Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja rtv i nie tylko - proszę o pomoc

Recommended Posts

No dobra. Jestem zielony w temacie podłączania, kabli i gniazd telewizyjnych, więc proszę o wyrozumiałość.:rolleyes: Kręci mi się już w głowie od multiswiczy, sumatorów, spliterów, odgałęźników, rozgałężników, gniazd krzyżowych i końcowych. Proszę o możliwie łopatologiczne wytłumaczenia co mam kupić i jak połączyć (najlepiej z przykładowymi nazwami lub linkami do urządzeń).

Właśnie planuję mały remont w mieszkaniu i chcę zrobić (chyba) prostą sieć.

Obecnie mam podłączoną w domu analogową kablówkę. Pyrz pomocy jakiego urządzenia rozdzielić sygnał na 3 odbiorniki??

Za kilka misięcy sprzęt RTV/AUDIO nieco się rozrośnie i chcę przygotowac instalacje tak, aby w dużym pokoju na TV móc oglądać zarówno kablówkę, jak i TV SAT (wszystko wskazuje że bedzie to TV n). TV n bedzie że dekoderem z możliwośćią nargywania i wyczytałem że muszę mieć 2 kable do SAT. Dodatkowo antenę z radia z zestawu HiFi chcę podłaczyc do satelity - czy wymaga to odrębnego kabla?? Na sam koniec zarówno dekoder n jak i TV bedą wymagały podłaczenia do internetu. Wychodzi na to e będę potrzebował 2 gniazd SAT, jednego do kablówki, 2 gniazd LAN i jednego gniazda do podłaczenia radia. Jak to rozwiązać?? Jakie gniazda?? Ile kabli i jakich??

Pytanie 2. Przedpokój bedzie oświetlony taśmą led. Aby przypadkowe awarie nie powodowały koniecznoći rozpróbowania ściny czy lutowania w powietrzu, włacznik bedzie właczał prąd w gniazdku, do którego bedzie podłączony zasilacz zasilający LEDy. Pytanie jest następujące: czy włacznik podświetlany będzie powodował migotanie lub lekkie świecenie LEDów mimo wyłączonego łącznika?? Czy nalezy już teraz myśleć o podłaczeniu tranzystora (czy kondenstatora - gdzieś o tym było w przypadku żarówek energooszczędnych).

Tyle w temacie.

Z góry dzieki z odpowiedzi.

ad.1 potrzebujesz za pomocą sumatora sygnału TV/SAT połączyć analogowy sygnał kablówki oraz z konwertera SAT, a następnie rozdzielaczem sygnału doprowadzić do odpowiedniej ilości gniazd ( w układzie gwiazdy). Jeżeli dekoder potrzebuje 2 kabli, to tylko dlatego ze na inny kanał będziesz oglądał, a inny nagrywał- wtedy instalację możesz oprzeć o multiswitch. Do tego potrzebujesz odpowiedni konwerter ( quatro współpracujący z multiswitchem)- wtedy nie potrzebujesz rozdzielacza. Multiswitch ma wejście na TV analogową. Osobnymi kablami -skrętką- rozprowadzasz internet także w ukłądzie gwiazdy, centralnym punktem jest switch lub hub. Jeżeli dostarcza go operator kablówki musisz go wcześniej wydzielić z kabla koncentrycznego za pomocą dekodera który dostarcza operator kablówki. Podłączenie wierzy Hi-Fi w celu odbioru radia do satelity raczej się nie uda- tam jest sygnał cyfrowy, sygnału FM tam nie znajdziesz- chyba ze wieża ma dekoder cyfrowy.

ad.2. Jeśli zasilacz jest transformatorowy to możesz spać spokojnie- nawet jak zajdzie potrzeba montażu kondensatora w gniazdku to nie jest to wielki nakład czasu i środków, ale nie będzie takiej potrzeby na 99%.

ad.1 potrzebujesz za pomocą sumatora sygnału TV/SAT połączyć analogowy sygnał kablówki oraz z konwertera SAT, a następnie rozdzielaczem sygnału doprowadzić do odpowiedniej ilości gniazd ( w układzie gwiazdy).

Pisząc że jestem zielony w sprawach TV/SAT nie żartowałem :rolleyes: Po co sumować sygnał TV i SAT?? Satelita będzie oglądana tylko na jednym odbiorniku. Na dwóch pozostałych będzie tylko telewizja kablowa. Więc czy rzeczywiście potrzebuję sumatora?? SAT będzie podłączona bepośednio przez tuner do TV, poprzez HDMI.

Jeżeli dekoder potrzebuje 2 kabli, to tylko dlatego ze na inny kanał będziesz oglądał, a inny nagrywał- wtedy instalację możesz oprzeć o multiswitch. Do tego potrzebujesz odpowiedni konwerter ( quatro współpracujący z multiswitchem)- wtedy nie potrzebujesz rozdzielacza. Multiswitch ma wejście na TV analogową. Osobnymi kablami -skrętką- rozprowadzasz internet także w ukłądzie gwiazdy, centralnym punktem jest switch lub hub.

Tutaj całkiem się pogubiłem :bash: W zamierzeniach chcę mieć n-kę z dekoderem cyfrowym i możliwością nagrywania. Na stronie n-ki napisali że powinno się mieć instalację dwukablową. Więc byłem pewien że wystarczy na czaszy podwiesić TWINa i doprowadzić dwa kabelki do gniazd SAT. Trochę mi namieszało się ostatnio, bo gdzieś wyczytałem że takie gniazda to strata sygnału i trzeba jeszcze zastosować po drodze wzmacniacz.

Jeżeli dostarcza go operator kablówki musisz go wcześniej wydzielić z kabla koncentrycznego za pomocą dekodera który dostarcza operator kablówki.

Kablówka jest analogowa, więc teoretycznie podzielenie sygnału nie powinno być problemem - teraz tylko nie wiem czy zrobić to prostym rozgałęźnikiem czy dać jakieś urządzenie wyrównujące siłę sygnału na poszczególne odbiorniki (różne odległości od rozdzielnika).

Wiem że podawanie linków nie jest mile widziane, ale czy mogę ponownie prosić o podesłanie jakiś proponowanych urządzeń, na przykład bazując na stronie dipola??

PS. Brygada remontowa wchodzi za tydzień, a ja nadal nie wiem co muszę kupić :bash:

Białego nie radzę. Biała izolacja wystawiona na warunki zewnętrzne się zdegeneruje w kilka sezonów, spęka, zamoczy się i cała instalacja będzie do dupy. W skrajnym przypadku, białym przewodem potrafi do mieszkania sączyć się woda nawet (osobiście widziałem taki numer).

Jeśli przewód ma wychodzić na zewnątrz domu - ma być czarny, żelowany. Majątku się na nim nie straci, a za to położy jeden na lata.

J.

jeśli już dotarłeś do strony dipola, to raczej wszystko tam znajdziesz.

Zaproponowałem Ci takie rozwiązanie, aby było mnij kabli, a instalacja bardziej uniwersalna. Oczywiście można zrobić osobne kable dla każdego sygnału - i tyle. ( w tym momencie od konwertera Twin do dekodera też muszą być prowadzone dwa kable.

Jak pisałem o rozdzieleniu sygnału, to miałem na myśli rozdzielenie sygnału internet oraz TV. Chyba się nie zrozumieliśmy.

Najważniejsze, to położyć okablowanie, a urządzenia można dokupić później.

Wiem, że nie rozwiewam wszystkich Twoich wątpliwości, i nie zamieszczam linków- brak czasu. Jednak trudno mi też zajarzyć Twoje wymagania- jak widzisz okazuje się że moje rozwiązanie jest dla Ciebie zbyt "rozbudowane"

Napisz do mnie na priv i dokładnie opisz swoje wymagania. Trudno robi się takie projekty na odległość.

jeśli już dotarłeś do strony dipola, to raczej wszystko tam znajdziesz.

Zaproponowałem Ci takie rozwiązanie, aby było mnij kabli, a instalacja bardziej uniwersalna. Oczywiście można zrobić osobne kable dla każdego sygnału - i tyle. ( w tym momencie od konwertera Twin do dekodera też muszą być prowadzone dwa kable.

Jak pisałem o rozdzieleniu sygnału, to miałem na myśli rozdzielenie sygnału internet oraz TV. Chyba się nie zrozumieliśmy.

Najważniejsze, to położyć okablowanie, a urządzenia można dokupić później.

Wiem, że nie rozwiewam wszystkich Twoich wątpliwości, i nie zamieszczam linków- brak czasu. Jednak trudno mi też zajarzyć Twoje wymagania- jak widzisz okazuje się że moje rozwiązanie jest dla Ciebie zbyt "rozbudowane"

Napisz do mnie na priv i dokładnie opisz swoje wymagania. Trudno robi się takie projekty na odległość.

Witam!

Ja zrobił bym to tak:

Wyznacz sobie punkt centralny w mieszkaniu w którym zejdą się wszystkie przewody (np. szafa w przedpokoju) Oraz gdzie będziesz miał dojście do zasilania

Do każdego pokoju podciągnij dwa przewody SAT i dwie skrętki, dlatego że jak wspomniałeś dekodery n potrzebują 2 sygnałów i internetu i gdybyś chciał zmienić w przyszłości położenie dekodera, lub dokupić inny masz do dyspozycji dwa sygnały.

Skoro masz w 3 TV w tym obecnie 1 SAT zastosował bym konwerter TWIN, a w przyszłości jeżeli chciałbyś rozbudować instalację konwerter Quad lub Multiswitch 4/8 + konwerter QUATTRO.

Do anteny doprowadź 4 kable, wykorzystasz tylko 2 ale gdy będziesz chciał zastosować multiswitch nie będzie potrzeby doprowadzania kolejnych kabli.

Kabel musi być dobrej jakości np. TRISET 113 miedziany! a nie inne wynalazki stal+miedź. Dzięki temu wyeliminujesz straty na kablu do minimum.

pozdrawiam

tobbit

• 2 weeks później...
Witam. Chciałbym się podpiąć pod temat. Mierzę się z zamiarem instalacji rtv w nowym domu. Firm produkujących sprzęt do tego typu przedsięwzięć jest mnóstwo tylko którą wybrać? Chciałbym się dowiedzieć od Was coś o firmie fracarro. Szukałem w necie informacji. Natknąłem się na parę ciekawych blogów, jednak samych użytkowników nie wielu. Będąc we włoszech natknąłem się na wiele wyrobów tej firmy i dużo pozytywnych opinii od tamtejszych użytkowników.

• 2 weeks później...
Robiłem instalacje hotelową na ich sprzęcie, ceny raczej wysokie jak na zastosowania dla home&office. Rób na sprawdzonych sprzętach które dostaniesz od ręki w każdym lepszym sklepie SAT RTV. Polecam Axing class A, multiswitche i osprzęt, anteny Televes, konwertery Inverto. W razie awarii przestój sprzętu na kilka godzin, ewentualnie dni.