących mebli w Ikea - czy tylko ja mam takie odczucie?

Czy wiesz, że nie kupienie kuchni w Ikea w pewnych przypadkach to konieczność? Kiedy? A chociażby w takich sytuacjach jak ja mam - osoby niskiej 160 cm wzrostu (meble Ikea są dla wysokich!)

Szafka dolna ma 80 cm wysokości, tak? Do niej nóżki lub cokół (minimum 8 cm) i blat 3 cm = 91 cm. U mnie wypada na wysokości pępka. Praca na tej wysokości dla mnie jest niekomfortowa. Z automatu (efekt domina) szafki górne idą wyżej. Ponadto przy głębokości szafki 60 cm potrzebujesz blat min 63 cm. Te 3 cm stanowi wielką różnicę nie tylko dlatego, że jest trudniej dobrać blat (w ofercie rynku przeważa 60 cm, a ikeowskie są hm... takie jakie są).

To, że do takich mebli nic z AGD nie pasuje to już rzecz wtórna, ale to idiotyczne urządzać kuchnię do szafek a nie do sprzętu. Takie jest moje zdanie.

Nie jest prawdą, że za "podobne" meble płaci się 2 razy więcej (jak sugerujesz). U mnie wycena wyszła 10% drożej .... ale ..... meble będą skręcone! I już jest taniej jak w Ikea.

Moja opinia jest taka, że na kuchenne meble w Ikea stać ludzi wysokich, którzy mają czas i pieniądze. Bo trzeba kombinować jak koń pod górę co kupić by pasowało, a to co pasuje cenowo wypada nieciekawie. Przykładowo zmywarka - na rynku są świetne w cenie 1000-1100 zł (gwarantowany serwis, tanie części), a musisz kupić droższą o 300/400 zł, która nie dorasta do pięt innym.

Całkiem na marginesie pozostaje kwestia jakości obsługi klienta. Wydajesz na kuchnię 15-20 tys. To sporo kasy, prawda?

Nie możesz złożyć zamówienia internetowo. Musisz dokonać zakupu w ich sklepie, a tam jak na dworcu w czasach PRLu - ścisk, hałas, kolejka do doradcy, o kasie nawet nie wspomnę, brak towaru itd, itp. I niech ci się np. zechce siusiu w Ikea - na tę ilość ludzi toaleta z 4 (słownie cztery) kabiny - mi przyszło stać 20 minut w ciasnym smrodliwym, brudnym pomieszczeniu. Nigdy więcej!!!

Dziwne rzeczy opowiadasz :lol2: mam 165cm wzrostu i wysokość mebli Ikea jest dla mnie ok. Trudno, żeby robili fronty o różnych wysokościach, jak to sobie wyobrażasz? Jak masz oczekiwania ponad to, co jest typowe, to czego szukałaś w Ikea? My mamy sprzęty Samsunga i Boscha i nie było problemu z zamontowaniem. W kolejce nie staliśmy, bo byliśmy na tyle rozumni, żeby jechać po kuchnię z samego rana. Siku zrobiliśmy przed wyjściem :lol2: zamawianie internetowe? Fajnie, że w Twoim studiu kuchennym jest taka możliwość :) i meble pewnie też od ręki, co?

Dziwne rzeczy opowiadasz :lol2: mam 165cm wzrostu i wysokość mebli Ikea jest dla mnie ok. Trudno, żeby robili fronty o różnych wysokościach, jak to sobie wyobrażasz? Jak masz oczekiwania ponad to, co jest typowe, to czego szukałaś w Ikea? My mamy sprzęty Samsunga i Boscha i nie było problemu z zamontowaniem. W kolejce nie staliśmy, bo byliśmy na tyle rozumni, żeby jechać po kuchnię z samego rana. Siku zrobiliśmy przed wyjściem :lol2: zamawianie internetowe? Fajnie, że w Twoim studiu kuchennym jest taka możliwość :) i meble pewnie też od ręki, co?

1. Dziwne? Dla ciebie tak - dla mnie nie.

Opisałam realia osoby o wzroście 160 cm z meblami Ikei, konkretnie z blatem roboczym na wysokości min 91 cm. To są fakty, a nie fantazjowanie. Podnieś swoje blaty o 5 cm i wtedy będziesz równoważna do dyskusji o takim stanie - czy jest ci wygodnie dla pracy (w szczególności przeniesienie garnka 5l z drugiego rzędu palników do zlewozmywaka - np odcedzić makaron;), oki?

2. Ze sprzętem AGD nie podajesz jak jest - przykładowo kuchnie wolnostojące (po 10 latach użytkowania płyty powrót do tego co dobre) - mają wysokość max 85 cm. Meble Ikea jak wcześniej napisałam z blatem mają 91 cm. Jak te 6 cm różnicy uważasz zniwelować?. Identycznie sprawy mają się z wolnostojącą zmywarką. Przecież nie każdy chce sprzęt do zabudowy (i ma racjonalne uzasadnienie).

3. Przez typowe rozumiem to co dominuje. A dominuje wysokość szafek z nóżkami (lub cokołem) max 83 cm wysokości.

Ja dolne kuchenne szafki Ikei postrzegam za nietypowe, a nie odwrotnie.

Bazując na marketingu Ikei i katalogu (który osobiście uznaję za podobny do umowy z bankiem pełnej gwiazdek i małego druku) - można popaść w "tarapaty". Bo skompletujesz, zamówisz, zapłacisz za transport. Skręcisz. I wtedy coś nie gra. Spróbuj meble zwrócić wtedy bo są ci za wysokie ha ha ha, albo dać na cokole 3-5 cm (koszmarny wygląd). Przecież w poradniku kupującego Ikei rysunki techniczne szafek przedstawiają szafkę z cokołem, a podawana wysokość to 80 cm! Owszem, jest jedna informacja (katalog) precyzyjna co do wysokości, ale jak dla mnie podana tak, że łatwo ją pominąć (ściślej jeden rysunek, a stron z szafkami z cokołem i podana wysokością 80 jedenaście, na każdej kilka szafek). Osobiście doświadczyłam tego na własnej skórze - bo tym skrótem dokonywałam planowania - dopiero wizyta w sklepie mi to uzmysłowiła - i to nie do końca. Dorwawszy się finalnie do konsultanta, zapytałam dlaczego na ekspozycjach montują szafki tak wysoko? - na co uzyskałam odpowiedź, że one takie są. I zong. Urządzanie kuchni w czarnej DE, bo dla mnie za wysokie. 160 cm to nie jest raczej grupa krasnal, jak sądzisz?

Zwróciłaś może uwagę na marketing Ikei? Na zdjęcia kuchni z osobą w niej przebywającą?

Jeśli nie, to proszę przyjrzyj się (np. ich nowy katalog 2016, strona główna - facet któremu szafki sięgają do połowy biodra link. Model musi mieć ok. 180 cm wzrostu. Teraz postaw przy szafkach osobę o moim wzroście. Rozumiesz w czym problem? Mnie, osobę niską, ten sposób prezentacji zmylił. Ale niech będzie że jestem mało bystra:bash:

Moim zdaniem - dolne kuchenne szafki Ikei pod katem funkcjonalności wykluczają osoby o wzroście 160 (i niżej) jako odbiorców (chyba, że ktoś lubi w domu na obcasie biegać:jawdrop:). Nie napisałam, że oczekuję różnych frontów, ale takiego systemu, który jest uniwersalny. Uważam, że gdy masz szafki za nisko - dasz wyższe nóżki. Obniżyć bez straty na estetyce nie da rady - nóżek niższych jak 8 cm nie oferują. Osobiście decyzję o zakupie szafek kuchennych oparłam właśnie na parametrze wysokości blatu roboczego. Ikei musiałam podziękować.

4. Nie uważam mebli Ikea za taki rarytas, aby specjalnie się przygotowywać do ich zakupu (może jeszcze urlop mam brać bo chcę kupić szafki?). Nie jestem też skłonna przymknąć oko na niską jakość obsługi - w mojej ocenie możliwość zakupu (ani jakość, ani cena), a tu przede wszystkim kłopoty jakie się generują przy urządzaniu kuchni - nie rekompensuje mi tego czego nie dostaję, a uważam za podstawę. Nie lubię ścisku, hałasu, nieporządku. Problemów mam dość i nie potrzeba mi dodatkowych na poziomie szafka kuchenna z problemami. W moim przypadku Kuchnia jest sercem domu, to nie stolik, który jakby co to wstawię do kąta lub szybko wymienię na inny.

Mając w planach wydatek kilkunastu tysięcy oczekuję, że będę obsłużona na poziomie cywilizowanym o każdej porze dnia w każdym dniu tygodnia. Uważasz, że mam wygórowane wymagania?

W sumie muszę stwierdzić z przykrością, że Ikea Ikei nie równa. Robiłam zakupy na Słowacji, w Niemczech i w Szwecji. Jednym słowem przepaść. O ile wiem tylko w Polsce nie ma możliwości zakupów online - mogę się mylić, ale chyba z niskim prawdopodobieństwem.

:bye:

• 3 weeks później...
Proszę doradźcie mi czy zlew jednokomorowy DOMSJO można montować na blacie z litego drewna? W plannerze jest napisane, że blat musi mieć 3,8 cm (czyli można na tych wiórowych z wierzchnią warstwą z drewna np. KARLBY).

Czy możecie powiedzieć coś o tych blatach? Sprawdzają się gorzej/lepiej niż te drewniane?

O którym zlewie piszesz?

z16402102Q,Jednokomorowy-zlew-Domsjo--Kupisz-w-IKEA-za-289-zl.jpg

czy

dypsfq.jpg

ten pierwszy zlew można montować we wszystkich blatach, natomiast ten drugi zaleca się montaż w blatach o grubości min. 38mm. Przy niższym blacie trzeba przyciąć minimalnie front pod zlewem.

Blaty Karlaby mają fornir drewniany grubości około 5mm, wewnątrz płyta wiórowa. Zaletą tych blatów jest to, że nie rozszerzają się/ zwężają pod wpływem zmian wilgotności powietrza, co jest charakterystyczne dla innych drewnianych blatów (w mniejszym stopniu dla egzotyków). Co za tym idzie nie trzeba zachowywać szczelin dylatacyjnych od ścian czy wysokich słupków.

Drewniane blaty o szerokości 28mm pod wpływem wilgoci mogą się poskręcać.

Warto dodać, że cena Karlaby jest niższa w porównaniu do drewnianych.

Sam mam blat Karlaby - dąb w kuchni i łazience i nie ma z nimi żadnych problemów. Trzeba jednak pamiętać o zaolejowaniu blatu najlepiej zaraz po montażu (dotyczy blatów drewnianych i typu karlaby). Polecam olej OSMO - drogi ale bardzo wydajny, wystarczy raz na rok dwa zaolejować i spokój.

Nie wiem jak to wygląda z kuchniami z IKEI, ale cały salon mam w IKEI i nie narzekam (a niektóre szafki sporo już przeżyły w ciągu ostatnich 3 lat). IKEA to nie do końca mój styl, ale oferuje dobrą jakość w korzystnej cenie, a to na razie jest dla mnie dość kluczowe przy doborze mebli (w perspektywie przeprowadzka do nowego miejsca).

Witam,

Jakiś czas temu IKEA zmieniła swoją ofertę i wprowadziła nową linię - Kuchnie METOD.

Wraz z tą zmianą niestety nie przewidziano, że kupujący mógłby nie chcieć ich zmywarki (w rzeczywistości mają do wyboru 3 modele o szerokości - 60cm - żaden z nich mi nie odpowiada). Kupując szafkę na zmywarkę - system montowania frontu / drzwiczek jest tak skonstruowany, że będzie działał tylko z ich zmywarkami.

Mam pytanie - czy ktoś z Was próbował już sobie z tym problemem poradzić?

Czy jeżeli kupię tylko zwykły front do tej szafki to fachowcy będą w stanie zamontować mi inną zmywarkę?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź - bo na prawdę nie chciałabym kupować tam zmywarki

pozdrawiam,

Julia

Otworzy się, ponieważ do wszystkich zmywarek (również tych spoza ikea) przeznaczonych do zabudowy w systemie metod dodawany jest system mocujący front zmywarki (tych systemów jest dwa w zależności od modelu zmywarki). System ten stosuje się właśnie z uwagi na niski cokół w kuchni metod (8cm). Nawet przy niskich nóżkach front nie będzie zawadzał o podłogę. Najniższe nóżki jakie montowałem miały 3cm i nie było z tym problemu.

Ja mam właśnie cokół 3 cm i ten problem, że przy froncie z ikei 80cm nie mogę do końca otworzyć drzwi zmywarki - czy mogę dokupić jakiś system prowadnic suwanych? Zmywarka to Hotpoint ELTB 6M124 EU. Proszę o poradę.

system nazywał się "behjälplig" w ikea podobno już niedostępny - kosztował około 80zł, poszukaj może na all.....lub olx.

Co do innych zmywarek spoza ikea to można kupić zmywarkę Elektrolux do zabudowy z ruchomym frontem. Zmywarki dla ikei produkuje obecnie firma Elektrolux. W swojej ofercie też ma kilka zmywarek przystosowanych do zabudowy w meblach o wysokich frontach (np. IKEA 80cm).

http://www.electrolux.pl/Produkty/Zmywarki/Szeroko%C5%9B%C4%87_60_cm/Do_zabudowy/ESL8810RA/

w zakładce szczegóły trzeba sprawdzić czy są "zawiasy ślizgowe" trzeba przeglądać kolejno wszystkie zmywarki na stronie elektroluxa.

Zmywarki dla IKEA produkuje właśnie Electrolux. Są także pasujące zmywarki Siemens np. SX76P030EU lub SX778D01TE

http://www.siemens-home.de/produktliste/SX76P030EU

http://www.siemens-home.de/produktliste/SX778D01TE

Zmywarki dla IKEA produkuje właśnie Electrolux. Są także pasujące zmywarki Siemens np. SX76P030EU lub SX778D01TE

http://www.siemens-home.de/produktliste/SX76P030EU

http://www.siemens-home.de/produktliste/SX778D01TE

Electroluxowych nie szukałem jeszcze, ale wskazanych siemensowych w polskich sklepach nie znalazłem :/

1. Dziwne? Dla ciebie tak - dla mnie nie.

Opisałam realia osoby o wzroście 160 cm z meblami Ikei, konkretnie z blatem roboczym na wysokości min 91 cm. To są fakty, a nie fantazjowanie. Podnieś swoje blaty o 5 cm i wtedy będziesz równoważna do dyskusji o takim stanie - czy jest ci wygodnie dla pracy (w szczególności przeniesienie garnka 5l z drugiego rzędu palników do zlewozmywaka - np odcedzić makaron;), oki?

Ból pośladków level Extreme ;)

Ciekawie się to czyta osobie mającej wzrost 154cm i jakość specjalnie nie narzekającej na wysokość szafek ;)

Electroluxowych nie szukałem jeszcze, ale wskazanych siemensowych w polskich sklepach nie znalazłem :/

Można zamówić z zagranicznego sklepu dostarczającego do Polski z europejską gwarancją.

http://www.amazon.de/product-reviews/B00N1S5TLI/ref=acr_offerlistingpage_text?ie=UTF8&showViewpoints=1

Pozytywne opinie odnośnie do możliwości montażu w kuchni Metod " Sehr empfehlenswert für Ikea-Method-Küchen; denn dieser einer der wenigen Spüler, die ohne Anpassungen perfekt passen. Es muss nur die 80cm Front von Ikea montiert werden, extra Scharniere werden nicht benötigt".

http://www.amazon.de/gp/offer-listing/B00N1S5UP8/ref=dp_olp_new?ie=UTF8&condition=new

Zamiast Electroluxa można kupić zmywarkę IKEA - to to samo a 5 lat gwarancji.

Proszę sprawdzić jeszcze (czy pasują) poniższe specjalne modele NEFF (grupa BSH) i Bosch. Na stronie są rysunki z wymiarami.

http://www.redcoon.pl/B605032-Neff-GH-455-N-S42N53N4EU_Z-widocznym-panelem#datasheet

http://www.redcoon.pl/B605043-Neff-GX-455-S52N53X4EU_W-pełni-zintegrowane#datasheet

http://www.redcoon.pl/B563575-Bosch-SBV68N20EU_W-pełni-zintegrowane#databox

http://www.redcoon.pl/B563559-Bosch-SBV63N60EU_W-pełni-zintegrowane

Edytowane przez astw

Moze ktos mial podobny dylamet jak ja i mi poradzicie. Kuchnia ikea juz sie sklada i pojawil sie problem w postaci blatu. Mianowicie szafki mam o dlugosci 248cm a blaty Ikeowe sa o wymiarze max 246cm :( czy mozna dokupic u nich jakies logiczne listwy? Mam na oku ten blat drewniany ale nie mam pojecia jak to ugrysc zeby nie zostala 2 cm dziura. Help:(

A oto nasza półroczna kuchnia z IKEA. Samodzielnie składana. Prosta. Już prawie prawie skończona (pozostało przykręcenie szyby nad kuchnią i uzupełnienie fugi nad listwą przy blacie). Jest to centrum życia rodzinego i zarządzania wszechświatem:D

http://images68.fotosik.pl/1034/9a1d6be04dffc9aem.jpg

http://images66.fotosik.pl/1033/890dfe97fa4b7fd3m.jpg

http://images69.fotosik.pl/1032/517e355e688e9fb0m.jpg

http://images68.fotosik.pl/1034/48ab1fade405e9fdm.jpg

I jeszcze z perspektywy jadalni:

http://images70.fotosik.pl/1033/dad3a0a05c1afe21m.jpg

My naszą kuchnię kochamy i polecamy!

Kalafiorek mogę prosić o zdjęcie lub linka do ikei Waszego zlewu? Mamy bardzo podobny układ w kuchni i mój projekt jest zbiżony do Twojego tylko ze zlewen jest lekki problem bo bateria nie chce wyjsć na środku okna - przynajmniej mój luby tak twierdzi :)