Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie, możecie mi pomóc, mam mętlik w głowie.. Mam dwie wersje kuchni z IKEA i nie wiem którą wybrać. Kuchnia ma 290 cm szerokości i 403 dlugości, są dwa wejścia z jadalni (245 cm)i korytarza 100 cm... Wklejam dwie (na razie nie skupiam się na kolorach tylko usytuowaniu sprzetów) doradźcie proszę, w obu zlew i indukcja w tym samym miejscu, nie wiem czy potrzebny ten stolik jeśli jadalnia jest tuż obok, ale przy barku znowu wszystko jest odsłonięte (nie chcę wysokiego barku)

1. Opcja ze stolikiem

[ATTACH=CONFIG]357535[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]357536[/ATTACH]

2. Opcja ze słupkiem (lodówka i piekarnik w zabudowie) i barkiem

[ATTACH=CONFIG]357537[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]357538[/ATTACH]

Wybrałbym wersje nr 2, tylko wysoką zabudową dojechałbym do końca ściany ( blat za szafką to i tak będzie bardziej jako półka) i zamiast barku normalny stół/blat na wysokości 75cm. Zdecydowanie wygodniejszy, można odstawić w razie potrzeby. W pierwszej wersji na pewno stolik będzie utrudniał komunikację, jego rozmiary też powinny być mniejsze niż w opcji nr 2

Tylko ta promocja jest inna niż ostatnia, bo 25% z AGD, a nie mebli. Jak ktoś kupuje komplet AGD w IKEA, to można wyjść na tym lepiej niż na meblach. W przypadku zakupu tylko samych mebli, praktycznie nie ma żadnej promocji :)

Ale innej promocji nie będzie. Zobaczymy czy przełoży się to na ilość montażów

Edytowane przez kokobo

Wybrałbym wersje nr 2, tylko wysoką zabudową dojechałbym do końca ściany ( blat za szafką to i tak będzie bardziej jako półka) i zamiast barku normalny stół/blat na wysokości 75cm. Zdecydowanie wygodniejszy, można odstawić w razie potrzeby. W pierwszej wersji na pewno stolik będzie utrudniał komunikację, jego rozmiary też powinny być mniejsze niż w opcji nr 2

No właśnie tego z tym stolikiem w 1 wersji się bałam, a co do drugiej to faktycznie dobrze będzie zabudowę przedłużyć... tylko ten stół nie bardzo bo 2m dalej jest stoł w jadalni i to sie troszkę mija z celem, ale barek jak już to na równi z blatem, bo wysokiego nie chce, nie jest wygodny, wąski, źle się siada.. Dziękuję za opinie:)

• 3 weeks później...

Możliwe jest docięcie szafki narożnej Ikea? Tej o długości 128cm z półką?

Mam kuchnie, której jedna ściana ma 183cm - chciałam tam dać słupek lodówka 60 oraz szafkę narożną 2 x 60, następnie zakręcić pod okno z resztą mebli.

Ale właśnie w IKEI 2 x 60 to jest szafka 128, mam ścian za krótką o 5cm, da się skrócić tą szafkę o te 5 cm? Będzie się wszystko otwierało i działało?

Witam dostalem wycene od firmy robiace kuchnie na wymiar . cena z wyspa bez zabudowy pod lodowke z zabudowa pod pralke zmywarke i mikrofale to ok 20tys pln kuchnia 5x5 ... Koszta spore jak za same meble. Teraz kolega sam poskladal kuchnie z ikei dolozyl tylko kamienne blaty. Efekt mnie rozwalil. W moim wypadku oszczednosc laenych tysiecy ktore poszly by juz na wyposazenie. Wiekszosc z was chwali. Co doradzicie ?

Możliwe jest docięcie szafki narożnej Ikea? Tej o długości 128cm z półką?

Mam kuchnie, której jedna ściana ma 183cm - chciałam tam dać słupek lodówka 60 oraz szafkę narożną 2 x 60, następnie zakręcić pod okno z resztą mebli.

Ale właśnie w IKEI 2 x 60 to jest szafka 128, mam ścian za krótką o 5cm, da się skrócić tą szafkę o te 5 cm? Będzie się wszystko otwierało i działało?

Z tego co mi mówiła konsultantka w Ikei wynikało, że szafkę narożną można skrócić o 2 cm na krótszym boku.

Edit: na dłuższym można skrócić o 6 cm.

Edytowane przez parabola

Macie może doświadczenie z frontami Haggeby i Veddinge? To jedyne gładkie, białe fronty bez połysku. O Veddinge widziałam negatywne opinie w Internecie, ale co z Haggeby? Może się*ktoś*wypowiedzieć*z własnego doświadczenia?

(Pomijam Marsta ze względu na cenę i trudność w czyszczeniu uchwytów)

Edytowane przez parabola

• 2 weeks później...
Moge wiedzieć ile was średnio wychodzą te kuchnie z IKEI, powiedzmy srednio około 4-6mb zabudowa pod sufit, ze wszystkimi dodatkami ? Oczywiście zabudowana zmywarka i płyta. Fronty budżetowe. Nie chce tracić kupy czasu na wycenianie i dobieranie szafek jak ma sie na końcu okazać bardzo drogo. Edytowane przez Aaricia23

Moge wiedzieć ile was średnio wychodzą te kuchnie z IKEI, powiedzmy srednio około 4-6mb zabudowa pod sufit, ze wszystkimi dodatkami ? Oczywiście zabudowana zmywarka i płyta. Fronty budżetowe. Nie chce tracić kupy czasu na wycenianie i dobieranie szafek jak ma sie na końcu okazać bardzo drogo.

Ale oczywiście. Moje meble 10000zł, a AGD z IKEA (okap, płyta, piec, zmywarka) 8000.

• 2 weeks później...
Witam, mam pytanie odnośnie montażu, czy meble kuchenne składa się równie prosto, jak pozostałe meble ikea, zrezygnowałam z montażu ikea, bo wychodził drogo, a teraz zastanawiam się, czy bawić się z tym, czy szukać jakiegoś składacza mebli ikea.

Łatwo, te instrukcje są pisane jak dla dzieci. Największa zabawa się zaczyna jak trzeba wypoziomować kilka szafek koło siebie i poustawiać równo wszystkie szuflady i drzwiczki względem siebie, aby wizualnie było ładnie i prosto. Przy tym przyda się melisa :)

Pendrak, wszystko zależy od tego, czy jesteś*precyzyjny i cierpliwy, czy nie :) I czy masz wkrętarkę, bo ręczna robota szybko Ci się*znudzi. No i trzeba absolutnie trzymać*się*instrukcji i liczyć wszystkie dziurki, sprawdzać. Bo może się*okazać, że szuflady się*nie domkną itp. My skręcaliśmy sami, na raty, zajęło nam to w sumie 2 x 2 dni.