Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom fundamentowy

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby zapodać instrukcje do zrobienia uziomu fundamentowego :) ?

Plus jakie materiały chetnie sie dowiem :) już za tydzien fundamenty wiec ostatnia chwila :)

Poszukaj na forum. Było wielokrotnie.

W skrócie - w dolnej części fundamentu umieszcza się bednarkę ustawioną na sztorc. Trzeba ja przymocować tak, aby została w całości oblana betonem.

Wyprowadzenia pod miejsce gdzie planowana jest rozdzielnia, plus na zewnątrz w narożnikach domu (pod ew. piorunochron).

Dobrze jakby widział to elektryk przed zalaniem (bo potem to już nic się nie da poprawić).

ja zrobilem tak :

kupilem krazek 100mb bednarki ocynkowanej 4*30 i rozwinalem ja w pustym jeszcze wykopie w jednym kawalku pod zewnetrzym obrysem law.

We wszystkich 4 naroznikach domu dospawalem 2 metrowe kawalki bednarki na pozniejsza instalke odgromowa, dodatkowo wypuscilem 4 metrowy kawalek juz we wnetrzu domu do podlaczenia rozdzielki. Oprocz tego w naroznikach domu powbijalem w ziemie ok.1,5 metrowe prety fi12 i dospawalem do konstrukcji uziomu. Grunt mam gliniasty wiec wiecznie wilgotny i pewnie te szpilki totalnie bezsensu ale jak mialem mozliwosc no to dalem :-)

Teoretycznie to błąd tzw bednarki ocynk nie powinno się spawać a skrecać nap na tawot ocynk zabezpiecza zelazo pospawałeś zniszczyłeś go ,robisz to na powedzmy 50 lat ,ostrożnie na dawanie bednarki na przejsciach za płytko może wystąpić napięcie krokowe przy uderzeniu , i jeszcze wiele innych rzeczy

ja zrobilem tak :

kupilem krazek 100mb bednarki ocynkowanej 4*30 i rozwinalem ja w pustym jeszcze wykopie w jednym kawalku pod zewnetrzym obrysem law.

We wszystkich 4 naroznikach domu dospawalem 2 metrowe kawalki bednarki na pozniejsza instalke odgromowa, dodatkowo wypuscilem 4 metrowy kawalek juz we wnetrzu domu do podlaczenia rozdzielki. Oprocz tego w naroznikach domu powbijalem w ziemie ok.1,5 metrowe prety fi12 i dospawalem do konstrukcji uziomu. Grunt mam gliniasty wiec wiecznie wilgotny i pewnie te szpilki totalnie bezsensu ale jak mialem mozliwosc no to dalem :-)

bardzo istotna informacja dla...ubezpieczyciela

Teoretycznie to błąd tzw bednarki ocynk nie powinno się spawać a skrecać nap na tawot ocynk zabezpiecza zelazo pospawałeś zniszczyłeś go ,robisz to na powedzmy 50 lat ,ostrożnie na dawanie bednarki na przejsciach za płytko może wystąpić napięcie krokowe przy uderzeniu , i jeszcze wiele innych rzeczy

Jeśli jest ze wszystkich stron oblana betonem to nic jej nie grozi. W betonie ocynk i tak schodzi!

>bardzo istotna informacja dla...ubezpieczyciela

a co ma ubezpieczyciel do mojej bednarki?

A tak na marginesie z bednarki przed spawaniem zostala zdarta warstwa cynku na jakies 10cm zakladu - tak ze spaw jest na stali :-) Inna sprawa jest to ze- przynajmniej ja - nigdzie nie znalazlem bednarki nie ocynkowanej w zwoju...w 6 metrowych sztabkach to i owszem ;-)

Najprościej...:) Gotowe zbrojenie pospawać w kilku miejscach aby miało przewodzenie pomiędzy poszczególnymi odcinkami i przyspawać bednarkę do zbrojenia:):):):):) Mam taki wynalazek:) Spisuje się nieźle:) Brat zrobił test:) Ręką dotykał styku neutralnego:) a nogą dotknął uziemienie bednarki jak chłopaka pier...:) Skuteczność murowana:)

Najprościej...:) Gotowe zbrojenie pospawać w kilku miejscach aby miało przewodzenie pomiędzy poszczególnymi odcinkami i przyspawać bednarkę do zbrojenia:):):):):) Mam taki wynalazek:) Spisuje się nieźle:) Brat zrobił test:) Ręką dotykał styku neutralnego:) a nogą dotknął uziemienie bednarki jak chłopaka pier...:) Skuteczność murowana:)

Można ale...

1/ trzeba spawać tak aby nie osłabić zbrojenia!

2/ nie zalecał bym wtedy wykorzystywać tego do instalacji piorunochronowej (ryzyko uszkodzenia fundamentu przy wyładowaniu).

Instalacja odgromowa powinna mieć własne uziemienie:)

Owszem ale uziemienie fundamentowe może być podłączone do uziemienia otokowego instalacji odgromowej.

Poniżej streszczenie "dla inwestorów" (nie mylić z wykonawcami bo ich dotyczą szczegółowe PN) jak powinno się wykonać instalację odgromową:

http://ompzw.pl/modulesData/files/546_instalacje_odgromowe.pdf