Wojtek33 15.08.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 witam Facet z z nadzoru budowlanego gdzie złożyłem dokumenty do odbioru domu zarządał kserokopi uprawnień ( ksero ksiązeczek SEP ) osób wykonujących pomiary innstalacji elektrycznej i gazowej, czy to wymysł urzednika czy takie są wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.08.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 To jest normalne, że facet chce sprawdzić kto podpisał papiery do odbioru budynku.Ciesz się, że wymaga jedynie książeczek SEP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.08.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 instalatorzy tak a u mnie jeszcze coś tam z izby kierbuda.Nie musiałam prosić, sami mi dawali przy rozliczeniach, czyli to norma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 16.08.2010 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Ok , ale przeciez osoba ktora wykonuje pomiary podpisuje sie pod tym , stawia pieczęć z nr uprawnien itp. Idac takim tokiem rozumowania lekarz na recepcie tez stawia pieczatke ze swoim nr a w aptece mogliby zarzadać ksera dyplomu lekarskiego. Mnie bardziej chodzi czy jest to uregulowane jakims zapisem prawnym. Z tego co znalazlem w necie na stronach mowa jest tylko o protokołach badań , nie wspomina sie o kserach uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 16.08.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Z tego co znalazlem w necie na stronach mowa jest tylko o protokołach badań , nie wspomina sie o kserach uprawnień. Ustawa Prawo Budowlane Art. 81c. [udzielanie informacji] 1. Organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego przy wykonywaniu zadań określonych przepisami prawa budowlanego mogą żądać od uczestników procesu budowlanego, właściciela lub zarządcy obiektu budowlanego, informacji lub udostępnienia dokumentów: 1) związanych z prowadzeniem robót, przekazywaniem obiektu budowlanego do użytkowania, utrzymaniem i użytkowaniem obiektu budowlanego; 2) świadczących o dopuszczeniu wyrobu budowlanego do obrotu albo jednostkowego zastosowania w obiekcie budowlanym. 2. Organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego, w razie powstania uzasadnionych wątpliwości co do jakości wyrobów budowlanych lub robót budowlanych, a także stanu technicznego obiektu budowlanego, mogą nałożyć, w drodze postanowienia, na osoby, o których mowa w ust. 1, obowiązek dostarczenia w określonym terminie odpowiednich ocen technicznych lub ekspertyz. Koszty ocen i ekspertyz ponosi osoba zobowiązana do ich dostarczenia. Dużo zależy niestety od widzimisię urzędnika..... ale podstawę prawną ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts