Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam adel biały ,sprawdz dokładnie jaki jest wymiar lodowek w ikea zwłaszcza szerokosc,i kup dokładnie taki sam albo mniejszy.Ja mam elektroluksa i pasuje.Tez mam dokładnie 7 cm przeswitu od sciany ale na razie tego nie maskuje bo mi sie nie chce.Blaty chyba sam będziesz musiał docinac .Troche jest meczące samodzielne składanie kuchni a doprowadzenie szafki na lodówke do pionu to droga przez mękę

no cóż, życie.....

jeszcze się nie zdecydowaliśmy na sto procent ale za ikeą przemawia cena-drewniane fronty w tej cenie sa chyba nie do zdobycia

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przygotowuję sie do zabudowy kuchni. Czy ma ktoś wspomniany zestwa IKEA-nie mamy salonu w Bydgoszczy, widzieliśmy te zestawy bedąc przejazdem w Gdańsku-zrobiły na nas korzystne wrażenie. W związku z tym mam kilka pytań do użytkowników takowych:

1) jaka jest naprawde ich jakość (twardość drewna)

2) czy sprzęty do zabudowy pasuja bez problemu-nie zamierzamy ich kupować w IKEA

3) Jak rozwiązywany jest problem maskowani szpar pomiędzy meblami a ścianą (u nas korzystając ze standardowyc mebli (zabudowa w kaształcie U) zostałoby jakieś 7 cm do sciany z prawej strony....

Z góry dziękuję....[/img]

Ja miałam szafki faktum z frontami bukowymi. Przez 4 lata - idealnie sprawowały się w kuchni ..jak się przeprwadzałam ..kupiłam inną kuchnie (Wolsztyn) a szafki Ikea zabrałam do pomieszczenia gospodarczego ..tu wytrzymały w stanie nienaruszonym kolejne 5 lat.

Teraz jak będę się przeprowadzać do nowego domu to kupuję ponownie w ikea ale tym razem frony z tego ciemnego dębu.

Niestety na starym mieszkaniu nie miałam zabudowanego sprzetu szafkai Ikea ...więc w tym temacie nie mam informacji.

Ale jakoś drewna jeśli chodzi o buk jest bardzo dobra.

Nie liczyłabym na sosnę...sosna zawsze jest mięka...chociaż u nich te szfki z patynowanej sosny wyglądają super. Początkowo chciałam je kupić ale ostatecznei wygrał dąb. :D

Ale jakoś drewna jeśli chodzi o buk jest bardzo dobra.

Nie liczyłabym na sosnę...sosna zawsze jest mięka...chociaż u nich te szfki z patynowanej sosny wyglądają super. Początkowo chciałam je kupić ale ostatecznei wygrał dąb. :D

zgadzam się, te sosnowe sa sliczne ale chyba dąb będzie trwalszy

Ja tylko napiszę, że dla mebli IKEA najważniejszy jest rzetely montaż. Kwestia frontów to rzecz gustu.... Ja np. mam szafki (a raczej szuflady) we froncie SORBO - takie grafitowe... Składał je mój mąż.... zajęło to dość dużo czasu bo robił to MEGA starannie. Mąż chwalił, że te mebelki i mechanizmy są BARDZO precyzyjne, co do milimetra można jes spasować... Aha, bardzo ważne jest aby postępować ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ i nie wyrzucać niczego aż do zakończenia montażu (np. na odworcie instrukcji są czasami jakieś szablony np. do wiercenia dziurek i to jest napradę ważne).

Powiem tyle, 5 lat temu zamówiła do mieskzania kuchnię z bardzo jasnego buku, za która zapłaciłam 12.000 PLN (1x szuflada 60 cm , 1x szuflada 80 cm (obie z cichym domykaniem), 3x szafka stojąca 60 cm, 3x szafka wisząca)). Teraz w domu dopasowałam te szafki z IKEA (ceiemny grafit dla kontrastu). Szafki z mieszkania drogie i mało precyzyjne, szafki z IKEA 3x tańsze ale 3x bardziej precyzyjne (szuflady też z cichym domykaniem-super sprawa).

Gorąco polecam szuflady w kuchni, fantastyczna sprawa, wielka wygoda!

Ja tylko napiszę, że dla mebli IKEA najważniejszy jest rzetely montaż. Kwestia frontów to rzecz gustu.... Ja np. mam szafki (a raczej szuflady) we froncie SORBO - takie grafitowe... Składał je mój mąż.... zajęło to dość dużo czasu bo robił to MEGA starannie. Mąż chwalił, że te mebelki i mechanizmy są BARDZO precyzyjne, co do milimetra można jes spasować... Aha, bardzo ważne jest aby postępować ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ i nie wyrzucać niczego aż do zakończenia montażu (np. na odworcie instrukcji są czasami jakieś szablony np. do wiercenia dziurek i to jest napradę ważne).

Powiem tyle, 5 lat temu zamówiła do mieskzania kuchnię z bardzo jasnego buku, za która zapłaciłam 12.000 PLN (1x szuflada 60 cm , 1x szuflada 80 cm (obie z cichym domykaniem), 3x szafka stojąca 60 cm, 3x szafka wisząca)). Teraz w domu dopasowałam te szafki z IKEA (ceiemny grafit dla kontrastu). Szafki z mieszkania drogie i mało precyzyjne, szafki z IKEA 3x tańsze ale 3x bardziej precyzyjne (szuflady też z cichym domykaniem-super sprawa).

U mnie było tak samo :D Też mąż składał i był zadowolony, że wszystko pasuje.

Z całą resztą tego co napisałaś- zgadzam się w 100 % i potwierdzam. Jeśli chodzi o kuchnie faktum są tanie i solidne. I co najważniejsze można w każdej chwili dokupić, jak się czasami kończy seria to można dokupić w innym mieście i doślą. My tak robilismy. A gdy już wszędzie skończy się seria to tak jak piszesz można połączyć lub zmienić frony i osłonki bez zakupu szafek. :)

Acha, nie podoba mi się tylko jedna rzecz w tych szafkach ... to są szybki. Uważam , że wzory są okropne. A są tak zrobione, że nie można ich wymienić u szklarza. No i niepodoba mi się , że przez niektóre szybki widać białe wnętrze szafek...( jeśli oczywiście kuchnia jest ciemna) . No ale coś kosztem czegoś :wink:

• 2 weeks później...
Acha, nie podoba mi się tylko jedna rzecz w tych szafkach ... to są szybki. Uważam , że wzory są okropne. A są tak zrobione, że nie można ich wymienić u szklarza. No i niepodoba mi się , że przez niektóre szybki widać białe wnętrze szafek...( jeśli oczywiście kuchnia jest ciemna) . No ale coś kosztem czegoś :wink:

Agdula, jak nie podobają Ci się szybki (mnie też akurat nie .... :) ) to zawsze możesz kupić fronty bez szybek, ja własnie chcę tak zrobić, żeby nie było widać bałaganu wewnątrz ... hmm

U mnie wygląda to tak, że kupiłam w Ikea Poznań szafki bez frontów, złożyłam je sama przy pomocy wkrętarki i instrukcji Ikea

potem pojechałam do Ikea Berlin Waltersdorf i kupiłam fronty Adel w kolorze białym, bo u nas wtedy akurat takich nie było dostepnych

w przyszły wtorek ma przyjechać blat z czarnego granitu, który kupiłam u kamieniarza a nastepnie będę czekać aż przyjdą uchwyty drewniane, które zamówiłam u znajomego stolarza, który robil u mnie schody nad aneksem kuchennym, więc uchwyty będą miały b.prostą formę okrągłych grzybków w ciemnobrązowym kolorze drewna egzotycznego. Mam nadzieję, że w efekcie koncowym powstanie typowa angielska prosta kuchnia ... Oczywiście jak będę miała zdjęcia to wkleję, pozdrawiam !

Acha, w blacie będzie biały ceramiczny zlewozmywak z Ikea z długą sztorcową baterią.

• 2 weeks później...

użytkujemy kuchnię z IKEA od roku (model "stat" biały) - niestety schodzi folia, którą oklejone są fronty szafek...

pozostałe meble, które mamy z IKEA - dużo lepiej trzymają się meble kupione 3-4 lata temu, niż te kupione przed rokiem, widac wyraźnie spadek jakości...

Odradzamy materace z IKEA - syf totalny, po niecałym roku spimy, jak na madejowym łozu :-(

Bardzo popieram meble z IKEI. Dobre wzornictwo i doskonałe okucia i szuflady (Blum).

Słyszę o IKEi złe opinie od ludzi, którzy kupili coś za 5zł i spodziewali się cudu. Ostatnio w sklepie dla instalatorów kuchennych poczęstowano mnie niesprawdzonymi opiniami. Rzeczy, które można było tam kupić były znacznie niższej jakości, niż w IKEI, która według tych panów jest dla plebsu.

potwierdzam to co napsał MU

mam kuchnię z Ikea - biały abstrakt - system głównie szufladowy - rewelacja!

szuflady są głębokie - z systemem domykania - nawet te ciężkie z garnkiami zamykają się cicho jednym pchnięciem delikatnej kobiecej dłoni :wink: . wszystkie te bajery (przegródki, uchwyty na talerze itp.) są stosunkowo tanie a bardzo pomocne. Od paru miesięcy gotuję w kuchni "na oczach" znajomych i przy ich pomocy :wink: - czuję sie przy tym naprawdę swobodnie - nie muszę nurkowac i grzebać w szafkach...oni tez mają łatwiej...

do tej pory nic nie odpadło, wygięło, nic sie nie wypaczyło...jest naprawdę ok

ja takze zdecydowalam sie na kuchnie z Ikea :)

naprawde dobrze to wyglada :)

w obecnie budowanym domu wersja minimum wystarczajaca na potrzeby pobytu urlopowego ;) jednak juz zapowiedzialam,ze z okazji najblizszego zakupu tudziez remontu naszego lokum w De takze chce kuchnie z Ikea,tylko pozwole sobie na wersje lux :lol:

• 2 weeks później...
  • 1 month później...