mnowak355 16.08.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 WitamMoże jestem mało rozgarnięty albo czytam bez zrozumienia ale w czerwcowym Muratorze przeczytałem odpowiedź eksperta w rubryce "Zapytaj eksperta/prawo". Otóż Pani radca prawny odpowiada na pytanie jak zaskarżyć miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ale chyba nie chcąc stracić roboty cytuje jakby całe fragmenty ustaw ( nie mam tych ustaw więc nie sprawdziłem), ale najlepsze jest na końcu cyt: "Pojęcie interes prawny nie zostało przez ustawodawcę zdefiniowane, niemniej przyjmuje się, iż skarżący ma interes prawny przy próbie zakwestionowania uchwały rady gminy" i tu jest najlepsze "gdy istnieje związek między strefą indywidualnych praw i obowiązków skarżącego wynikających z norm prawa materialnego a zaskarżoną uchwałą".Mam nadzieję że niczego nie przekręciłem:). Sprawdziłem piąty raz jest tak jak w gazecie.Wydaje mi się że jeżeli już ekspert odpowiada to powinien to zrobić bardziej zrozumiale, ale może jestem kompletnie niepiśmienny.Bardzo proszę o przetłumaczenie tego na język NORMALNY. Pozdrawiam , będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.08.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Najprościej mówiąc; to jeśli np. wszystkie działki wokół mają inne przeznaczenie np. budowlane, a ta jedna, została rolną - bez przyczyny (np. brak strefy ochronnej, itp.) Lub jeśli działka była np. „budowlana”, a zapisy (nowe) w MPZP zaszeregowały ją jako „rolną” bez istotnej przyczyny (np. ta strefa „ochronna”). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 17.08.2010 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam dzięki za zainteresowanie.Jak myślisz czy można pod to podciągnąć wysokość zabudowy określoną w planie podczas gdy budynki wokół są wyższe a dodatkowo inwentaryzacja sporządzona na potrzeby sporządzenia planu wg. mnie zawiera błędy co skutkuje ustaleniem niższego wskaźnika wysokości budynków? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts