artur.k 15.08.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam,jak w temacie - potrzebuje porady bo słyszałem już tyle opinii różnych "fachowców" że się pogubiłem.Mam dom z lat 70 i w nim komin który ewidentnie nie daje się do użytkowania. W związku z tym mam pytanie - czy rozebrać stary komin i w jego miejsce postawić nowy ceramiczny z gotowych elementów?Czy może żeby było mniej roboty to postawić od szczytu domu nowy komin na zewnętrznej ścianie?Jedni "fachowcy" mówią żeby w miejsce starego robić ale mi się to za bardzo nie uśmiecha bo będzie sporo roboty z tym a sam tego nie zrobię więc koszty będą dosyć wysokie.Znowu inni mówią że ten komin na szczytowej ścianie będzie miał zimno i będą problemy z "ciagem" (czy jak tam zwał). Jestem w kropce bo lada chwila wchodzą magiki od dachu i trzeba podjąć jakąś decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 15.08.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Zadajesz pytania na które tylko sam możesz odpowiedzieć. Chcesz mieć dobrze zrobione to zrób nowy a jak chcesz tanio to wymień tylko szczyt.Co tak naprawdę będzie tańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.k 16.08.2010 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Tutaj nie do końca chodzi co będzie tańsze ale co będzie lepsze. Jeżeli nie ma przeciwwskazań dla kominów stawianych w szczycie budynku (słaby ciąg, przemarzanie itp...) to wolałbym zrobić taki komin. Jeżeli jednak lepszy jest komin w środku, w miejscu starego to trzeba zakasać rękawy i nie patrzeć na koszty. Nie chciałbym jednak bawić się z kominem tym w środku domu skoro mogę postawić nowy w szczycie i będzie tak samo spełniał swoją rolę. Proszę o rzeczową odpowiedź, czy komin dostawiony z boku domu to dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 16.08.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Czy to będzie dobre? Komin na zewnątrz trochę szpeci ale łatwiej zrobić. Z przymarzaniem to nie będzie kłopotu bo można go ocieplić. Natomiast komin który jest w środku budynku trzeba najpierw rozebrać od szczytu do fundamentu., potem postawić nowy. Nie będzie to łatwe ani bardzo tanie. Trzeba jednak sobie odpowiedzieć czy lepiej zrobić tanio tak aby wytrzymało to jakieś 10 lat czy zrobić raz solidnie (będzie pewnie drożej) i zapomnieć o problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 22.08.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Ja mam komin zewnętrzny (zresztą tak było w projekcie). Jest OK. Jest to komin EFFE2 docieplony wełną 3cm. Chodzi od roku - bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.k 29.08.2010 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 zdecydowałem, dostawię drugi komin z boku domu - nie będę rozbierał starego - będzie służył za wentyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.08.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 zdecydowałem, dostawię drugi komin z boku domu - nie będę rozbierał starego - będzie służył za wentyl Jeżeli brakuje również kanałów wentylacyjnych to dokonałeś słusznego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts