Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja także zdązyłam przed wigilia nabyć meble kuchenne :lol2: W końcu wybrałam fronty Adel kremowy. Mimo, że wcześniej miałam dokłądny plan wirtualnej kuchni po przybyciu do sklepu (po raz kolejny) spodobało mi się jedno z ustawień Ikei i zmieniłam swój plan :D Teraz jest bardziej symetrycznie i (moim zdaniem) nowocześniej :cool: Mebelki staną pewnie pod koniec stycznia lub lutego :)

,,żółty" projekt był w planach a ,,szary" będzie. Oczywiscie inne kolory scian niż te na obrazkach (projekty były robione w nowym i starym programie)

Czy myślicie że to lepsze ustawienie - to szare?

5_..jpg

ikea moja..JPG

Edytowane przez seven...

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy Stata i jesteśmy bardzo bardzo zadowoleni. Wcześniej w mieszkaniu mielismy meble które robiło nam spore studio kuchenne, i co prawda robili to jakieś 10 lat temu, ale jakość i praktyczność do Ikeowskich mebli jak dla mnie nie prównywalna na korzyć IKEA. Nic złego na te meble nie mogę powiedzieć!

Trafiliśmy na fajną babeczkę z fajnymi pomysłami. Najpierw zapytałam czy ta szuflada pod płytą musi być ślepa, a ona że powinna, bo mogą nie uwzględnić gwarancji dla sprzętu czy też dla mebla jeśli ktoś mimo to zamontuje tam normalną szufladę. Powiedziała po cichu, że sporo ludzi omija to zalecenie, ale to na własną odpowiedzialność. Bardzo mi zależało na tej szufladzie i ona zaproponowała taką płytszą, właśnie na 30 cm i wtedy jest lepsza wentylacja :) Zmieszczę tam przyprawy czy chochle itp

Potwierdzam taką możliwość. Użytkuję szufladę już 8 lat. Nic się nie dzieje ani z nią ani z płytą. Czasami może spłynąć do niej to co wykipi z garnka, jeśli na czas nie zmniejszę mocy gotowania (mam płytę zupełnie gładką na sensory). Przeznaczyłam ją na noże, nożyczki, łopatki i inne mało palne rzeczy-choć łopatki są drewniane.

Meble po tylu latach sprawują się bez zarzutu. Jedynie uchwyty po krótkim czasie zaczęły się łuszczyć. Narożne szafki też nie były najlepszym rozwiązaniem,trudny dostęp do zawartości umieszczonej glębiej, może teraz mają lepsze. Biały blat, którego nie oszczędzam wygląda po tylu latach bardzo przyzwoicie, bez zarysowań i przebarwień. Nie wykluczam zakupu mebli Ikea do nowego domu.

Słuchajcie, czy ktoś może ma lub planuje fronty Lidingo?

Aga lidingo miałam mieć ja, jak jeszcze koncepcja domu była nieco(tak naprawdę diametralnie inna). To bardzo ładna kuchnia. Miałam na mieszkaniu stata i ciągle za nim tęsknię. Dziennika już nie ma, ale postaram się stworzyć jakąś galerię domu, niech no się tylko zbiorę w sobie:)

dzięki AJa. Też ją lubię.

To moja druga kuchnia z ikei i trzecią też bym chyba kupiła u nich. Dla mnie wielkim plusem było to, ze mogłam sobie w niskończoność testować układ pudełek i kombinować z ustawieniami. Szkoda, ze nie mają więcej frontów i brakuje niektórych rozmiarów i czasem trzeba nieźle się nagłówkować z wykończeniami. Czasem trudno skomponować wysoką zabudowę tak, zeby linie frontów zgrywały się ze sobą.Jednak ogólnie te kuchnie są zawsze u mnie na duży plus

Twojego Stata ze świetnymi zielonymi kafelkami kojarzę :) Z wątku o białych kuchniach ;) Martwi mnie to, że IKEA wycofała tyle frontów, miałam mieć jesionową-wycofali, miałam mieć bukowego solara-wycofali, miałam to połączyć z zielonym rubrikiem-to samo! :) W ogóle nie mają już prawie frontów z drewna. Gdyby lindingo nie była z płyty brałabym od razu, a tak się waham... A jak z trwałością stata (on chyba też z płyty)? Długo go użytkowałaś? Lindingo lubię za dyskretną elegancję, którą mogłabym stylizować według widzimisię. To taka ani nowoczesna ani klasyczna kuchnia. Prosta ale z tym czymś ;) Jeszcze nie widziałam jej na żywo, jestem bardzo ciekawa! :) Początkowo chciałam gładkie, jak najprostsze fronty (kuchnia otwarta na salon), ale od jakiegoś czasu mam fazę na coś więcej :D

Co do kompozycji góry - na maksa. Głowię się za każdym razem! :)

Twojego Stata ze świetnymi zielonymi kafelkami kojarzę :) Z wątku o białych kuchniach ;) Martwi mnie to, że IKEA wycofała tyle frontów, miałam mieć jesionową-wycofali, miałam mieć bukowego solara-wycofali, miałam to połączyć z zielonym rubrikiem-to samo! :) W ogóle nie mają już prawie frontów z drewna. Gdyby lindingo nie była z płyty brałabym od razu, a tak się waham... A jak z trwałością stata (on chyba też z płyty)? Długo go użytkowałaś? Lindingo lubię za dyskretną elegancję, którą mogłabym stylizować według widzimisię. To taka ani nowoczesna ani klasyczna kuchnia. Prosta ale z tym czymś ;) Jeszcze nie widziałam jej na żywo, jestem bardzo ciekawa! :) Początkowo chciałam gładkie, jak najprostsze fronty (kuchnia otwarta na salon), ale od jakiegoś czasu mam fazę na coś więcej :D

Co do kompozycji góry - na maksa. Głowię się za każdym razem! :)

Aga lidingo chyba też na płycie jak stat. Miałam go 2 lata.nic kompletnie się nie działo.tak był z majoliką.ale im było dobrze razem.;) Teraz mam solara białego-ufff udało mi się jeszcze kupić przed wycofaniem i applada czarnego. Applad to taki front najniższej kategorii, cieńsza płyta niż sklejka w solarze, ale też daje świetnie radę

Monka pokazuj lidingo, juz szybciutko, zamiast kokietować:)

moja ikeówa, ciągle nieskończona, ale ma wielki plus-sklep zawsze pod bokiem;)

Świetna kuchnia :yes:

Mam prośbę :rolleyes:

Czy mogłabyś trochę opisać wysoką zabudowę (to jest też Ikea?)? Chodzi mi o wysokość (jest w obudowie z kartongipsu?), wymiary frontów i sprzętów - zwłaszcza lodówki - planuję coś takiego z sbs-em i zastanawiam się jak wszystko zebrać do kupy...

Świetna kuchnia :yes:

Mam prośbę :rolleyes:

Czy mogłabyś trochę opisać wysoką zabudowę (to jest też Ikea?)? Chodzi mi o wysokość (jest w obudowie z kartongipsu?), wymiary frontów i sprzętów - zwłaszcza lodówki - planuję coś takiego z sbs-em i zastanawiam się jak wszystko zebrać do kupy...

Milku k-g jest nad szafkami.

opisuje choć nie wiem czy dam rade:

1 słupek-szafka stojąca, blat 4 cm, cokolik na uzupełnienie dziury, korpus 60x60 na piekarnik, szafka wys-35, szafka 35

drugi słupek- lodówka-60x(regulacja)183-185cm, potem będzie 3cm listewka w "szparze", dalej szafka wys 35

trzeci słupek-ciąg szafek prostopadłych, na to blat 4cm, dalej cokół na uzupełnienie, szafka 60x60, szafka 35 cm, szafka 35 cm.

Nad wszystkim jeszcze listewka 6 czy 8 cm, po długości zabudowy.

teraz w pionie- na lewo i prawo od lodówki w pionie mam po listewce jakieś 1.8cm grubej-co by sprzęt nie zachodził na siebie-od ziemi do góry

szafki 35 cm są znakowane jako szafka nad lodówkę w ikei i mają głębokość 60cm-musisz je do sciany przytwierdzić