Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie grzejniki

Gość Gosc

Recommended Posts

Gość Snoopy

Mogę się z wami podzielić moimi niemiłymi doświadczeniami.

W 1999 roku zakupiłem mieszkanie w Warszawie gdzie zostały zainstalowane grzejniki Brugman. W tym oto miszkaniu zostały zainstalowane grzejniki Brugman(3 z 4 już zostały wymienione). W pierwszym roku wymieniono mi po długich przepychankach jeden grzejnik, bo zaczął się lać i uszkodził mi do tego parkiet(mało naszczęście). Potem wymieniono jeszcze dwa grzejniki. Niestety boję się pomyśleć kiedy strzeli następny grzejnik. Podobno jest na nie 5 lat więc gwarancja na ostatni upływa jakoś latem i co potem? Jak by tego wszystkiego było mało to te grzejniki bardzo żółkną. Widziałem u znajomego grzejniki Purmo i on ma je już 8 lat i nic się z nimi nie stało i są bielsze od moich. Jeżeli macie prawo wyboru nie kupujcie grzejników Brugman.

Wszystkiego dobrego w zakupach :evil:

Witam :D

Ja mam zamiar kupić grzejniki firmy Kermi bo tak fachowiec zachwalał że są super :D ale czy mu wierzyć ?? Odradzał grzejniki PURMO bo kiedyś one były dobre do puki ich w polsce nie produkowano :p a terza są nie ciekawe.

Czytając te posty :o jedna mysl mi przysła do głowy bo pisaliście o mocy grzejników, czy ktos wie jak to sie przelicza, że jaki grzejnik musi być w danym pomieszczeniu bo mój fachowiec co mi robił instalacje jak go poprosiłem o wymiary grzejników jakie bede musiał kupic odrazu mi powiedział na podstawie okien tak mi sie zdaje i na podstawie pomieszczenia od wielkości. Czy on miał komputer w głowie, czy bardziej z doświadczenia z praktyki. Chciałbym sam sobie przeliczyć grzejniki dla pewności bo to napewno można. Czy bieże sie grubośc sciany i ocieplenie wielkość okna, rozmiary pokoju?

Czekam na jakieś propozycje jak to sie przelicza żeby grzejnik nie był za mały i nie za duży chodzi o jego moc noi z tym zwiazane jego wymiary. Wymiary dobiore znając moc :wink:

Pozdrawiam ARi :wink:

Ja też kupuję właśnie Brugmany. Dla mnie liczy się ta większa moc. Jeśli chodzi o cenę to są trochę tańsze od Purmo, a różnicy na niekorzyść nie widzę.

Pozdrawiam

Co do mocy to nie tak. Brugman podaje moc dla niskich parametrów przy temp. 75/65 a pozostali dla 70/55. Stąd różnica w mocy - ok. 20%.

A ceny wszystkich są porównywalne.

Ja cały czas powtarzam i można to sprawdzić na forum że wszystkie grzejniki stalowe oprócz (IDMARA i kupowanych w super marketach )są tej samej jakości ,mocy tylko w, nie tej samej cenie.Pozostałe parametry to tylko bajer reklamowy. Kto nie wierzy to niech sprawdza z tym tylko że nie bedzie miał porównania i zawsze bedzie chwalił co ma .

Gość Snoopy Warszawa

tylko jakie? te, które ty sprzedajesz?...pzdr

W woli wyjaśnienia ja nie sprzedaje żadych. Poprostu tego badziewia zwanego Brugman nie chcę znać (dlaczego już opisałem) i staram się przestrzec wszystkich kto miałby je kupić.

Następnym razem czytaj co jest napisane

Pozdrawiam Snoopy :D