mww 12.02.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Na forum "wymiana doświadczeń" jest wątek ...absurd odbiorów końcowych. Wiem, że prawo nie określa tzw. istotnych zmian projektu, ale są chyba jakieś normy zwyczajowe. Jeżeli mój projekt, na podstawie którego dostałam pozwolenie mówi, że ściany z Ytonga, a okna skądś tam, to chyba wolno mi zrobić ściany inne, ocieplać grubiej lub cieniej i okna też sobie dobrać wedle gustu, i niekoniecznie ogrzewać gazem z butli bo tak jest w projekcie? To raczej nie jest istatna zmiana. Ale jeżeli ja:1) zmieniam usytuowanie tarasu (domek kwadrat) i przenoszę okna balkonowe i tarasowe z jednej ściany na drugą, a na drugiej robię szersze okno niż jest w projekcie,2) robię o 1m dłuższy garaż ( nie ma problemu granicy działki ), bo z tego zaprojektowanego tyłek auta by mi wychodził,3) robię dłuższy balkon ( na dwa okna a nie na jedno )4) przedłużam o kilka cm. dach, tak żeby bardziej osłaniał balkon5) kopię GWC i robię wentylację mechaniczną6) mam o jeden komin mniejTo czy te zmiany musi zaprojektować/zatwierdzić architekt/UM? Czy wystarczy oświadczenie kier.bud. w dzienniku, że są to zmiany nieistotne. Pozwolenie z końca 2001r. - nałożony obowiązek uzyskania pozwolenia na użytkowanie. Czy ktoś potrafi mi jednoznacznie odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 12.02.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Jesli te pytania wraz z rysunkami podpisanymi przez uprawnionego budowlanca posiadajacego zezwolenie na projektowanie wraz z przynaleznoscia do izby inzynierow dostarczysz do wlasciwego pod wzgledem zlokalizowania budowy czyli do powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego to w terminie 14 dni otrzymasz decyzje o dalszym toku postepowania czyli o zmianie warunkow dotychczasowego pozwolenia na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 13.02.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Korzystają gościnnie z tego wątka czy istotną zmianą jest:1. poszerzenie komina wentylacyjnego o jeszcze jeden kanał celem przygotowania go do ew. ogrzewania gazem2. w salonie pojawiło się dodatkowe okno zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną, celem doświetlenia pomieszczenia/Będę wdzieczna za informację. Gdzie czy i gdzie zgłosić zmianny. Czy wystarczy w Wydziale Architektury UM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 16.02.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Droga Aśka napewno poszerzenie komina wentylacyjnego o jeden kanał nadzór budowlany uzna za odstępstwo, czy istotne - prawdopodobnie tak gdyż będzie to widoczne jako większy-szerszy komin. Dodatkowe okno także będzie istotnym odstępstwem od pozwolenia na budowę, gdyż będzie to widoczne na zewnątrz. Najlepiej osoba z uprawnieniami budowlanymi niech dokona tych zmian w projekcie i takie zmiany należy zgłosić jako zmianę warunków pozwolenia na budowę. Można także w formie pisemnej zwrócić się z zapytaniem do nadzoru budowlanego- powiatowego, mają na to 30 dni. Jak nie odpowiedzą znaczy się, że możesz dokonać takie zmiany wpisując je do dziennika budowy. Zchowaj kopię twojego pisma potwierdzonego o przyjęciu przez nadzór budowlany- powiatowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 17.02.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Wielki dzieki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 17.02.2004 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 22.02.2004 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Czytałem orzeczenia NSA i SN stwierdzające, że odstępstwa porzeżenia w gabarytach zewnętrznych garażu to były istotne odstępstwa od pozwolenia na budowę, do którego należy zastosować art. 48 prawo budowlane - nakaz rozbiórki, części obiektu. Dlatego wszelkie odstępstwa od projektu naruszające położenie w terenie, gabarytach i wyglądzie zewnętrznym, zmiany materiału do budowy ścian nośnych należy to dokonać w uzgodnieniu z projektantem lub osobą dokonującej adaptacji projektu gotowego na działce i uczestniczącego zatwierdzeniu pozwolenia na na budowę. Może to być osoba z uprawnieniami budowlanymi do projektów budowlanych. Można się zwrócić do nadzoru budowlanego o możliwości dokonania odtępstw od projektu, co najlepiej zrobić pisemnie i oczekiwać na pisemną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 23.02.2004 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 No to mnie nastraszyliście! Ale jestem b. wdzięczna- lepiej teraz zadziałać niż potem rwać włosy z głowy i w brodę sobie pluć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts