Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik niebudowy (bo remontu)

niemodna

Recommended Posts

może nie jest to opisane od razu, ale mąż zamontował kolejne 2 ościeżnice (3 .nie do końca, bo się skończyła pianka), w tym jedne drzwi już założyliśmy :) - z powrotem jesteśmy oddzieleni od wiatrołapu.

poza tym bawie się programem google sketchup i próbuję zwizualizować dom i ogród po wszystkich przebudowach i remontach...

jak doprowadzę to do nieco ładniejszego wyglądu, to pokażę :) zdjęć drzwi nie będę na razie wstawiać, bo dookoła ościeżnicy jest tak samo brzydko jak przy łazienkowych. Drzwi różnią się tylko tym, iż mają wszystkie 3 matowe szybki.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! My w tym roku również zaczynamy remont domu, czekamy tylko na ocieplenie. Chcemy jak najszybciej zamieszkać więc pewnie zamieszkamy na budowie ale do tego juz nastrajamy sie psychicznie. Do wakacji chcemy zrobic dół i zamieszkać, reszta kiedys tam jak pozwola fundusze.

Będziemy do Was zagladac, już nie możemy doczekac sie kolejnych zdjeć. Pozdrawiamy i życzymy powodzena!!

• 2 weeks później...
No cóż - na muratorze bywam teraz mniej niż wcześniej, ale to chyba dlatego że aktualnie mamy pogodowy przestuj budowlany, czekamy na poprawienie i ustabilizowanie się pogody, bo czeka nas prucie i robienie nowej wylewki w salonie, a przy okazji "pójdzie" kuchnia celem zrobienia ogrzewania podłogowego... więc czekamy na poprawę pogody...

U nas juz w mieszkaniu istne pielgrzymki kupujacych. Mam nadzieję, że w ciągu miesiąca sprzedamy mieszkanie i zaczniemy nasz remont. Plany mamy wielkie ale zobaczymy jak z realizacja??!! Jedna dobra informacja to fakt, że sam jestem w stanie zrobic wiekszośc remontu. W zasadzie juz drobna wprawę mam, wyremontowałem dwa mieszknia od podstaw wiec teraz czas na dom!! Hehe!! To będzie grubsza sprawa i jestem ciekaw jak mi pójdzie??

Niemodna życze pogody i powodzenia w remoncie!!

oj pogoda, takie co najmniej +10 na plusie by się przydała, bo możnaby wtedy zrobić te wylewki... :/

a tak swoją drogą... przykleiliśmy przez weekend folię paroizolacyjną na sufit w łazience i pół sufitu przykręciliśmy, dzisiaj drugie pół, później trochę szpachlowania, malowanie, i będzie można założyć kabinę prysznicową, kaloryfer (mamy podłogowe, więc ciepło jest, ale nie ma gdzie suszyć ręczników), no i trzeba będzie poszukać już konkretniej szafek pod umywalki i lustra, a na to na prawdę nie mam pomysłu...

pozdrawiam

• 3 weeks później...

kilka prac w salonie wykonanych - wylana dwukrotnie wylewka samopoziomująca - jednak nie skuwaliśmy całości. Najpierw ATLAS SAM 100, tutaj nie powtórze, jak brzydko mąż mówił, ale generalnie mu nie spasowała ta wylewka. Przyzwyczajenia do wylewek tradycyjnych, a nie anhydrytowych (chyba tak to się pisze) robią swoje.

Poza tym po tej wylewce pozostały góry i doliny, no ok, może i nie była to warstwa 5 cm, tylko "nieco mniej" ale tak czy siak, nie polecamy...

uzupełniona alpolem ap420 (chyba) i weber floor, jaki dokładnie nie wiem. Generalnie to podłoga sobie teraz wysycha, a jednocześnie jest zbijany sufit (deski+trzcina i tynk) celem oglądnięcia legarów.

W najbliższym czasie trzeba kupić wełnę mineralną, stelaże i płyty gk i zdecydować się w końcu na kolor w salonie oraz czy będą jakieś dekoracje... zakupić panele (niestety - z uwagi na to, że remont trzeba skończyć jak najszybciej, bo mamy go po prostu dość...)

Później podwiesić sufit między krokwiami, przecież nie trzeba ich chować, skoro już są ;)

no i wypadałoby jeszcze zaprezentować kilka zdjęć, to może jakoś dzisiaj, jak wrócę z pracy o przyzwoitej godzinie...

Edytowane przez niemodna

zdjęć wylewki nie ma..

ale są sufitu, dzisiaj mąż zbija tynk, trzcinę, deski, i drugi raz deski, na których są trociny z wapnem.

Później będziemy wkładać wełnę i robić konstrukcję do gk między krokwiami, krokwie w salonie będą widoczne.

Oto kilka zdjęć (przepraszam za jakość, ale nic nie zdążyłam ustawić zanim zostałam wyrzucona...)

przed - inny kawałek:

SG107080.JPG

w trakcie:

SG107082.JPG

• 3 weeks później...

sufit w salonie przygotowany pod gk, wełna już upchana, wczoraj skończone, trzeba będzie kupić płyty.

obok pieca kaflowego będzie położone kilka płytek podłogowych (tych co w łazience, bo jeszcze troche zostało), żeby zabezpieczyć na wszelki wypadek przed żarem itp, zwłaszcza, że na podłodze będą panele.

łazienka już prawie cała wyszlifowana, czeka na farbę...

przed panelami w salonie będziemy robić jeszcze podłogowe w kuchni... zdjęcia wieczorem.

Witaj, od jakiegoś czasu podglądam Twój wątek. Zauważyłam dziś że masz drewniany strop. Możesz powiedzieć czy planujecie zaadaptować to poddasze na pokoje??? Jeśli możesz to wklej jakąś fotkę na której widać wejście na górę. A tak swoją drogą to mega remont macie!!! Podziwiam takich zapaleńców jak Wy i mocno im kibicuję bo sama wzięłam się za taki remoncik:)

• 2 weeks później...