Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odsprzedam b. dobry klej 2-składnikowy do masywnych desek drewnianych

chthp

Recommended Posts

Został mi klej Stauf PUK-445 - 6 kompletów po 8kg każdy (wiadro kleju 7,11 kg + opakowanie utwardzacza 0,89 kg)

Sam używałem ten klej do położenia prawie 200 m2 deski dębowej 22 mm grubości, o szerokości 18 cm i długości 1,5 do 3,0 m (deska fazowana, po przyklejeniu).

To jest wysokiej jakości, wysokowydajny, bardzo wytrzymały, elastyczny, niemiecki klej poliuretanowy dwuskładnikowy do klejenia każdego rodzaju parkietu (wszystkie rozmiary i grubości klepki) oraz masywnych desek (także z tzw. "tłustego" drewna egzotycznego). Zużycie 0,8 - 1,4 kg/m2 (w praktyce, przy masywnej desce ok. 0,8 - 0,9 kg/m2). Czas układania ok. 80 minut przy 20 st. C. Szlifowanie i powlekanie po 24 godzinach. Bardzo niska emisja. Długi czas klejenia. Szybko rozwija wytrzymałość. Klej bardzo elastyczny i przez to redukujący naprężenia - a więc doskonale nadaje się do masywnych desek, nawet z drewna bardzo pracującego.

Został mi klej Stauf PUK-445 - 6 kompletów po 8kg każdy (wiadro kleju 7,11 kg + opakowanie utwardzacza 0,89 kg)

Sam używałem ten klej do położenia prawie 200 m2 deski dębowej 22 mm grubości, o szerokości 18 cm i długości 1,5 do 3,0 m (deska fazowana, po przyklejeniu).

To jest wysokiej jakości, wysokowydajny, bardzo wytrzymały, elastyczny, niemiecki klej poliuretanowy dwuskładnikowy do klejenia każdego rodzaju parkietu (wszystkie rozmiary i grubości klepki) oraz masywnych desek (także z tzw. "tłustego" drewna egzotycznego). Zużycie 0,8 - 1,4 kg/m2 (w praktyce, przy masywnej desce ok. 0,8 - 0,9 kg/m2). Czas układania ok. 80 minut przy 20 st. C. Szlifowanie i powlekanie po 24 godzinach. Bardzo niska emisja. Długi czas klejenia. Szybko rozwija wytrzymałość. Klej bardzo elastyczny i przez to redukujący naprężenia - a więc doskonale nadaje się do masywnych desek, nawet z drewna bardzo pracującego.

Po przeczytaniu Twojego postu, wiem dlaczego ci został ten klej. Zużycie kleju przy deskach o takich gabarytach jak podajesz wynosi około 2 kg/m2. Klej rozprowadzałeś nie odpowiednią szpachlą zębatą!

Nie gniewaj się, ale nie ja nim kleiłem. Robili to wykonawcy, którzy znają ten klej.

Deski są przyklejone od pewnego czasu. Przetrwały cykl zmiany wilgotności od 40% do 90%. Nie poodrywały się od podłoża (pomimo swoich gabarytów i tego, że były klejone "na surowo", tj. bez wstępnego olejowania. Tak więc, deski już pracowały i nic złego się z nimi nie stało.

Dodatkowo w uwagach producenta (zapytania wykonawców do doradców - fora niemieckojęzyczne) znaleźć można adnotację mówiącą o tym, że faktyczne zużycie kleju zależy od jakości podłoża (tego, czy jest równe i gładkie) oraz od charakterystyki ryflowań deski/parkietu.

Więc obawiam się, że Twoja uwaga, niewątpliwie cenna, jest oderwana od rzeczywistości.

• 5 months później...