Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytania, na które być może przeoczyłam odpowiedź, więc proszę o wyrozumiałość:

1. czy do szafki pod zabudowę lodówki, można włożyć dowolna markę, czy tylko lodówkę z IKEI, jeśli tylko z IKEI, to którą polecacie, a którą odradzacie?

2. czy jest fizyczna możliwość by pod płytą indukcyjna mogła być szuflada na sztućce?

dziękuję:)

mam pytania, na które być może przeoczyłam odpowiedź, więc proszę o wyrozumiałość:

1. czy do szafki pod zabudowę lodówki, można włożyć dowolna markę, czy tylko lodówkę z IKEI, jeśli tylko z IKEI, to którą polecacie, a którą odradzacie?

2. czy jest fizyczna możliwość by pod płytą indukcyjna mogła być szuflada na sztućce?

dziękuję

Co do pierwszego nie mam pewności, ale obiło mi się o wzrok, że właśnie z lodówką jest największy problem.

Odnośnie indukcji - ponoć (i tak też się mnie wydaje) mieści się w grubości blatu i może być nawet na dwóch szafkach - jeśli jestem w błędzie, niech mnie ktoś poprawi.

co do indukcji nie odpowiem, natomiast jeśli chodzi o lodówkę to lodówkę i zmywarkę mam z poza ikei. Z tego co pamiętam to ikea ma dwe marki w ofercie whirlpoola i elektroluxa (oczywiście nigdzie nie jest to napisane). Musisz z lodówką pokombinować, tzn sprawdź jaką byś chciała (możesz mieć na liście kilka modeli) pódź z tym do ikea i dobiorą Ci szafki pod wymienione wymiary z listy.

dziękuję

ad. 1 - mi się udało wcisnąć Boscha

dziękuję

ad. 1

Nie wszystkie pasuję. Ja mam taką:

ELECTROLUX ERN 29801

ad. 2

Generalnie nie powinno się bezpośrednio pod płytą montować szuflady, bo płyta się nagrzewa i wiatraczek itd. Ja mam jednak zamontowaną taką krótszą szufladkę i trzymam tam przyprawy.

IMG_4853.JPG

A ja niestety pożalę się na swoją kuchnię. Kupiłam ją w 2007 roku i przy ostatnim sprzątaniu zauważyłam spękanie na kilku frontach - taka siateczka, która powoduje, że okleina pęka, łuszczy się i odchodzi. Zgłosiłam reklamację, następnego dnia przyjechał Pan na oględziny (specjalnie do nas jechał ponad 100 km w jedną stronę), spisaliśmy protokół z góry zaznaczając, że nie wchodzi w grę częściowa wymiana frontów (czyli tylko uszkodzonych), gdyż w między czasie znacznie zmienił się ich kolor -chodzi o białego APPLADA, który w momencie zakupu w 2007 roku był jedynym NIE ŚNIEŻNOBIAŁYM, a teraz już jest. Jakież było moje zdziwienie, gdy otrzymałam następującą odpowiedź:

Witamy w IKEA,

Reklamacja jest uznana za zasadna.

Reklamowane fronty zostana wymienione przez naszych serwisantow musi jednak Pani liczyc sie z tym ze wymienione fronty beda roznily sie odcieniem od pozostalych frontow.

Niestety na nic zdało się tłumaczenie, że to chyba kpina (na 31 frontów do wymiany ma być 10). Otrzymałam kolejną odpowiedź, że

Jak najbardziej mozemy rowniez wymienic pozostale frony ale nalezy je zakupic.

Prosze o podanie wymiarow pozostalych frontow oraz plyt wykonczeniowych szafek to przygotujemy je do wysylki wowczas montazysta przywiezie je razem z reklamowanym towarem. Zaplaty bedzie mozna dokonac bezposrednio u serwisanata montaz wszystkich frontow kuchennych pokryje IKEA.

Wszystko to jest niestety zgodne z prawem i nie ma możliwości dochodzenia wymiany wszystkich frontów na takie same. Czyli jeśli ktoś liczy, że będzie wykańczał kuchnię na raty, niech dobrze się zastanowi.

A może ktoś miał podobne przejścia i udało mu się wymienić wszystkie fronty?

ad. 2

Generalnie nie powinno się bezpośrednio pod płytą montować szuflady, bo płyta się nagrzewa i wiatraczek itd. Ja mam jednak zamontowaną taką krótszą szufladkę i trzymam tam przyprawy.

[ATTACH=CONFIG]99984[/ATTACH]

Ja nie mam kuchni z Ikei ale pod płytą mam właśnie szufladę ze sztućcami. Szuflada jak szuflada, nie widzę powodu, by jej tam nie było.

madzialenka czytałam kiedyś na forum, że komuś wymienili wszystkie fronty wlaśnie ze względu na to że kolor został wycofany... dziwna sytuacja. Też korzystałam z reklamacji ale nie mebli jako takich a zlego montazu, przez który uszkodziła mi się mikrofala. Trało to kilka miesięcy, ale efekt końcowy był pozytywny

Ja nie mam kuchni z Ikei ale pod płytą mam właśnie szufladę ze sztućcami. Szuflada jak szuflada, nie widzę powodu, by jej tam nie było.

Mnie się wydaje, że nawet ze sztućcami lepiej niż z przyprawami, bo przyprawy ponoć powinny być przechowywane w suchym i niezbyt ciepłym miejscu.

Ja obecnie mam pod płytą częściowo zmywarkę, a częściowo szafkę (nie z Ikei), w nowej prawdopodobnie będzie też zmywarka i częściowo szuflada ze sztućcami.

madzialenka czytałam kiedyś na forum, że komuś wymienili wszystkie fronty wlaśnie ze względu na to że kolor został wycofany... dziwna sytuacja. Też korzystałam z reklamacji ale nie mebli jako takich a zlego montazu, przez który uszkodziła mi się mikrofala. Trało to kilka miesięcy, ale efekt końcowy był pozytywny

Też o tym czytałam. Tylko w tym wypadku kolor biały nadal jest dostępny z tą różnicą, że jest to inny, bardziej biały biały. :) Nie pozostanie mi chyba nic innego jak dokupić te fronty i wymienić. Pisałam głównie dla osób, które planują rozłożyć zabudowę kuchni w czasie, żeby uważały, bo może je spotkać równie niemiła niespodzianka.

dziękuję

Generalnie nie sprzedają szuflad , które można by tam umieścić ze względu na bezpieczeństwo. W miejscu pierwszej szuflady jest zaślepka/blenda. Sama użytkuję kuchnię z Ikea i powiem szczerze, że przy indukcji nawet wnętrze drugiej szuflady mocno się nagrzewa, tak , ze widelce są gorące. Więc mam obawy co byłoby w pierwszej z nich.

Pewnie to, czy się nagrzewa zależy trochę od grubości blatu, ale być może też od płyty?

Jaką macie płytę i w jak grubym blacie zamontowaną?

Zastanawia mnie też, czy między płytą a szufladą coś się montuje (jakąś izolację), czy nie?

Edytowane przez *milek*