Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić podłogę na poddaszu?

Recommended Posts

W mieszkaniu mamy możliwość zaadaptowania poddasza. Mam pytanie jak rozwiązać sprawę podłogi. Sufit czyli podłoga poddasza to płyta g-k, do tego belki w rozstawie ok. 70-80cm i między nimi wełna. Co dalej?

Wiem, że można na to położyć płytę OSB 22mm. Jestem ciekawa jakie inne rozwiązania można zastosować. Widziałam deski w castoramie, sosnowe w dobrej cenie ale nie wiem czy od razu można je kłasć czy jak? Czy tą wełnę oddzielać czymś i ew. czym?

Co położyć, żeby można było tam mieszkać?

Na stronach producentów płyt osb masz podane maksymalne rozstawy belek do danej grubosci płyt.70-80cm rozstawu belek to zaduzo dla osb 22mm a tym bardziej dla desek sosnowych stanowiących gotową podlogę.najpierw musisz dać dodatkowe legary pomiędzy nie możesz dołożyć dodatkową warstwę wełny mineralnej,nato płyta osb lub tańsza wiórowa,potem izolacja dzwiękochlonna (np.wtwarda wełna,styropian,płyty rigipsowskie)i w zalezności od zastosowanego materiału np kolejna warstwa płyt+ docelowa podloga.

nawet jak zrobisz podłogę z desek 50 mm to się będzie uginać, naprawdę...

Nieprawda. Mam podłogę nad garażem z desek sosnowych/świerkowych (tzw. "podłogówek" na własne pióro) grubości 3 cm i nic się nie ugina (belki w rozstawach 80 cm). Takie deski są dużo mocniejsze niż każde OSB.

Jeśli taka podłoga ci się podoba to tylko lakierowanie, jeśli się niepodoba - można na nie położyć coś jeszcze (wykładzinę, panele, parkiet itp.)

Edytowane przez panfotograf

2,5 cm może być troszkę mało. Na wytrzymałość ma także wpływ długości desek - te w marketach często mają tylko po 2,5 m (u mnie podłoga z czterometrowych).

trzeba je ułożyć na legarach?

Jeśli dobrze zrozumiałem to masz belki (pomiędzy którymi masz wełnę) a od spodu kartongips?

Jeśli tak to przybijasz deski do belek (belki są u ciebie legarami)

2,5 cm też wytrzyma. Im cieńsze drewno tym będzie się więcej uginać i może skrzypieć.

Sprawdziłem deski u mnie. Mają 2,7 cm grubości, rozstaw belek 80 cm i jest to bardzo solidne i nie ugina się i nawet nie skrzypi.

Deski drewniane zawsze będą mocniejsze niż OSB czy nawet sklejka bo mają długie włókna i w poprzek do belek.

Te 2,5 m też wystarczą. Ja też widziałem takie w markecie, ale w miejscowym składzie znalazłem długie i szersze niedużo droższe.

No np. jak się coś rozleje?

Jeżeli rozleje się szklanka wody to trzeba ją wytrzeć. Jeśli będzie awaria hydrauliki i wyleje się parę wiader to folia i tak tu nic nie da. Wręcz może być barierą utrudniającą usuwanie wilgoci.

Jeśli już chcesz zrobić dobrze to polecam impregnację desek przed przybiciem (ze wszystkich stron), ale wtedy trzeba dobrać lakier adekwatny do użytego impregnatu (zapytaj w sklepie)

a jak przeleci przez wełnę i dojdzie do k-g?
jeżeli przeleci a potem w miarę szybko wyschnie to nic poważnego się nie stanie. Natomiast jak włożysz folię pod deski to woda/wilgoć może mieć problemy z wysychaniem i drewno zacznie sinieć/gnić. Dokładając folię zamiast poprawić możesz pogorszyć.

To są rozważania teoretyczne, bo żadnej wilgoci i wody tam być nie powinno i raczej nigdy nie będzie.