Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziekuje bardzo :)

ps. a przerobiona w jakim sensie? nawet ta specjalna pod zlew??

Przerobiona w takim sensie jak pisze w instrukcji :D Wyrzuca się te dwie górne listwy i zamiast nich montuje dostarczone razem ze zlewem metalowe listwy. Nie ma specjalnej szafki pod zlew. Pod zlew stosuje się standartowe 50,60,80.

ostatnio gdzieś wyczytałam, że możliwe jest spłycenie niektórych szafek - o których mowa? czy szafki narożne (te z półkami) da się spłycić do 37 cm, tak żeby pasowały do pozostałych węższych szafek stojących? ewentualnie jaka jest inna opcja na zorganizowanie rogu z tymi płytszymi szafkami?

czy z Ikeowskich blatów da się zrobić taki blatostół, jak na poniższym zdjęciu?

http://www.lupus.eu/uploaded/imps_pictures/pic_559746298_kopia-bordo_cam01_jpg.jpg

jeśli tak, to czy zrobiliby mi to montażyści z Ikei, czy sama musiałabym kombinować? i ile taka przyjemność kosztuje?

Nie rozumię za bardzo pytania. Szafka narożna po bokach już ma 37cm, to co tam spłycać?

Taki blato-stół da się zrobić, tylko że będzie widać łączenie bo blaty mają 62 cm

Nietypowe żeczy można uzgodnić z montażystą. A koszt ??? Jeżeli chodzi o mnie to po wielkości ze zdjęcia ok. 150-200zł.

tak dla pewnosci tylko - o tym samym zlewie i o tej samej szafce oboje myslimy?

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S29852508

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09847481

Dokładnie. Na pierwszym zdjęciu widać szafkę "80" zwykłą FAKTUM z tym że są wyrzucone dwie górne listwy i zastąpione dwoma metalowymi założonymi niżej a dostarczonymi razem ze zlewem. No i oczywiście fronty są nie "70" lecz "57"

Jest jeszcze jedna sprawa. Pod ten zlew docina się blat w specjalny sposób. A swoją drogą, warto wydać 700-1000zł i mieć fachowo zmontowaną kuchnię. Proszę mi wierzyć że często jeździmy dokończyć kuchnie które klienci próbowali sami zmontować i potem kosztuje to dużo drożej. A wygląda często tak że ręce opadają. Choć nie ukrywam że zdarzają się zawzięci pasjonaci i jakoś to wychodzi. :D

Nie rozumię za bardzo pytania. Szafka narożna po bokach już ma 37cm, to co tam spłycać?

chodzi o to, że chciałabym mieć kuchnię bardzo podobną do tego, co jest na zdjęciu w poprzednim moim poście. przy ścianach, czyli boki z lodówką i kuchenką oraz ze zlewem, chciałabym szafki o głębokości 60 cm. ale już ta część, z której 'wychodzi' blato-stół' pasowałaby mi właśnie płytsza, o głębokości 37 cm. a płytszych szafek, żeby to zrobić, nie znalazłam :roll:

Chcialabym sie poradzic: czy do takiej szafki mozna zamontowac zlew narozny:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09854283 ?

chodzi mi o to czy tej wyjezdzajaca polce nie bedzie przeszkadzac np. bateria?

czy cos takiego sie robi?

poza tym chcialabym sie zapytac czy jest mozliwe zakupienie kuchni w Ikei w Polsce ( myslimy o Katowicach ) i transport i montaz na Slowacji?

Czy taka usluga jest mozliwa? albo ewentualnie czy mozna na montaz wziasc kogos z Ikea w Bratyslawie?[/url]

Chcialabym sie poradzic: czy do takiej szafki mozna zamontowac zlew narozny:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09854283 ?

chodzi mi o to czy tej wyjezdzajaca polce nie bedzie przeszkadzac np. bateria?

czy cos takiego sie robi?

poza tym chcialabym sie zapytac czy jest mozliwe zakupienie kuchni w Ikei w Polsce ( myslimy o Katowicach ) i transport i montaz na Slowacji?

Czy taka usluga jest mozliwa? albo ewentualnie czy mozna na montaz wziasc kogos z Ikea w Bratyslawie?[/url]

Zamontowanie zlewu w takiej szafce wiąże się z dwoma problemami.

1. Kosze nie będą działać bo oprócz miski zlewu będzie się tam znajdował jeszcze syfon i przyłącza wodne. W ostateczności mógłby działać dolny kosz.

2.Zlew zamontowany w takiej szafce byłby bardzo niefunkcjonalny chociażby z tego względu że byłby do niego utrudniony dostęp a zwłaszcza ciężki dostęp do baterii.

Jeżeli koniecznie chce Pani zlew umieścić w rogu pomieszczenia to są jeszcze inne sposoby używając innych szafek.

Zakup kuchni, transport i montaż są możliwe do załatwienia. Już realizowaliśmy takie zamówienia. Proszę o kontakt na e-mail.

W takim wypadku wyspę robi się z szafek górnych które mają 37cm i 70 lub 92cm wysokości. Po prostu, górne szafki stawia się na nóżkach. :lol:

chyba nie do końca się zrozumieliśmy..

plan kuchni ma być mniej-więcej taki:

http://img194.imageshack.us/img194/8458/image3hz.jpg

i chciałabym na dole szafki płytsze o tę część zaznaczoną na żółto. odpowiedniki szafek 7 i 8 znalazłam bez problemu i wiem, jak to rozwiązać.

natomiast zagadką pozostaje dla mnie płytsza szafka jak ta z nr 6.

nie znalazłam takiej, stąd pytanie, czy istniejącą dałoby się tak właśnie spłycić..?

i jeszcze małe pytanie o tę mikrofalówkę z funkcją piekarnika - czy jest możliwe zamonotownie jej pod płytą, w miejscu piekarnika i zamaskowanie tej przerwy np. wyższą szufladą?

oraz czy płytę elektryczną lub indukcyjną można zamontować w blacie na dowolnej szafce? albo częśćiowo na jednej a częściowo na drugiej?

Nie ma żadnego problemu, szafkę narożną można spłycić ale niestety koszy obrotowych już nie będzie można zamontować.

O ile dobrze pamiętam to pod mikrowelo-piekarnik pasuje jeden z frontów szufladowych '57' czyli ta środkowa z zestawu trzech szuflad.

Płytę można zamontować na dowolnej szafce, choć najlepiej by było żeby to była płyta nie grubsza od blatu tj. 38mm. Jeżeli jest troszkę grubsza to też nie ma problemu, wystarczy podciąć o 1cm boki szafek.

Ogólnie rzecz biorąc wszystko da się zrobić :D

Mocca jeszcze jeden okap według mnie pasował by do Twojej kuchni (ja jak go zobaczyłam to oniemiałam z zachwytu, jednak cena szybko mnie otrzeźwiła ;) ) http://www.franke.pl/franke-39934-fga-904-gf.html

ale cudo znalazlaś :o a wydawało mi się, ze ja juz wszystko co mozliwe przejrzałam ;) faktycznie cena nieco powalajaca, zastanawiam sie, czy jest sens wydawac tak spore pieniądze na okap... dlatego wciąż rozważam dwa pierwsze ktore pokazałam na poprzedniej stronie... ich ceny sa rozsadniejsze ;) ale wielkie dzięki za pamięć i namiary ;)

co do dalszej treści Twojego posta to trochę się zgadzam, aczkolwiek my tez mamy zmywarke boscha i front chyba pasuje ;) piszę chyba bo rzeczywiście montowali to ikeowcy i nie zwróciłam uwagi jak to wyglada od strony technicznej a oni nic nie wspominali ze cos jest nie tak.

Co do szablonow i uchwytów to w ubiegłym roku na stoisku z uchwytami widziałam takie szablony do kupienia, teraz ich nie szukałam bo meczyli sie tez ikeowcy :lol:.

listwy blatowe rzeczywiscie ograniczone, zresztą do moich drewnianych blatów chyba zadne by w grę nie wchodziły raczej.

Natomiast szafki scienne wiszą 53 cm nad blatem, nie wiem jaki jest standard ale ja niska jestem i robiłam tak by mi było wygodnie :D

a ja wczoraj sie zalamalam, bo mialm wizje na moja kuchnie IKEA i dowiedzilam sie,ze niestety ale IKEA nie zamierza prowadzic nadal sprzedazy blatu GIMAN. I teraz siedze i glowkuje co tu zamiast tego zrobic. Ten blat byl idealny do mojej kuchni 100 na 173, a teraz co?? Laczyc blat zwykly?? Dodam ze chce miec polwysep na jednej wysokosci. Pomozcie!!! :cry:

Po dość długich naradach rodzinnych i zmianach wizji naszej przyszłej kuchni, wreszcie zapadła decyzja- Nexus brązowy.

Nie wiem tylko jaki kolor ścian będzie fajnie pasował do tych frontów. Blat i płytki będą w neutralnych, jasnych kolorach.

Teraz siedzę i myślę jaki jeszcze kolor wprowadzić do kuchni aby nie była mdła i nudna, może zieleń? Dobry pomysł?