Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytałem, zarówno infolinię jak i pracownika w sklepie:

- infolinia: proponują docinać uchwyty, tak aby nie zachodziły na szyny montażowe i przykręcić. Jeśli otwory na śrubki montazowe uchwytu wypadają pod szynami, to proponują nawiercić nowe otwory

- pracownik w sklepie: raczej nie sugeruje docinania, a poluzowanie szyny i spróbowanie włozenia tam uchwytu i jego dokręcenie. (jeśli śrubki montażowe uchwytu wypadają pod szyną, to sugeruje rozebranie całości, założenie uchwytów i ponowne skręcenie całości. W takiej sytuacji szyna będzie lekko odstawała od frontu.

"Standardowego" sposobu jak z instrukcji nie ma.

Pytałem, zarówno infolinię jak i pracownika w sklepie:

- infolinia: proponują docinać uchwyty, tak aby nie zachodziły na szyny montażowe i przykręcić. Jeśli otwory na śrubki montazowe uchwytu wypadają pod szynami, to proponują nawiercić nowe otwory

- pracownik w sklepie: raczej nie sugeruje docinania, a poluzowanie szyny i spróbowanie włozenia tam uchwytu i jego dokręcenie. (jeśli śrubki montażowe uchwytu wypadają pod szyną, to sugeruje rozebranie całości, założenie uchwytów i ponowne skręcenie całości. W takiej sytuacji szyna będzie lekko odstawała od frontu.

"Standardowego" sposobu jak z instrukcji nie ma.

Napisz dokładnie co i gdzie chcesz zamontować, ja mam ślepe uchwyty i to chyba w każdej konfiguracji. Zrobię zdjecia w razie potrzeby. Montaż był w Ikei więc nic lepszego pewnie niż u mnie nie wymyślisz :-)

Napisz dokładnie co i gdzie chcesz zamontować, ja mam ślepe uchwyty i to chyba w każdej konfiguracji. Zrobię zdjecia w razie potrzeby. Montaż był w Ikei więc nic lepszego pewnie niż u mnie nie wymyślisz :-)

Pisał we wcześniejszym poście - front zmywarki dzielony na pół (łączony blaszkami) i front ze zlewu też dzielony na pół i łączony blaszkami.

Witajcie,

Kuchnia zamknięta, w bloku. Tak zastanawiamy się od dwóch dni i nic lepszego nie wymyśliliśmy... Od lewej, zmywarka, zlew, kuchenka (bez możliwości przesunięcia), lodówka, pralka, no i blat z półkami. Myślimy nad zabudowaniem (blat i szafki) drugiej ściany, albo przesunięciem tam lodówki, ale czy to nie będzie zbyt mało miejsca już? Za każdą poradę serdecznie dziękujemy!

kuchni dwa.jpgkuchnia raz.jpg

Edytowane przez Epitaph

ikeowiczka Czy okno się otworzy? Co z jego myciem czy innej awarii?

EpitaphCiężko nic lepszego nie wymyślić. bo układ katastrofalny... Bez sensu jest przedzielanie ciągu lodówką, sprzęty obok siebie (płyta, zlew) to główny błąd w planowaniu wg każdego poradnika, nie widzę dostępu do szafki narożnej. Przed planowaniem radzę przeczytać jakikolwiek artykuł na temat planowania, zajmie dosłownie parę minut, a będzie niezwykle pomocny

Tak, wiem, tyle tylko, ze kuchenki i zlewu nie można przesunąć. Tak jest w całym pionie, a zmiana instalacji bardzo kłopotliwa(pismo do spółdzielni, ect.) . Teraz mamy coś takiego, od lewej: lodówka, zlew40cm, kuchenka, zmywarka, pralka, no i szafki z blatem. Co myślicie?

kuchnia.jpg

Edytowane przez Epitaph

Pismo napisać mogę, to nie jest wielki problem. Załóżmy, że zlew mogę przesunąć, bo na to nie potrzebuję nawet zgody (tu chodziło o dodatkowe koszty i pracę, ale ok, zrobię to jeśli warto) , a o przeniesienie kuchenki gazowej też się postaram. Jak w takim przypadku powinien wg Was wyglądać układ? Bo nie wiem, czy gra jest warta świeczki i różnica będzie zauważalna. Z góry dziękuję za każdą radę.

Na lodówkę masz tylko jedno miejsce, przy drzwiach. Główny blat roboczy powinien znaleźć się między płytą i zlewem, a te najlepiej nie przy samym rogu. Fajnie gdyby się udało zlew przenieść pod okno, płyta niedaleko lodówki. Reszta wyniknie z umiejscowienia głównych urządzeń.

Czy ktoś mógłby wrzucić fotkę jak wyglądają po montażu szafki narożne? Chodzi mi o szafkę 128x68 i dostawioną do niej szafkę. Jak wygląda to połączenie z listwą dystansującą? Maskowaliście ją czymś?

I przy okazji, jak się sprawuje ta szafka narożna? Czy te 2 (tylko 2 :( ) wyciągane półki rzeczywiście wykorzystują miejsce?

Co do gwarancji na AGD, owszem, z uznaniem reklamacji nie ma problemu, natomiast jakość usługi zależy od lokalnego serwisu whirlpoola.

Piekarnik właśnie popsuł mi się 3 raz w ciągu roku (ostatni rok gwarancji). Każda reklamacja trwała ponad 1.5 miesiąca od zgłoszenia do naprawy (tak długo czekali na części). Zanim naprawią mi go po raz kolejny pewnie skończy mi się gwarancja.

Szczerze? Mimo 5 lat bezpłatnej gwarancji więcej AGD z IKEA nie kupię.

W budowanym domu coraz więcej sie dzieje i w końcu przyszedł czas na projektowanie kuchni. W planerze stworzyliśmy kuchnię jak jak widać na zdjęciu. Proszę oceńcie czy jest dobre rozplanowanie i czy się Wam podoba na pierwszy rzut oczkiem:)

[ATTACH=CONFIG]348251[/ATTACH]

Kuchnia zaprojektowana OK. Jedyne do czego można się doczepić, to bateria uniemożliwiająca otwarcie okna.