milek1719500956 19.01.2012 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 ja mam internet explorer 8, wersja 8.0.6001.18702. Aha, jak mnie poinstruował mój M., może program jest w Javie i wtedy można jeszcze sprawdzić czy jest uruchomiona i aktualna java i czy w jakieś tam wykonywanie skryptów i wykonywanie apletów java zaznaczone jest - powinny być włączone. U mnie to jest w Explorerze w Narzędziach/Opcje/Zabezpieczenia/Niestandardowe. A ponieważ informatykiem nie jestem na tym moja wiedza się kończy. Może Ci się przydadzą te informacje. Jak nie da rady, to sugeruję a) dorwanie informatyka w pracy/wśród znajomych i nadużycie uprzejmości, lub b) znalezienie kompa na którym działa i znalezienie komputera , na którym działa i porównania ustawień c) zadanie pytania na jakimś innym forum dla informatyków i podzielenie się odpowiedzią z użytkownikami Ikea Planner z tego forum... Niech moc będzie z Tobą A podejście do planowania kuchni masz bdb, bo jak projekt zrobisz i Ci go forumowiczki przeanalizują i podrasują, to nawet może i będziesz ścianki chciał przesuwać a nie tylko instalacje kłaść Chciała Jam także niewiasta Aantenka- u mnie wszystko kiedyś chodziło, a nic raczej nie zmieniałam w ustawieniach, więc może Ikea coś pomerdała - inna java czy coś I całe szczęście jak było ok popełniłam kilka projektów - ścian nie przestawiałam co prawda, ale np. po paru koncepcjach i próbach zmieszczenia stołu kuchennego kazałam murarzom galantą dziurę z nadprożem w ścianie zostawić na wsunięcie lodówki do pom. gospodarczego (sbs lub french door w planie - drzwi zlicowane ze ścianą) Ale szczegółowo, gdzie zmywarka, rozmieszczenie szafek i szuflad i spasowanie z górnymi, rodzaj frontów, uchwyty - to zostawiłam na później... Ehh... Ale będę walczyć. W ostateczności sobie narysuję Na Fiefox 9.0.1 nie chodzi, na IE 7.0.5730.13 (czyli pewnie na każdej 7) działa. Ok - będę próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 19.01.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Chciała Jam także niewiasta QUOTE] Przepraszam... http://serve.mysmiley.net/ashamed/ashamed0001.gif Ja chyba przez gapiostwo i analogię tak Cię zmaskulinizowała Milek.... Kolegę miałam o podobnej ksywce... Rozumiem, że chcesz koniecznie kuchnię z Ikea. Bo jeśli niekoniecznie to możesz spróbować na innych stronach. Ktoś z forum korzystał też np. z planera Alno. A z rozmieszczaniem mebli chociaż na kartce to warto zaczać jak najwcześniej ze względu na przyłącza. Widzę na forum o wuzializacjach kuchni, jak się w praktyce "pełne wyzwań" jest czasami pogodzenie ergonomiczności, możliwości pomieszczenia i oczekiwań użytkownika oraz finansów :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 19.01.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ponieważ przymierzam się do kuchni z ikea to mam pytanko odnośnie frontów. Zmywarkę mam 45cm szerokości natomiast w katalogu który dostałem taka szerokość frontów jest tylko w przypadku jednego srebrnego wzoru ale on kompletnie mi nie pasuje. Czy to jakieś przekłamanie katalogu czy faktycznie Ikea nie wzięła pod uwage posiadaczy zmywarek 45? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 19.01.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Skoczen, nie ma 45. Ludzie sobie radza tak, że biora korpus szafki 50cm i kombinują. Przejrzyj wątek, na 100% była już dyskusja w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 19.01.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Chciała Jam także niewiasta QUOTE] Przepraszam... http://serve.mysmiley.net/ashamed/ashamed0001.gif Ja chyba przez gapiostwo i analogię tak Cię zmaskulinizowała Milek.... Kolegę miałam o podobnej ksywce... Rozumiem, że chcesz koniecznie kuchnię z Ikea. Bo jeśli niekoniecznie to możesz spróbować na innych stronach. Ktoś z forum korzystał też np. z planera Alno. A z rozmieszczaniem mebli chociaż na kartce to warto zaczać jak najwcześniej ze względu na przyłącza. Widzę na forum o wuzializacjach kuchni, jak się w praktyce "pełne wyzwań" jest czasami pogodzenie ergonomiczności, możliwości pomieszczenia i oczekiwań użytkownika oraz finansów :) Nie szkodzi Nie wiem czy koniecznie, ale jestem bardzo za - wiadomo - ten stosunek ceny do jakości... Alno znam i od bidy będę używać, ale skoro jest duże prawdopodobieństwo, że meble będą z Ikei, to wiadomo... Tak jak pisałam - trochę już projektów mam, przed kanalizą już miałam - żeby optymalnie zlew umieścić. I tu nic się nie zmieni. Natomiast przed resztą instalacji już bym chciała ostateczne szlify mieć... Mam tą samą wersję explorera i nie chodzi, chodzą za to inne ikeowskie plannery. Może system się nie podoba? Jaki masz? Ja mam windows xp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzanka 19.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Wrzucam zdjęcia z Ikei w Gdańsku - fronty Arsta http://images38.fotosik.pl/1309/c8cb329530aa9cd4m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzanka 19.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 jeszcze jedno http://images43.fotosik.pl/1320/5cb95fee26a1b319m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzanka 19.01.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 http://images47.fotosik.pl/1320/36c1143c96cfe45em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 19.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Nie szkodzi Nie wiem czy koniecznie, ale jestem bardzo za - wiadomo - ten stosunek ceny do jakości... Alno znam i od bidy będę używać, ale skoro jest duże prawdopodobieństwo, że meble będą z Ikei, to wiadomo... Tak jak pisałam - trochę już projektów mam, przed kanalizą już miałam - żeby optymalnie zlew umieścić. I tu nic się nie zmieni. Natomiast przed resztą instalacji już bym chciała ostateczne szlify mieć... Mam tą samą wersję explorera i nie chodzi, chodzą za to inne ikeowskie plannery. Może system się nie podoba? Jaki masz? Ja mam windows xp. ja też winda xp chyba opcja ze znalezieniem informatyka już Ci tylko zostaje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digi21 19.01.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 http://images47.fotosik.pl/1320/36c1143c96cfe45em.jpg dzieki za zdjęcia, hmmm jakoś ta kuchnia nie powala. Gdzieś widziałam kuchnię z ładniejszymi podcięciami. Kurcze jestem ciekawa jak kształtują się ceny tych frontów frezowanych. Może ktoś robił ostatnio u siebie ten typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OiM 19.01.2012 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Achhh!!! A u nas kuchnia będzie montowana już we wtorek!!!! hurraaaa!!!! )) nie mogę się doczekać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daroski 19.01.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Posiedziałem nad planerem i tak jak powiedziała Aantenka, wyjawił mi wszystko - moja kuchnia Lidingo o parametrach, które opisałem parę postów wyżej kosztuje wg niego 10 tys jeśli powstrzymam emocje i nie zaszaleję z jakimiś "wysuwkami" i nadmierną ilością szuflad. Jeśli jednak trochę (tylko trochę) zaszaleję, to dojdzie jakieś 2 tys. Oczywiście bez sprzętów. aksamitka - strzeliłaś idealnie! Powiedzcie w takim razie ile IKEA bierze za montaż, bo już zaczynam przebierać nogami Liczą procentowo od ceny kuchni czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 19.01.2012 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Grzanka - dzięki za fotki Mnie martwi funkcjonalność takich frontów - jest jednak sporo głosów, że to niewygodne. Chyba jednak uchwyty zwyciężą - jakieś delikatne i w miarę mało widoczne, ale raczej będą... Aantenka - a mogłabym wysłać Ci na jakiegoś maila zrzuty, żeby porównać ustawienia explorera? Zerknęłabyś czy jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 20.01.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 A czy nie lepiej zadzwonic do Ikei, do dzialu kontaktu z klientami i popytac co jest nie tak z plannerem kontra wlasny komputer? A moze program antywirusowy cos "mąci"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 20.01.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Grzanka - dzięki za fotki Mnie martwi funkcjonalność takich frontów - jest jednak sporo głosów, że to niewygodne. Chyba jednak uchwyty zwyciężą - jakieś delikatne i w miarę mało widoczne, ale raczej będą... ja mialam klopt z otwarcie zmywarki w tych frontach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 20.01.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Aantenka - a mogłabym wysłać Ci na jakiegoś maila zrzuty, żeby porównać ustawienia explorera? Zerknęłabyś czy jest tak samo. Milek - ależ zacięty stworek jesteś Proponuję natomiast przenieść się z tematem na priv, a jak cię uruchomimy, to wtedy się najwyżej podzielimy samymi wnioskami, żeby tutaj bez potrzeby nie rozpychać wątku. Z komputerami to są różne skomplikowane, czasem bzdurne rzeczy, ale może do czegoś dojdziwmy. Radę Aleksandryty, tzn. kontakt z Ikea, też można wziąć pod uwagę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 20.01.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Aksamitka - WOW daroski montaż mebli kuchennych Ikea jest liczony wg. cennika. Liczy się oddzielnie każdą szafkę, każdy metr blatu, każde przyłącze, podłączenie światła, przykręcenie kabelka itd.. Inne stawki są na montowanie sprzętu zakupionego w ikea inne dla sprzętu zakupionego poza. Płacisz dodatkowo za dojazd ekipy jeśli montaż jest 25km od sklepu. Itd, itp (Za transport płaci się od wagi zakupionego sprzętu). Montaż realizuje firma podwykonawcza, czyli nie sami pracownicy IKEA. Oczywiście powyższe i wiele innych informacji są do znalezienia na stronie IKEA A więc koszt montażu Twojej kuchni też trzeba by w zasadzie też dać do wyceny , żeby kwota wyszła Ci jak najbliżej rzeczywistości:) Albo spróbować samemu, jeśli będziesz miał cennik ze "swojego" sklepu Ikea. Tutaj planner niestety mniej pomoże. Uprzedzając Twoje kolejne pytania - nad kwestią czy korzystać z tej usługi czy nie łamało sobie głowę wiele osób - wystarczy, że zapytasz wujka google i poszperasz na tym wątku... Z mojej strony krótkie streszczenie w tym temacie : Na NIE jest jeden ważny argument - NIESTETY montaż z Ikea wypada IMHO stosunkowo drogo w porównaniu do ceny mebli (+/- 10% wartości mebli, jeszzce zależy co Ci dodatkowo montują - sprzęty, oświetlenie, z tego co pamiętam nie ma natomiast różnic cenowych w montażu szafek z szufladami i półkami, ale się upewnij) Jeśli zatem - chcesz oszczędzić kasę - jesteś zręczny i lubisz montować meble sam (albo masz kogoś, kto Ci pomoże) i masz smykałkę do tego, - masz trochę czasu i nie musisz mieć mebli zrobionych w krótkim terminie - nie będą denerwowały Cię ewentualne nieperfektyjne efekty pracy własnej to możesz zrezygnować z montażu przez ekipę IKEA i możesz spróbować wszystko złożyć sam. Pamiętaj, że dochodzi do tego docinanie blatu i instalowanie sprzętu. . Jeśli natomiast: - nie masz talentu do prac ręcznych i/lub - składanie mebli jest dla Ciebie upierdliwe, a w dodatku nie masz nigokogo do pomocy (choćby podania śrubki czy podtrzymania korpusu) i/lub - prowadzisz intensywne życie zawodowe i rodzinne i nie masz czasu na złożenie mebli w krótkim czasie a chcesz korzystać z kuchni jak najszybciej i/lub - chcesz mieć od razu zamontowany sprzęt i generalnie kuchnię zmontowaną asap i/lub - jesteś wygodnicki i/lub - masz dodatkową kasę na opłacenie montażu to odżałuj pieniądze i weź mebe z montażem. U mnie o zakupie mebli z montażem zadecydowały głównie argumenty 3 i 4, ale ja założylam taką sytuację już planując budżet na meble kuchenne. Miałam do wyboru oszaleć w okresie składania mebli kuchennych albo wydać kasę... Dodam że nawet w tej opcji z montażem wyszło taniej niż ze studia kuchennego. Z samego montażu też byłam bardzo zadowolona. Zwłaszcza, że nie kupowałam kuchni w okresie promocyjnym i w po tygodniu od zakupui mebli (z weekendem w środku) mogłam już używać nowej kuchni (oczywiście sprzęt był dawno zakupiony ) Są jeszcze rozwiązania pośrednie - tak ja pisała tutaj nawet jedna forumowiczka - ona zleciła montowanie mebli stolarzowi. Mam nadzieję, że podsumowałam wszystko. Może, inni forumowicze coś dodadzą. A na koniec jeszcze jedna uwaga: polecam usługę kompletowania zamówienia, tzn. na podstawie twojej kartki zbeirane są wszystkie elementy wyposażenia. Oczywiście odpłatnie, ale oszczędza się duuużo czasu (dla nieświadomych: każdą nóżkę, uchwyt, zawiaski, trzeba zebrać oddzielnie) . Kwestia wyważenie dla siebie, czy potrzebny jest Ci bardizej czas czy pieniądze... Daroski, - jeszcze jedna kwestia do Ciebie, choć nie czuj się wyjątkiem, bo ja tak wszędzie i wszystkim Co do zabudowy, to oczywiście szaleństwa koszutją, ale nie oszczędzaj na szufladach w szafkach dolnych. Co do trzymania naczyć w takich szufladach to musiałbyś się jeszcze skonfrontować z opiniami innych, ale do przechowywania wszystkiego innego są super. (ale nie szuflady maskowane o których była mowa na tym wątku dwie czy trzy strony wcześniej) Zarówno wąskie ale przede wszystkim głębokie szuflady są mega praktyczne, zwłaszcza gdy dokupisz sobie wkłady Ikea. Edytowane 20 Stycznia 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 20.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 czy w Ikea wytną mi dziurę na zlew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 20.01.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 czy w Ikea wytną mi dziurę na zlew? Przy montażu mebli- na pewno jeśli masz od nich zlew i nie powinni robić problemów, jeśli będzie zlew "obcy", choć pewnie za to zapłacisz dodatkowo. Czy mają na sklepie stolarnię i wytną Ci na miejscu - nia mam pojęcia, trzeba już podpytać w konkretnym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 20.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 no tak chodzilo mi o wycięcie na miejscu w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts