Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Możecie napisać jak się sprawują blaty drewniane dębowe z Ikei? Czy warto kupić?

Ja również użytkuję blaty dębowe, ale nie z IKEA. Były kilkakrotnie impregnowane, najpierw olejem z IKEA, następnie olejem produkcji firmy, która robiła dla mnie dębowy stół. Blaty sprawują się bardzo dobrze, nie ciągną wilgoci ani żadnych innych płynów, nie ma czarnych nalotów wkoło zlewu jak również nigdzie się nic nie wypaczyło. W razie czego zawsze można przeszlifować papierem ściernym, zaimpregnować olejem i znów jak nowy.

Dzięki seven, chodziło mi o to, żeby zrównać linię okapu z szafkami po bokach przy użyciu zwykłych szafek wiszących, a nie okapowych. W końcu wymyśliłam, że dam szafki 92, a nad okapem 2x35+grubość okapu+pasek g-k.

Ja również użytkuję blaty dębowe, ale nie z IKEA. Były kilkakrotnie impregnowane, najpierw olejem z IKEA, następnie olejem produkcji firmy, która robiła dla mnie dębowy stół. Blaty sprawują się bardzo dobrze, nie ciągną wilgoci ani żadnych innych płynów, nie ma czarnych nalotów wkoło zlewu jak również nigdzie się nic nie wypaczyło. W razie czego zawsze można przeszlifować papierem ściernym, zaimpregnować olejem i znów jak nowy.

W jaki sposób zlew łączy się z blatem? Silikon?

W jaki sposób zlew łączy się z blatem? Silikon?

Aga... nie jest to silikon,ale jest coś w rodzaju uszczelki, takiej miękkiej, trochę kitowatej. Prawdopodobnie była razem ze zlewem, ale nie mam pewności, bo w momencie kiedy ekipa montowała kuchnie byłam w pracy.

Dzięki seven, chodziło mi o to, żeby zrównać linię okapu z szafkami po bokach przy użyciu zwykłych szafek wiszących, a nie okapowych. W końcu wymyśliłam, że dam szafki 92, a nad okapem 2x35+grubość okapu+pasek g-k.

jakbyś powiesiła szafkę 35 i 57 (dwie okapowe) to wychodzi 92 :rolleyes: szkoda... gdyby ten okap był wpuszczany w szafkę (nie wystawał wcale) to byś nie musiała sztukować :rolleyes:

a jak montujecie płyty kuchenne? ja mam boscha i nie wiem nawet czy dołaczyli jakąś uszczelkę czy mam lecieć po silikon ?

Seven u mnie w instrukcji do płyty było napisane, żeby absolutnie nie używać silikonu. Domyślam się, że nie wytrzymuje on temperatury płyty. Miałam przy płycie uszczelki, takie wąskie paski czarnej gąbeczki z klejem, trzeba było je przykleić wzdłuż brzegów płyty. Marka płyty chyba nie gra roli.. ale moje to Teka.

Doczytałam w temacie, że zdjęcia tez tu można umieścić :) To dorzucam swojego szarego abstrakta

http://img684.imageshack.us/img684/2866/caaj.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/233/gruszki.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/9523/rg3b.jpg

Na razie bez okapu.... i przez to szafki nad płytą łapią tłuste kropeczki. Czym czyścicie swoje abstrakty? Oprócz odtłuszczenia zastanawiam się nad jakimś antystatykiem, bo te fronty łapią trochę kurzu. Bałam się je czyścić mocnymi specyfikami, bo w instrukcji tylko woda z łagodnym detergentem. Ostatnio przyszło nam jednak wyczyścić akryl z zabrudzonych paneli bocznych i poszła w ruch benzyna.. nic się nie stało, a nawet powiem, że lepiej ten bok wygląda niż łagodnie czyszczone fronty.

• [ATTACH=CONFIG]56483[/ATTACH]

Ziuta62 planujecie dołożyć jeszcze płyty wykończeniowe pod szafkami górnymi? Jeśli nie, to polecam zakleić śruby takimi małymi białymi kółeczkami, specjalne do maskowania takiej wielkości śruby, samoprzylepne. Koszt niewielki, a śrubki mniej rzucają się w oczy. Ja swoje kupiłam w hurtowni płyt i akcesoriów meblowych. Dostałam tam też zaślepki otworów na zawiasy we frontach, które u mnie nie wszędzie zostały wykorzystane. Niestety tylko białe i ciemny brąz były.