Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Za tydzien zaczynam gruntowny remont w starej kamienicy. Mieszkanie było nieremontowane od kilku lat a ściany sa paskudnie zalane i lekko zagrzybione. Postanowilem iz skuje stare tynki z tapetami do zywej cegły ale nei wiem co dalej.

Mysle że sensowne sa dwie opcje

1. nalozyc na sciany tynk z siatka zbrojaca i potem zaszpachlowac i pomalowac

2. w drugiej opcji biorą pod uwage montaz płyt k-g badz bezposrednio do ściany lub na stelazy aby byl mały odstep od cegieł.

Prosilbym o porade ktora opcja jest lepsza pod wzgledem ocieplenie, wilgoci w ścianach jak to sie ma w przypadku kamienic itd, kosztów i czasu robocizny.

Dodam, iz mieszkanie znajduje sie na parterze i jest to mieszkanie wewnętrzne pomiedzy dwoma blokami.

Zgory dzieki za wszelkie porady.

pozdrawiam Piotrek

https://forum.murator.pl/topic/146812-%C5%9Bciany-w-starej-kamienicy-prosba-o-porade/

Przykrywanie problemu płytami G/K nie ma sensu. !!!

Pierwsze trzeba usunąć przyczynę zawilgocenia.

Następnie pozbyć się grzyba i pleśni.

Ja jestem zwolennikiem tynków tradycyjnych cem/wap, są najzdrowsze.

Po co siatka w tynku.

Jeżeli podłoże jest silne to nie ma potrzeby dawać siatki.

Jeżeli zachodzi potrzeba docieplenia ścian zewnętrznych to można zastosowanić płyty G/K za ruszcie z wypełnieniem wełną i solidna paroizolacja od wewnątrz , pod płytami gipsowymi.

Solidny tynk tradycyjny, trzy lub czterowarstwowy.

https://forum.murator.pl/topic/146812-%C5%9Bciany-w-starej-kamienicy-prosba-o-porade/#findComment-4239486