Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panele boczne (w plannerze) kremowe SOM ;), ale cokołu niet.

Byliśmy w Austrii, tam odwiedziliśmy ichnie IKEA i mieli cudne BIAŁE Lindingo.

Mimo wszystko mam nadzieję, że to będzie ten sam kolor.

Teoretycznie, na stronie IKEI, Lindigo widnieje jako kremowa, ale kiedyś rozważałam właśnie opcję Abstrakt lub Lindigo i różnica w kolorze nie była ogromna. Fakt, Abstrakt wydawał się śnieżno biały przy Lindigo, a w rzeczywistości śnieżno biały nie jest. Mam na ścianach biel 9003 z RALa i Abstrakt nie jest już przy nim aż tak biały. Wnioskuję, że IKEA po prostu zmieniła nazewnictwo, bo raczej dostawca frontów jest ten sam.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wklejam zdjecie z ikei z Poznania z blatem białym i drewnianą listwą. Było zrobione we wrześniu. Ostatnio jak byłam to w tej kuchni zmienili stronę i obecnie leży szarym do góry :) i też ślicznie wyglada. Jakby ktoś mógł zrobić zdjęcie tej kuchni w Poznaniu już z szarym blatem (do porównania) to byłabym wdzieczna- nie mieszkam w Poznaiu więc nie mam takiejmożliwości

IMG_1864..jpg

Milku k-g jest nad szafkami.

opisuje choć nie wiem czy dam rade:

1 słupek-szafka stojąca, blat 4 cm, cokolik na uzupełnienie dziury, korpus 60x60 na piekarnik, szafka wys-35, szafka 35

drugi słupek- lodówka-60x(regulacja)183-185cm, potem będzie 3cm listewka w "szparze", dalej szafka wys 35

trzeci słupek-ciąg szafek prostopadłych, na to blat 4cm, dalej cokół na uzupełnienie, szafka 60x60, szafka 35 cm, szafka 35 cm.

Nad wszystkim jeszcze listewka 6 czy 8 cm, po długości zabudowy.

teraz w pionie- na lewo i prawo od lodówki w pionie mam po listewce jakieś 1.8cm grubej-co by sprzęt nie zachodził na siebie-od ziemi do góry

szafki 35 cm są znakowane jako szafka nad lodówkę w ikei i mają głębokość 60cm-musisz je do sciany przytwierdzić

Super, dzięki! Nie sądziłam, że można z ikeowych szafek skomponować taką zabudowę - a teraz widzę światełko w tunelu :)

A te listewki, to są z tych paneli maskujących, docinanych jakoś? Nie widać brzegów po docięciu? Te pionowe też?

Będę kombinować podobnie, tylko z sbs-em najprawdopodobniej, bez piekarnika i bez blatu (zabudowa byłaby oddzielnie od reszty szafek podblatowych)- zamiast blatu jakąś listwę szerszą lub cokolik może?

• 2 weeks później...

Witam.

Zakupiłam meble kuchenne w ikea w połowie września ubiegłego roku. Wcześniej zamówiłam pomiar pomieszczenia aby nie spotkały mnie jakieś niespodzianki po zakupie mebli. Na pomiar przyjechała firma z Ikea i o dziwo panowie poinformowali mnie gdzie mam poprowadzić instalację co mam do przerobienia itd. Były to jak się póżniej okazało bardzo ważne informacje, nie wiedziałam np. że szafki z ikea dolegają tylną płaszczyzną do samej ściany i rury które fachowcy mieli prowadzić po ścianie musieli mi je wkuć do ściany aby nie trzeba było ciąć szafek. Jeśli chodzi o jakość mebli to uważam że są bardzo dobre meble mam już prawie pół roku i nic się dzieje, szuflady czy zawiasy pracują tak jak pracowały na początku. O dziwo o czym nie wiedziałam zawiasy i prowadnice do szuflad wykonuje dla ikea firma blum a jest to firma która produkuje akcesoria z górnej półki. Montaż mebli zleciłam firmie z Ikea, przyjechali i zmontowali w jeden dzień, doradzili i pomogli podczas wymiany szafek bo okazało się że szafka nie wchodzi tak jak zaplanowałam bo do wymiaru który był brany przed remontem doszła grubość płytek i zabrakło ponad 2 cm. Bardzo solidna firma, po montażu posprzątali, wytłumaczyli jak wyregulować zawiasy i prowadnice gdyby coś się rozregulowało po obciążeniu szafek. Panowie byli kompetentni i profesjonalni w tym co robią. Gdybym miała jeszcze raz kupować kuchnie to tylko w Ikea. Oczywiście firmie montażowej też należą się słowa uznania bo jak się póżniej okazało ikea współpracuje z firmami do montażu nie są to pracownicy Ikea. Firma nazywa sie F.P.U.H. "OEN" Adam Bonk z Katowic. Jeśli pan Adam to czyta i nie życzy sobie aby nazwa jego firmy była na tym forum to proszę o informację na e-mail, ale myślę że nie naruszam tutaj prywatnośći tym bardziej że z usługi byłam zadowolona. Jedyne jakie zastrzeżenie mogę mieć to do blatów z ikea bo niestety maksymalny wymiar to 246cm. i jesli ktoś potrzebuje blat np 350cm to trzeba wykonać łączenie tego blatu na prostym odcinku. Ale z tego co byłam ostatnio w ikea zostały wprowadzone blaty na zamówienie do 4,5m z tego co pamiętam. Znowu plus.

Polecam meble z IKEA W KATOWICACH

wklejam zdjecie z ikei z Poznania z blatem białym i drewnianą listwą. Było zrobione we wrześniu. Ostatnio jak byłam to w tej kuchni zmienili stronę i obecnie leży szarym do góry :) i też ślicznie wyglada. Jakby ktoś mógł zrobić zdjęcie tej kuchni w Poznaniu już z szarym blatem (do porównania) to byłabym wdzieczna- nie mieszkam w Poznaiu więc nie mam takiejmożliwości

Widziałam w Warszawie, na Targówku, właśnie podobną aranżację z Lindigo i niestety wygląda o tyle średnio, że listwy maskujące (te po bokach szafek wiszących) są w innym odcieniu bieli niż fronty samych szafek.

a czy ktoś może ma blat drewniany z ikei bielony? zależy mi na jasnym blacie do szafek nexus brąz ale też chciałabym drewniany, bo będzie trochę kombinacji i docinań i boję się że te z płyty mogą się rozłazić za jakiś czas w miejscach trudnych

W Ikei chyba nie ma litych bielonych blatów, a te które są drewniane średnio nadają się do 'wybielania' ponieważ są fabrycznie zaimpregnowane olejem.

W Ikei chyba nie ma litych bielonych blatów, a te które są drewniane średnio nadają się do 'wybielania' ponieważ są fabrycznie zaimpregnowane olejem.

nieprawda. Blaty z ikei nie są niczym zaimpregnowane. Ida się je jak najbardziej wybielić - wiem, bo sama przypadkiem to zrobiłam. Tydzień walczyłam potem, aby zedrzeć biały wosk czy tam olej.

Mam w rogu kuchni rurę kanalizacyjną, czy montażyści Ikea wycinają w szafkach narożnych miejsce na rurę?

Chciałbym też ją jakoś zabudować, najlepiej w kolorze frontów, czy to też jest możliwe do wykonania przez montażystów?

Ciekawy jestem też czy tak jak pisze nitubaga możliwe jest zamontowanie kosza http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40116739 w szafce 110 cm? Cena za takie cudo w ikea jest naprawdę niska.

Najprosciej bedzie jak zadzwonisz do IKEI w ktorej bedziesz robil zakupy. Ja dzwonilem i pytalem czy to aby da sie :) U nas jest tez problem bo sciana pod oknem ma kaloryfer i spoldzielnia nie zgadza sie na jego usuniecie. Z kaloryferem ida oczywiscie w parze rurki od CO wiec mamy klopot. Pytalem wiec Pani na dziale kuchennym (telefonicznie) czy w tej szafce naroznej z koszami da sie od tylu wyciac dziure zeby schowac czesc grzejnika - da sie.

Najlepiej zrob fotki, zwymiatuj i podjedz do sklepu. A jesli bedziesz kupowac meble z montazem to umow sie wczesniej na pomiarowanie. My tak zrobimy bo nie chce najpierw kupic mebli zeby sie potem okazalo ze to sie jednak nie da.

pomyliłam się - nie chciałam zmieniać koloru blatu. I jakoś nie tknął mnie w ogóle fakt, że płyn w puszce jest biały, myślałam, że wniknie i zblednie. A że się spieszyłam i w mieszkaniu bywałam z doskoku, to trochę minęło, zanim zobaczyłam, co i jak.

Efekt był fajny, ale nie do białych mebli - za dużo tego dobrego.

Na pewno to był Osmo (tylko nie pamiętam, wosk czy olej). Kupowałam w Castoramie bodajże. Polecono mi tę firmę niezależnie w kilku miejscach jako dużo lepszą niż specyfiki z ikei. Na stronie osmo widać, że mają bardzo duży wybór środków, niestety w castoramach różnie z tym bywa. Dostępne są także w sklepach z podłogami.

W każdym razie po całej akcji blat szlifowałam (ręcznie i szlifierką) przez tydzień, a i tak nie udało mi się do końca pozbyć jasnego połysku. Z czasem, po 2 latach zabiegów, ściemniał jednak, aczkolwiek nadal jest trochę inny niż blaty, które takiej przygody nie przeżyły ;) . W sprawie przywracania blatu do porządku kontaktowałam się kilkakrotnie z przedstawicielem handlowym Osmo - pełen profesjonalizm i pomoc.