Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o przetłumaczenie z Polskiego na Polski

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Może jestem mało rozgarnięty albo czytam bez zrozumienia ale w czerwcowym Muratorze przeczytałem odpowiedź eksperta w rubryce "Zapytaj eksperta/prawo". Otóż Pani radca prawny odpowiada na pytanie jak zaskarżyć miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ale chyba nie chcąc stracić roboty cytuje jakby całe fragmenty ustaw ( nie mam tych ustaw więc nie sprawdziłem), ale najlepsze jest na końcu cyt: "Pojęcie interes prawny nie zostało przez ustawodawcę zdefiniowane, niemniej przyjmuje się, iż skarżący ma interes prawny przy próbie zakwestionowania uchwały rady gminy" i tu jest najlepsze "gdy istnieje związek między strefą indywidualnych praw i obowiązków skarżącego wynikających z norm prawa materialnego a zaskarżoną uchwałą".

Mam nadzieję że niczego nie przekręciłem:). Sprawdziłem piąty raz jest tak jak w gazecie.

Wydaje mi się że jeżeli już ekspert odpowiada to powinien to zrobić bardziej zrozumiale, ale może jestem kompletnie niepiśmienny.

Bardzo proszę o przetłumaczenie tego na język NORMALNY.

Pozdrawiam , będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Najprościej mówiąc; to jeśli np. wszystkie działki wokół mają inne przeznaczenie np. budowlane, a ta jedna, została rolną - bez przyczyny (np. brak strefy ochronnej, itp.)

Lub jeśli działka była np. „budowlana”, a zapisy (nowe) w MPZP zaszeregowały ją jako „rolną” bez istotnej przyczyny (np. ta strefa „ochronna”).

Witam dzięki za zainteresowanie.

Jak myślisz czy można pod to podciągnąć wysokość zabudowy określoną w planie podczas gdy budynki wokół są wyższe a dodatkowo inwentaryzacja sporządzona na potrzeby sporządzenia planu wg. mnie zawiera błędy co skutkuje ustaleniem niższego wskaźnika wysokości budynków?

Pozdrawiam