Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kalafiorek mogę prosić o zdjęcie lub linka do ikei Waszego zlewu? Mamy bardzo podobny układ w kuchni i mój projekt jest zbiżony do Twojego tylko ze zlewen jest lekki problem bo bateria nie chce wyjsć na środku okna - przynajmniej mój luby tak twierdzi :)

Very nice kuchnia. Słowa uznania. Brawo.

Mam pytanie o blat - bo to Ikeowski buk jak sądzę - olejowany czy lakierowany?

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na moje oko to nie są blaty z ikea- okapów prawie nie ma, więc to raczej nie jest ich standard 63,5cm szerokosci zdaje się.

Co do zmywarek to jestem po instalacji Elektruluxa z zawaisami ślizgowymi i jest ok. Jedyny minusik, to nie mam zaślepek gniazd na zawiasy we froncie, co z zmywarkach z Ikea jest w zestawie.

Nie mam 5 lat gwarancji, ale za to szuflada na sztućce w zmywarce za 1699zł ;) co w Ikea było nieosiagalne.

Takie robocze jeszcze fotki telefonem mojej kuchni(nieco pechowa- wykonawca pod klucz nie miał sprzętu do cięcia blatów i maskownic i skapitulował po zamontowaniu szafek, polecani stolarze po 2 tyg czekania odwalili coś o czym szkoda gadać i kolejny stolarz musiał 2 dni po nich poprawiać, tam gdzi jeszcze sie dało :-( )

http://i1268.photobucket.com/albums/jj575/Bartosz_Pluta/Obraz%20006_zpsgzka1nls.jpg

http://i1268.photobucket.com/albums/jj575/Bartosz_Pluta/Obraz%20007_zps01amm4u8.jpg

http://i1268.photobucket.com/albums/jj575/Bartosz_Pluta/Obraz%20008_zpszdzbuurs.jpg

Jedna moja wpadka- nie pomyślałem , że te obkładane blaty są od spodu szaro-czarne i będe musiał tam gdzie spód jest widoczny w półwyspie okleić to jakąś folią.

Edytowane przez 99tomcat
Moze ktos mial podobny dylamet jak ja i mi poradzicie. Kuchnia ikea juz sie sklada i pojawil sie problem w postaci blatu. Mianowicie szafki mam o dlugosci 248cm a blaty Ikeowe sa o wymiarze max 246cm :( czy mozna dokupic u nich jakies logiczne listwy? Mam na oku ten blat drewniany ale nie mam pojecia jak to ugrysc zeby nie zostala 2 cm dziura. Help:(

Sprawdź, czy nie ma dostępnych też blatów w krószych kawałkach. Jak ja kupowałam były dwie długości - 246 i chyba 78, więc możesz dokupić te krótsze i jakoś połączyć, jeśli to będzie jakoś sensownie wyglądać i nie będzie za dużo łączeń

Na moje oko to nie są blaty z ikea- okapów prawie nie ma, więc to raczej nie jest ich standard 63,5cm szerokosci zdaje się.

Co do zmywarek to jestem po instalacji Elektruluxa z zawaisami ślizgowymi i jest ok. Jedyny minusik, to nie mam zaślepek gniazd na zawiasy we froncie, co z zmywarkach z Ikea jest w zestawie.

Nie mam 5 lat gwarancji, ale za to szuflada na sztućce w zmywarce za 1699zł ;) co w Ikea było nieosiagalne.

Takie robocze jeszcze fotki telefonem mojej kuchni(nieco pechowa- wykonawca pod klucz nie miał sprzętu do cięcia blatów i maskownic i skapitulował po zamontowaniu szafek, polecani stolarze po 2 tyg czekania odwalili coś o czym szkoda gadać i kolejny stolarz musiał 2 dni po nich poprawiać, tam gdzi jeszcze sie dało :-( )

http://i1268.photobucket.com/albums/jj575/Bartosz_Pluta/Obraz%20006_zpsgzka1nls.jpg

http://i1268.photobucket.com/albums/jj575/Bartosz_Pluta/Obraz%20007_zps01amm4u8.jpg

http://i1268.photobucket.com/albums/jj575/Bartosz_Pluta/Obraz%20008_zpszdzbuurs.jpg

Jedna moja wpadka- nie pomyślałem , że te obkładane blaty są od spodu szaro-czarne i będe musiał tam gdzie spód jest widoczny w półwyspie okleić to jakąś folią.

Są też blaty u nich wykończone z dwóch stron, ale są robione na zamówienie i czeka się 6-8 tygodni. Zakładam, że nie chcesz wymieniać nowego blatu w tej chwili. Może jakaś biała okleina od dołu?

Planuję dać jakąs folię zbliżoną wyglądem do frontów mebli i tyle ;)

Blatów nei ruszam- drogie były do tego ich montaż mnei tyle zdrowia kszotował no i wygladają super.

Problemem na teraz jest co dać na okno ma 2.52metra i ta krótka ściana z lodówką.

Ciekawie się to czyta osobie mającej wzrost 154cm i jakość specjalnie nie narzekającej na wysokość szafek ;)

Różne są kółka zainteresowań. Jak ktoś lubi biustem po blacie jeździć, to czemu nie. Nie tylko nie będzie narzekać, a wręcz chwalić sobie, co nie?

Kalafiorek mogę prosić o zdjęcie lub linka do ikei Waszego zlewu? Mamy bardzo podobny układ w kuchni i mój projekt jest zbiżony do Twojego tylko ze zlewen jest lekki problem bo bateria nie chce wyjsć na środku okna - przynajmniej mój luby tak twierdzi :)

Naz zlew nie jest z IKEA - to prosty biały Franke. Bateria jakaś inna. Ze zlewem trzeba celować tak, żeby wylewka (kranik) byłą dokłądnie na wysokości słupka okna

Very nice kuchnia. Słowa uznania. Brawo.

Mam pytanie o blat - bo to Ikeowski buk jak sądzę - olejowany czy lakierowany?

Dzięki marduk. Blat jest olejowany dębowy. Nie pochodzi z Ikea, bo potrzebowałam sporej długości, a nie chciałam mieć podziału w środku blatu roboczego. Poza tym IKEA ma drogie balty. Pozdrawiam. kalafiorek

@kalafiorek, gdzie kupowałeś ten blat i jaka ma szerokość?

Blat ma 60 cm.Kupiliśmy w lokalnym składzie drewna pod Tarczynem. Co do jakości nie mam zastrzeżeń - piękne drewno, ale nie polecam z uwagi na niesłowność i nieterminowość firmy w zakresie dostarczenia blatów.... Mówiąc w skrócie: zostaliśmy na Święta Bozego Narodzenia i jeszcze długo potem z płytami paździerzowymi zamiast blatów.kalafiorek

Dzięki, bardziej mi chodziło o szerokość. 60cm to wszędzie jest. Mnie ten z Ikei prawie pasuje. No właśnie prawie. Gdyby tylko robili trochę dłuższe. Chociaż te 10cm. Cenowo wychodzi tyle samo co lokalnie, bo lokalnie trzeba zapłacić za blat 120cm z którego wytną te 63,5cm

Możesz zademonstrować na zdjęciach tą szufladę na sztuće w zmywarce? I podać konkretyn model dla przykładu zmywarki

Chyba sobie sam odpowiem, np. Elecxtrolux ESL8316RO,

zdjęcia choćby na stronie producenta: http://www.electrolux.pl/Produkty/Zmywarki/Szeroko%C5%9B%C4%87_60_cm/Do_zabudowy/ESL8316RO/

Jakich frontów (w jakich rozmiarach) użyłeś do zabudowy? Czy wszystko przebiegło bez problemu?

Electrolux ESL8316RO

montaż standardowy frontu 60x80cm.

Jedyne co Ikea ma wiecej w zestawie to maskownice na gniada zawiasów do frontu.

U mnie zostały dziury i przy otwarciu zmywarki jednąz nich widać od środka i to chyba tyle.

Ogólnie jestem zadowolony ze zmywarki , mogła by być ciut cichsza i tyle.

Domek niestety nadal w trakcie budowy ale ja już zaczynam planowanie wystroju. Czy ma ktoś z Was sofę dwuosobową z Ikei o nazwie KNOPPARP (jaskrawożółta za 299 zł). Czy jest wygodna, praktyczna. Czy możecie coś o niej napisać?
Czy ktoś z Was ma piekarnik do zabudowy inny niż ikeowski? Czy też*jestem skazana na AGD z IKEA? Jak Wam się sprawują Wasze piekarniki? Pozdrawiam :)

ja mam Inny piekarnik - Electrolux EOA5751AOZ - jestem bardzo zadowolona :-)

Kupowaliśmy tą najtańszą kuchnie modułową i wszystko było do odbioru od ręki. Wolelibyśmy nawet odebrać w innym terminie ale niestety nie można było.

Jeśli komuś zależy by wszystko było od ręki to myślę że warto wcześniej sprawdzić dostępność poszczególnych elementów w wybranym sklepie. Biorąc pod uwagę jakiś margines błędu bo z tego co wiem maja sporą sprzedaż kuchni więc stan magazynu może ulec zmianie.

Jeśli komuś zależy by wszystko było od ręki to myślę że warto wcześniej sprawdzić dostępność poszczególnych elementów w wybranym sklepie. Biorąc pod uwagę jakiś margines błędu bo z tego co wiem maja sporą sprzedaż kuchni więc stan magazynu może ulec zmianie.

trzeba sprawdzić, bo niezależnie od tego czy transport własny czy ich wszystko zależy od stanu magazynowego sklepu ;-)