bercik82 16.08.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Witam Chciałem powiększyć jedno z pomieszczeń ( wc ) w moim mieszkaniu tak żeby zrobić miejsce na kabine prysznicową. Jest to mieszkanie, które dostałem do remontu. Żeby powiększyć to pomieszczenie musze częściowo wyburzyć ścianę działową i wstawić nową tak, aby powiększyć dane pomieszczenie. Do tego celu potrzebny jest mi projekt na ściankę działową, który już posiadam i został za akceptowany przez moją spółdzielnie. Teraz pytanie czy zgodnie z prawem budowlanym mogę taką ściankę postawić sam, czy potrzebna mi jest do tego firma?? Pytam dla tego, bo p. Technik powiedział, że musze mieć pieczątkę kierownika budowy, że wszystko zostało wykonane zgodnie przepisami. Z tego, co już się dowiadywałem takie procedury obowiązują w przypadku, gdy naruszałbym ścianę konstrukcyjną.Proszę o jakąś podpowiedź, akty prawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 17.08.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Właśnie, dziwne a co ich ściana działowa? A jakbyś chciał postawić ściankę działową z płyty GK to tez takie załatwianie jest potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 17.08.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Z punktu widzenia Prawa Budowlanego nie ma znaczenia czy ścianka jest działowa czy konstrukcyjna. W obu przypadkach jest to przebudowa a na nią potrzebne jest pozwolenie na budowę (wydawane przez urząd a nie przez spółdzielnię) a po wydaniu pozwolenia zatrudnienie kierownika budowy. W stosunku do procedury związanej z budową jesteś natomiast zwolniony z planu zagospodarowania przestrzeni, inwentaryzacji geodezyjnej oraz z pozwolenia na użytkowanie. To kto wykonuje prace jest natomiast dla urzędniczego prawa nieistotne - formalnie zawsze odpowiada za nie kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts