Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam :)

dziewczyny jaka szafke macie do zabudowy zmywarki ?

patrze na strone Ikei i nie moge znalezc :oops:

co do ich mebli to ja sobie bardzo chwale :) mam teraz Fagerland

szuflady sprawuja sie znakomicie, otwieraja i zamykaja cicho - mechanizmy elegancko chodza

nogi sa wytrzymale - nic sie nie wygina i nie zarywa - a podczas montazu maz wchodzil na blat i nic sie nie stalo

gorne poziome szafki fajnie sie otwieraja w gore, nic nie spada

wg mnie sa to dobre meble

moze kiedys, X lat temu mialy gorsze wykonanie ale teraz odpukac sa naprawde ok

ja polecam :)

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

IKEA to mój ulubiony sklep wnętrzarski. Przede wszystkim dzięki niej udało mi się samodzielnie zaprojektować od A do Z( dzięki programowi IKEA Home Planner) i urządzić wspaniałą kuchnie. Po 3 latach użytkowania jesteśmy z niej bardzo zadowoleni. Przede wszystkim nie zgłaszaliśmy nigdy żadnej reklamacji, a kuchnia wygląda i funkcjonuje teraz tak jak pierwszego dnia od zamontowania.

Blaty są wytrzymałe (wytrzymują nawet krojenie warzyw bez deski;p), zawiasy nie skrzypią i generalnie miód malina. Zresztą to moje ulubione miejsce w mieszkaniu zatem musi być idealnie. Gorąco polecam meble IKEA.

a ja mam pytanie co do paneli perfekt.

Chciałbym stworzyć małą wyspę składającą się z szafki z 3 szufladami 80cm i drugiej szafki 40 cm. Razem daje nam to 120cm do zakrycia panelami. Panel ma długość 59,5cm (info ze strony) albo 58cm (info z ikea planner).

Położę 2 panele i zostanie 1cm albo 4cm przerwy, czy są jakieś rozwiązania w ikei czy bawić się trzeba będzie jakimiś listwami maskującymi.

Czy może z panelami perfekt jest tak że mając np. tylko szafkę 80cm i chcę tył zabudować to zmuszony jestem kupić dwa panele i podcinać je 2x40cm.

Z góry dzięki za odpowiedź

to ja mam pytanie jak zabudowac naroznik ?

tzn scianka bylaby w pelnej, wysokiej zabudowie - powinny byc 4 slupki, ale ten jeden wypadnie w narozniku

nie ma takiej wysokiej szafki w Ikei

juz na wizualizacji kuchni kombinujemy rozne mozliwosci - moze tutaj ktos podpowie inna

myslalam o naroznej 120x60 cm ale co dac wyzej ? tak by dorownac wysokoscia do stojacych slupkow ?

z gory dziekuje :)

• 3 weeks później...
Czas na moją kuchnię IKEA, z której jestem bardzo zadowolona w myśl zasady "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" :wink:

Brązowo-czarny Nexus + czerwony abstrakt + szary blat. Zdjęcia słabej jakości, ale coś tam widać:

http://images36.fotosik.pl/159/892916509cb6e422med.jpg

http://images38.fotosik.pl/268/0d1a12049e69d4e3med.jpg

Bardzo ładna kuchnia !!!! Czy też mogę prosić o podanie ceny i jeśli to możliwe ile metrów bieżacych zabudowy?

oto zdjęcie, to plastikowe mam wcisnąć w otwór a potem w ten krążek plastikowy wkręcić wkręta który będzie jednym z trzech trzymających cargo z jednej strony

http://images36.fotosik.pl/162/47ffb140a8d30f40med.jpg

Podpowiedzcie proszę, skąd mieliście te zaślepki? W komplecie do cargo były? Czy można je osobno dobrać? Ja mam z frontu 60x70cm zrobić front szuflady głębokiej i właśnie nie mam czym otworu załatać :/

Z drugiej strony, jak spytałam w IKEI, czy można takie zaślepki u nich dokupić, to powiedzieli, że nie mają. Może dlatego, że kontekst pytania był inny i jakieś nieporozumienie nastąpiło. Wtedy myślałam, że przydałyby się do zaślepienia otworów w drzwiczkach 40x70 zamontowanych do wiszących szafek poziomych. Dopiero teraz widzę, że bez czegoś takiego nie przymocuję w ogóle frontu do szuflady pod zlew.... a tak teraz pomyślałam, że pewnie jak bym wzięła przepisową szufladę pod zlew, tą krótszą, albo front podzielony chociaż na wąską górną część i mniejszą dolną, to bym miała co potrzeba... a ja sobie normalną dużą wybrałam z frontem na całą wysokość szafki.. zawsze coś przekombinuję.. ech

Podpowiedzcie proszę, skąd mieliście te zaślepki? W komplecie do cargo były? Czy można je osobno dobrać? Ja mam z frontu 60x70cm zrobić front szuflady głębokiej i właśnie nie mam czym otworu załatać :/

Z drugiej strony, jak spytałam w IKEI, czy można takie zaślepki u nich dokupić, to powiedzieli, że nie mają. Może dlatego, że kontekst pytania był inny i jakieś nieporozumienie nastąpiło. Wtedy myślałam, że przydałyby się do zaślepienia otworów w drzwiczkach 40x70 zamontowanych do wiszących szafek poziomych. Dopiero teraz widzę, że bez czegoś takiego nie przymocuję w ogóle frontu do szuflady pod zlew.... a tak teraz pomyślałam, że pewnie jak bym wzięła przepisową szufladę pod zlew, tą krótszą, albo front podzielony chociaż na wąską górną część i mniejszą dolną, to bym miała co potrzeba... a ja sobie normalną dużą wybrałam z frontem na całą wysokość szafki.. zawsze coś przekombinuję.. ech

Te zaślepki sa o ile dobrze pamietam w zestawach do bodajże szuflad typu cargo. Wiec musisz kupic taki zestawik z szarym frontem do szuflady cargo.

Co do blatów drewnianych to ja posiadam takie i nie narzekam choc trzeba je raz na rok przetrzeć olejem do drewna.

Te zaślepki sa o ile dobrze pamietam w zestawach do bodajże szuflad typu cargo. Wiec musisz kupic taki zestawik z szarym frontem do szuflady cargo.

Cargo mówisz.. tak podejrzewałam..

Szukam gdzie indziej, bo do Ikei mam daleko.

Na razie kupiłam tego typu zaślepki

http://gondek.nazwa.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=5&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=po

ale to raczej nimi załatam otwory, w które wkręcać już śrub nie będę. A ten co wypada w miejscu mocowania szuflady nadal nie rozwiązany.. przyjdzie drewniane kółko tam wkleić.

Witajcie. Przychodzę z następującym problemem. W nowo wybudowanym domu mam zamiar sprawić sobie meble z IKEA. Miałam je w zamyśle jeszcze przed postawieniem domu. Potem powstał dom, projekt kuchni - kuchnia otwarta z wyspą przy jednej ze ścian. Wyspa miała być drewniana - dębowa. Pod wyspą wyciągnięty kabel na kuchenkę. Idę do IKEA a tam.................... WYCOFANO!!! I co ja mam zrobić? Pytam się dlaczego? Czy macie jakiś pomysł na taką wyspę?

Poszukaj na ich stronie może jeszcze w jakimś markecie w Polsce się ostała! W ostatnim czasie Ikea cichaczem wycofała mnóstwo produktów, zwłaszcza tych o atrakcyjnym stosunku ceny do materiałów wykonania ;) ALE zauważyłam, że powoli zastępuje je podobnymi produktami o trochę gorszej jakości albo (o zgrozo) wycofane produkty malują (wcześniej były z surowego drewna) i sprzedają ponownie pod zmienioną nazwą i...dwukrotnie większą ceną.... W Ikea pewnie takich rzeczy Ci nie powiedzą, ale moim zdaniem jest szansa, że wkrótce Twoja wyspa w takiej czy innej postaci się pojawi. W końcu to bardzo popularny element kuchni :)

Tak przy okazji ponawiam pytanie: jakie lodówki nie z Ikei macie w zabudowie Ikei? :)

Pozdrawiam!

Poszukaj na ich stronie może jeszcze w jakimś markecie w Polsce się ostała! W ostatnim czasie Ikea cichaczem wycofała mnóstwo produktów, zwłaszcza tych o atrakcyjnym stosunku ceny do materiałów wykonania ;) ALE zauważyłam, że powoli zastępuje je podobnymi produktami o trochę gorszej jakości albo (o zgrozo) wycofane produkty malują (wcześniej były z surowego drewna) i sprzedają ponownie pod zmienioną nazwą i...dwukrotnie większą ceną.... W Ikea pewnie takich rzeczy Ci nie powiedzą, ale moim zdaniem jest szansa, że wkrótce Twoja wyspa w takiej czy innej postaci się pojawi. W końcu to bardzo popularny element kuchni :)

Dzięki za odpowiedź. Poszukiwałam już wyspy - ściągnęli ją nawet ze strony i nie ma jej już w produktach. Nie rozumiem takiego działania, bo jak pisałaś jest to popularny element kuchni. A inny blat jak z litego niemalowanego drewna nie wchodzi w grę. Jedyna możliwość to na zamówienie u stolarza. Ale gdzie ja znajdę stolarza w śląskim co mi zrobi taką wyspę?

Swoją drogą to wycofali mi już: szafkę na buty, kosz na śmieci i suszarkę do naczyń :/

Nie no, beznadziejne jest to, że nie dają na stronie jakiegoś powiadomienia w stylu 'uwaga, końcówka serii' albo 'uwaga, produkt zostaje wycofywany'. Mnóstwo, całe mnóstwo produktów zniknęło :( Mogliby poczekać do końca katalogu, a tak oferty, które w katalogu są wyróżnione np. na całą stronę czyli mają być jakimś produktem flagowym bez zapowiedzi są wycofywane. Ja na przykład chciałam kupić łóżko i widziałam na stronie, że w mojej Ikei jest coraz mniej i coraz mniej egzemplarzy na stanie, ale przecież będzie kolejna dostawa, przecież to ich najpopularniejsze łóżko, przecież katalog jest ważny do końca sierpnia! Gdyby mi napisali na stronie, że to ostatnia partia tego produktu... Lipa.

A stolarza znajdziesz, don't worry, szukaj. Jak nie w Twoich okolicach to wielu bez problemu dojeżdża.

Pozdrawiam.