Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin stary remontować czy postawić nowy z boku domu?

Recommended Posts

Witam,

jak w temacie - potrzebuje porady bo słyszałem już tyle opinii różnych "fachowców" że się pogubiłem.

Mam dom z lat 70 i w nim komin który ewidentnie nie daje się do użytkowania. W związku z tym mam pytanie - czy rozebrać stary komin i w jego miejsce postawić nowy ceramiczny z gotowych elementów?

Czy może żeby było mniej roboty to postawić od szczytu domu nowy komin na zewnętrznej ścianie?

Jedni "fachowcy" mówią żeby w miejsce starego robić ale mi się to za bardzo nie uśmiecha bo będzie sporo roboty z tym a sam tego nie zrobię więc koszty będą dosyć wysokie.

Znowu inni mówią że ten komin na szczytowej ścianie będzie miał zimno i będą problemy z "ciagem" (czy jak tam zwał).

Jestem w kropce bo lada chwila wchodzą magiki od dachu i trzeba podjąć jakąś decyzję.

Tutaj nie do końca chodzi co będzie tańsze ale co będzie lepsze. Jeżeli nie ma przeciwwskazań dla kominów stawianych w szczycie budynku (słaby ciąg, przemarzanie itp...) to wolałbym zrobić taki komin. Jeżeli jednak lepszy jest komin w środku, w miejscu starego to trzeba zakasać rękawy i nie patrzeć na koszty. Nie chciałbym jednak bawić się z kominem tym w środku domu skoro mogę postawić nowy w szczycie i będzie tak samo spełniał swoją rolę. Proszę o rzeczową odpowiedź, czy komin dostawiony z boku domu to dobre rozwiązanie?

Czy to będzie dobre?

Komin na zewnątrz trochę szpeci ale łatwiej zrobić. Z przymarzaniem to nie będzie kłopotu bo można go ocieplić. Natomiast komin który jest w środku budynku trzeba najpierw rozebrać od szczytu do fundamentu., potem postawić nowy. Nie będzie to łatwe ani bardzo tanie.

Trzeba jednak sobie odpowiedzieć czy lepiej zrobić tanio tak aby wytrzymało to jakieś 10 lat czy zrobić raz solidnie (będzie pewnie drożej) i zapomnieć o problemie.