Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik niebudowy (bo remontu)

niemodna

Recommended Posts

roletki - brawo. (czy bedziesz wieszala "zazdroski"...?? :(...)

Swiecznik jeden lub dwa i misa jak juz chcesz, byle nie za duza bo wystawac bedzie. Ja bym jednak stawiala na male doniczki z czyms tam. Nie musza byc ziola, moga byc male kwiatki, wrzosiki ipt, cioci w Polsce teraz kupilam w takich malych papryczki kolorowe malutkie. Zawsze to Ci wiecej zasloni okno przed sasiadami a i oku mile.

Ewentualnie ...w Ikei maja fajne kwiatuszki, pokazywalam u siebie gdzies, ale sztuczne, ale kazdy inny ale ten sam rozmiar.

Byle nie stawiaj tam plynu do naczyn :)

Aaaa....korytarzyk o ktorym mowilas, no masz wiekszy, moj jest na 90cm, nie ma szans na wieszanie. U Ciebie sie da. Na buty sa fajne waskie szafeczki zamykane tez w Ikei je maja. A wieszaczki - no jesli to Ci nie przeszkadza i nie widac korytarza z salonu to podpatrz u Kubelkowej, fajne wieszaczki gdzies zrobila z czegos tam...z zawiasow? Takie pod Twoj styl.

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie, zazdrostek nie będę wieszała.

roletki w ciągu dnia jak są podciągnięte to nic nie komplikują ;) a z ulicy nie widać co dzieje się w środku dopóki w środku nie włączam światła, czyli do wieczora... na razie zostaną same roletki, choć jeszcze muszę je usztywnić "po drodze", bo nie co za bardzo się uginają.

A korytarz... korytarz jest po drugiej stronie domu względem salonu, czytaj... do salonu i do kuchni mam z wejścia za daleko, a korytarzyk (Wiatrołap) któremu zdjęcie zrobiłam kończy się za drzwiami, czyli ma jakeiś 2m długości bodaj na 120 szerokości, ale nie jestem pewna, a nie chce mi się go iść mierzyć...

jest o tyle problematyczny, że są w nim drzwi wejściowe (już na szczęśćie otwierane na zewnątrz), drzwi widoczne na zdjęciu polewej, czyli drzwi do piwnicy i drzwi na poddasze, no i drzwi z w/w wiatrołapu do domu. Dobrze że nie ma jeszce jakichś jednych...

Jeśli chodzi o tą ławę... to musi być na wymiar, a jest to 150cm, więc trzeba będzie samodzielnie wykonać...

a jeśli chodzi o inspiracje:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/tjusig-awa-z-miejscem-na-buty__0092902_PE229646_S4.JPG

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/norden-awka__0090965_PE225860_S4.JPG

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/molger-awka__0095662_PE234540_S4.JPG

A docelowa ławka będzie połączeniem tych wszystkich na raz, taki przynajmniej na razie mam pomysł, a niestety może mi się zmienić.

Dlaczego nie chcę takiej:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/skar-szafka-na-buty--przedzialy__0087359_PE216596_S4.JPG

Bo po pierwsze wcale nei jest taka bardzo pojemna względem zajmowanego miejsca...

Po drugie dopóki nie będę mieć mojej zabudowanej ściany w sypialni nie będę miała gdzie trzymać bucików "wyjściowych".

Po trzecie wyjściowe by do niej nie weszły, bo w związku z tym że niska jestem, a męża mam wysokiego to około 15-17 cm wysokości jeśli chodzi o tą szafkę to stanowczo za mało dla moich szpileczek, i takich tam innych butów...

Więc najwygodniejsza będzie taka ławka, na której da się usiąść na czas przebierania butów zwłaszcza że ten korytarzyk jest tak olbrzymi...

ok, więc mała historia rolet... czyli jak to na wsi mieć coś co się podoba ;)

mechanizmu nie da się kupić

materiału w kolorze nie da się kupić

nic do usztywnienia rolety nie da się kupić...

co zrobiłam że roleta działa?

więc z tyłu wszyte są kółeczka plastikowe przezroczyste (te w pasmanterii są)

w tunelikach włożone są patyczki do szaszłyków sklejone po 2, niestety nie udało mi się kupić żadnych drucików/plastików itd...

mechanizmu nie ma żadnego, są wszyte dodatkowe kółeczka przez które przeciąga się żyłkę...

no i największy hit - jak powiesić roletę?

otóż wystarczy rzep, dziwnym trafem była "nowość", rzep z taśmą samoprzylepną, który do ramy okna po prostu przykleiłam...

teraz zdjęcia roletek już wyfarbowanych:

SG107362.JPG

SG107363.JPG

ja z efektu jestem zadowolona :)

muszę jeszcze tylko wieczorem przyciąć bambusa albo znaleźć dla niego jakąś alternatywę :)

no i trzeba się zastanowić co kłaść na parapet...

No elegancko :D

A szukalas kolo domu? Czasami mozna znalezc duzo rzeczy nawet z remontu ktore mozna zuzyc na rurki, usztywnienia. A w ogrodniczym bylas? Jakies paliki do podtrzymania roslinek albo cus...?

A myslalas o uszyciu ze dol jest prosty, lub jakos fajni przyciety albo wykonczony i wtedy nie trzeba wsadzac nic w zadne szlufki. Wystarczy dac obciazenie (zaszyc kawalki metalu) , normalnie w sklepach sa takie obciazenia ale mozna uzyc "byle-co".

A na parapet hmmm...musze poszukac gdzies mam w inspiracjach , moze Ci sie spodoba. Taki jeden pomysl.

w związku z robotą "chałupową" i tym że na prawde przeszłam sklepy od budowlanych zaczynając przez drogerie kwiaciarnie... i nie znalazłam nic, to już zrobiłam metodą chałupniczą, ważne że działają ;)

a na parapet szukaj, bo mnie tak drażni pusty że co chwilę muszę z niego sprzątać to kubek, to garczek....

ok...pomysly:

1. Deska, lutownica - zrob piekny napis i go postaw tam - "Uwaga parapet pod pradem!".

2. Dluga doniczka, plotek - zasiej rzezuche.

3.Dluga doniczka bez plotka - zasadz kaktusy.

:yes:

A na powaznie, wkleje u siebie pare fotek bo Ci nabrudze tu, moze cos Ci sie spodoba albo da pomysl.