Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

Facet z z nadzoru budowlanego gdzie złożyłem dokumenty do odbioru domu zarządał kserokopi uprawnień ( ksero ksiązeczek SEP ) osób wykonujących pomiary innstalacji elektrycznej i gazowej, czy to wymysł urzednika czy takie są wymagania?

https://forum.murator.pl/topic/146796-odbi%C3%B3r-domu-wymys%C5%82-urz%C4%99dnika-czy-takie-przepisy/

instalatorzy tak a u mnie jeszcze coś tam z izby kierbuda.

Nie musiałam prosić, sami mi dawali przy rozliczeniach, czyli to norma

Ok , ale przeciez osoba ktora wykonuje pomiary podpisuje sie pod tym , stawia pieczęć z nr uprawnien itp. Idac takim tokiem rozumowania lekarz na recepcie tez stawia pieczatke ze swoim nr a w aptece mogliby zarzadać ksera dyplomu lekarskiego.

Mnie bardziej chodzi czy jest to uregulowane jakims zapisem prawnym. Z tego co znalazlem w necie na stronach mowa jest tylko o protokołach badań , nie wspomina sie o kserach uprawnień.

Z tego co znalazlem w necie na stronach mowa jest tylko o protokołach badań , nie wspomina sie o kserach uprawnień.

Ustawa Prawo Budowlane

Art. 81c. [udzielanie informacji]

1. Organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego przy wykonywaniu zadań określonych przepisami prawa budowlanego mogą żądać od uczestników procesu budowlanego, właściciela lub zarządcy obiektu budowlanego, informacji lub udostępnienia dokumentów:

1) związanych z prowadzeniem robót, przekazywaniem obiektu budowlanego do użytkowania, utrzymaniem i użytkowaniem obiektu budowlanego;

2) świadczących o dopuszczeniu wyrobu budowlanego do obrotu albo jednostkowego zastosowania w obiekcie budowlanym.

2. Organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego, w razie powstania uzasadnionych wątpliwości co do jakości wyrobów budowlanych lub robót budowlanych, a także stanu technicznego obiektu budowlanego, mogą nałożyć, w drodze postanowienia, na osoby, o których mowa w ust. 1, obowiązek dostarczenia w określonym terminie odpowiednich ocen technicznych lub ekspertyz. Koszty ocen i ekspertyz ponosi osoba zobowiązana do ich dostarczenia.

Dużo zależy niestety od widzimisię urzędnika..... ale podstawę prawną ma.