kamykkamyk2 17.08.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam, jak w tytule, co mam zrobić z paprociami w ogrodzie, zostały po poprzednim właścicielu działki. Walczę z tym tałatajstwem już 2 rok. Najpierw wyrywałem, obecnie smaruję pędzlem z raundapem i nic. W jednym miejscu uschnie, a zaraz wyrasta w drugim.Pomocy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 19.08.2010 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Czy nikt mi nie pomoże ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.08.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 nie walczyłem, ale skoro nie Roundup to może Starane pomoże, jak nie to tylko Mirek L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.08.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Jako że ziele raczej uciążliwym chwastem nie jest, osobnego herbicydu nie wymyślili.Nie marnuj Roundupu, nie działa na paprocie.Pozostaje ręczne rzeźbienie, bez przesady, nie perz, kłącza płytko, łatwo wygrzebać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 20.08.2010 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Tyle że strasznie mnie denerwuje, jak co chwilę odrasta w innym miejscu. Ok , będę wygrzebywał, może się uda.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.08.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Jako że ziele raczej uciążliwym chwastem nie jest, osobnego herbicydu nie wymyślili. Nie marnuj Roundupu, nie działa na paprocie. Pozostaje ręczne rzeźbienie, bez przesady, nie perz, kłącza płytko, łatwo wygrzebać. Ha ha ha ha nie widziałeś dołu po paproci na mojej działce. Kolega ją wykopywał z całym korzeniem, bo chciał przesadzić do siebie. Po czasie stwierdził, że jakby wiedział, to by koparkę zatrudnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 20.08.2010 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Dziś wygrzebywałem te paprocie i faktycznie niektóre muszą mieć głebokie korzenie, więc nie wszystkie usunąłem w całości, szczególnie jak niektóre wyrastały spod kamieni, a nie rozwalę sobie skalniaka. Może znacie jakąś chemię, która pomoże. A tak to wygląda moj nieszczęsna paproć:http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Pi%C3%B3ropusznik_strusi_Matteucia_struthiopteris.jpg Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez kamykkamyk2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.08.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Z korzeni nie odrośnie. Odrośnie z kłączy, a te są płytko.A z chemii... cóż, napisałem, herbicydu brak. Tylko napalm.Stare wykopać ostrym szpadlem, nie przejmując sie pozostałymi w glebie korzeniami. To są korzenie przybyszowe i z tego nie odrośnie. A młode, póki młode, systematycznie usuwać z kłączem, z ktorego wyrastają, Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez Mirek_Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.08.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Mirku, jak milo cię znowu tu widzieć (czytać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amaryll 21.04.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Skoro temat paproci... czy można paprocie ściółkować korą? (chciałabym pozbyć się chwastu zwanego podagrycznik, który z uporem maniaka wyrasta wokół)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 21.04.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Podagrycznik to tylko widłami i ręcznie wybierać te rozłogi z ziemi Wyczytałam, że działa na niego czarna folia - zrobiłam tak na kawałku ziemi wiosną ubiegłego roku, ale na razie nie zaglądałam pod nią To wykopywanie skuteczne jest na kilka lat, ale trzeba bardzo pilnować i wyciągać draństwo dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 22.04.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Ja paprocie sadzę w każdym zacienionym kącie. Czasem wyrwę jakąś z bólem serca, gdy nadmiernie mi kolonizuje grządki. Paprocie są wyjątko łatwe do wyrywania. Tępienia paproci generalnie nie rozumiem. Jestem ich wielbicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 22.04.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Ja paprocie sadzę w każdym zacienionym kącie. Czasem wyrwę jakąś z bólem serca, gdy nadmiernie mi kolonizuje grządki. Paprocie są wyjątko łatwe do wyrywania. Tępienia paproci generalnie nie rozumiem. Jestem ich wielbicielem. Popieram Dla mnie to roślina ogrodowa a nie chwast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts