Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tym że ja pomyślałam, że tak po prostu ciemnieje drewniana okleina i że skoro ciemnieje w pomarańczowy odcień, to mnie nie to się wymarzyło

Ja odniosłam wrażenie, że jest bledszy niż na fotach i wpada w różowy, aczkolwiek pan sprzedawca obstawiał właśnie za pomarańczowym :) W sumie zaproponował mi również (uwielbiam Ikeę za podejście do klienta!), że zdejmie interesujące mnie drzwiczki i pójdziemy do stołówki gdzie są wielkie okna=światło dzienne, ale w tej rozpaczy i zrezygnowaniu nie chciałam go już kłpotać :roll: I to był błąd! bo teraz się łudzę, że taki a nie inny kolor to wina mega białego światła z jarzeniówek w tej części z frontami... :D w tej nadziei podtrzymuje mnie fakt, że mój aparat wyregulował nienaturalne światło do takiego, które ma odpowiadać rzeczywistości i ta 'rzeczywistośc' to kropka w kropkę kolor z katalgu :D I masz babo placek... :oops:

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

doczytałam już, że zlewozmywak można umieścić na narożnej szafce.

a jak to jest z płytą? da się ją też tak zamontować, czy to jakiś specjalistyczny sposób jest?

i czy możliwe jest zamontowanie tego mikrofalówko-piekarnika pod płytą? np. zamiast tej małej szuflady pod piekarnikiem dać jakąś większą?

rozważam różne warianty rozplanowania kuchni i mam już mętlik w głowie..

Mocca jeszcze jeden okap według mnie pasował by do Twojej kuchni (ja jak go zobaczyłam to oniemiałam z zachwytu, jednak cena szybko mnie otrzeźwiła ;) ) http://www.franke.pl/franke-39934-fga-904-gf.html

A wracając do tematu kuchni Ikeowskich, jest kilka drobiazgów do których można by sie przyczepić: na przykład w Fagerland nie do końca pasuje panel zakrywający do zmywarki, jest to zwykły front z wyciętymi od wewnatrz otworami na zawiasy, do tego część która przylega do zmywarki powinna być płaska, a jest taka jak część przednia, może do zmywarki dedykowanej będzie pasować jak ulał, ale my kupiliśmy Boscha i mieliśmy problem z dopasowaniem, bo akurat śruby wypadały w miejscu gdzie nie było ich jak wkręcić, całe szczęście ze dotyczyło to tylko dolnych śrub które odpowiadały za dopasowanie frontu, jakoś sobie poradziliśmy, ale nad tym mogli by popracować, tak samo fronty do cargo, to zwykłe fronty, są tylko zaślepki do tych otworów wywierconych pod zawiasy.

Trochę szkoda, że do uchwytów nie ma dołączonych szablonów, trochę jest zabawy z wyznaczaniem miejsc pod wywiercane otwory, dawniej szablony były...no i listewki do łączenia blatów...żenujący wybór, a zamienniki niedostępne bo przecież blaty Ikeowskie mają 62cm szerokości.

No ale też nie ma co cudów wymagać, w końcu to tanie kuchnie :) oby służyły dzielnie, a o tych drobiazgach wiemy tylko my-właściciele o ile zaglądamy przez ramię montażystom lub sami je składamy.

P.S. Mały OT :oops: na jakiej wysokości od blatu wieszacie szafki ? Bo mam mały dylemat :-? Odpowiedzi mogą być na PW żeby wątku nie zaśmiecać :)

Nigdy ale to przenigdy nie zamówię już kuchni w IKEI lub BRW ! Moja kuchnia ma 2 lata i nadaje się do wymiany !!! 8900 w błoto !

Do tego doszło że musiałam zamówić kuchnie w innej firmie i własnie mi kończą

wprawdzie termin im trochę uciekł ale na razie jest wykonana w 80% i juz mi się podoba, a samo wykonanie jest zupełnie inne niz IKEI, każdy szczegół dopracowany - patrze na ręce monterom i widze jak się starają i że meble są zupełnie inaczej wykonane, a nie jak z tasmy w IKEI.

Czekam jeszcze tylko na fronty. Wprawdzie całośc wyniesie mnie 13500 ale wolę juz dopłacić niż załamac się po dwóch latach. Firme poleciła mi znajoma ma piękne mebelki. Firma wykonuje projekt i doradza gdzie moga stac sprzęty i jakie obok siebie bo jak sie okazuje to jest równiez ważne. Na wizualizacji moja kuchnia wygląda ślicznie, mam nadzieję że gdy założą juz fronty bedzie wyglądała tak samo lub lepiej.

Sorki. Wcześniejszy post dot. tego cytatu.

A w mojej już byłej kuchni IKEI szuflady się nie domykały czego wynikiem było to iż się rozchodziły wewnątrz, nóżki na których stały meble ( UWAGA ) zostały wepchnięte do wnetrza mebla ! fakt dwa razy stałam na blacie, gdyz chciałam posprzatać na górze ale - wybaczcie nie ważę 150kg tylko 58.

Montuję kuchnie bardzo długo, ale takich głupot jeszcze nie słyszałem.

Na szafkach kuchennych z Ikea montuje się często blaty granitowe które mają wagę po kilkaset kilogramów (wytrzymałość jednej nóżki 125kg) i jakoś nogi nie wpadają do środka.

Widać montował sąsiad fachowiec :)

no własnie ja tez slyszalam ostatnio że te meble się rolatują, co mnie bardzo zasmuciło, bo chiałam sobie takie śliczniunie bialunie zafundować, a teraz mam zagwostkę , czy aby na pewno :-?

to w końcu rozlatują się czy nie :roll:

Nic sie nie rozlatuje i nie rozłazi. Jak ktos nie czuje si ena siłach zeby składac samemu te mebelki musi poprostu zamówic fachowy montaz. Ja mam juz druga kuchnie z ikea. Pierwsza która kupowałem około 8 lat temu stoi i słuzy komu innemu w starym domu i nic jej nie dolega 9wiem bo mieszkaja tam teraz rodzice). Druga kuchnię kupiłem w zeszłym roku i tez wszystko jest w najlepszym porządku.

Te specjalne Ikeowe szafki na mikrofale mają nietypową wielkość.

Póki co nie udało mi się znaleźć mikrofalówki poza Ikeową o takiej wysokości przedniego panelu.

Piekarnik Electrolux i zmywarka Bosch - pasowały bez problemu.

Ja mam jakąś Whirlpoola, jest nieco niższa niż otwor w szafce, ale nad mikrofalą montażyści dołożyli (jakoś?!) panel z frontu - nie wiem czy dcinali, ale jest ok.

dzieki godul1

znaczy , jest nadzieja, musze sie tyl;ko do nich przejechać z zapytaniem czy inne niz ich urządzenia do zabudowy będa pasowały, bo chciałam sobie zrobić zestaw-piekarnik,ekspres i mikrofala w jednym.

wkłądałem do słupka z ikea piekarnik umieszczony nad dwoma szufladami. Nad piekarnikiem postawiłem mikrofalę ale bez ramki bo nie była niestty już dostepna do mojego wiekowego modelu. Piekarnik wlezie na bank kazdy, a co do mikrofali to imho tez bo jest dość duża mozliwosć regulacji półkami, wysokościa drzwiczek i maskownicą czy innymi szufladami. trzeba tylko dobrze pogłowkowac nad dostepnymi w tym systemie elementami albo trafić na kogoś kumatego w dziale kuchennym.

ostatnio gdzieś wyczytałam, że możliwe jest spłycenie niektórych szafek - o których mowa? czy szafki narożne (te z półkami) da się spłycić do 37 cm, tak żeby pasowały do pozostałych węższych szafek stojących? ewentualnie jaka jest inna opcja na zorganizowanie rogu z tymi płytszymi szafkami?

czy z Ikeowskich blatów da się zrobić taki blatostół, jak na poniższym zdjęciu?

http://www.lupus.eu/uploaded/imps_pictures/pic_559746298_kopia-bordo_cam01_jpg.jpg

jeśli tak, to czy zrobiliby mi to montażyści z Ikei, czy sama musiałabym kombinować? i ile taka przyjemność kosztuje?

godul1

wkłądałem do słupka z ikea piekarnik umieszczony nad dwoma szufladami. Nad piekarnikiem postawiłem mikrofalę ale bez ramki bo nie była niestty już dostepna do mojego wiekowego modelu. Piekarnik wlezie na bank kazdy, a co do mikrofali to imho tez bo jest dość duża mozliwosć regulacji półkami, wysokościa drzwiczek i maskownicą czy innymi szufladami. trzeba tylko dobrze pogłowkowac nad dostepnymi w tym systemie elementami albo trafić na kogoś kumatego w dziale kuchennym.

dzieki, znaczy , jak się pokombinuje to sie zrobi, no i o to chodzi, jak kupię sprzęt, pomierzę i podjadę do Ikei na poradę, zobaczymy co tam zaproponują.

Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką ,która doglądała mieszkania znajomych przez wakacje, tez mają meble z ikei, tylko jakies z czerwonymi dodatkami, sa nimi zachwyceni , ona zreszta też :D

irreality

Te specjalne Ikeowe szafki na mikrofale mają nietypową wielkość.

Póki co nie udało mi się znaleźć mikrofalówki poza Ikeową o takiej wysokości przedniego panelu.

Piekarnik Electrolux i zmywarka Bosch - pasowały bez problemu.

ja wybrałam z aristona piekarnik , samsunga kuchenkę i chciałam wepchać ekspres do kawy też Ariston, dlatego tak kombinuję. To wszystko ma się zmieścić w jednym słupku :roll: ale będzie cirk 8)