Romano 12.02.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Będe posiadaczem pieca co na groszek z podajnikiem(HEF). Można do niego podlączyć tzw. regulator strefowy (pogodowy). Sprzedawca sugerował że nie warto go zakładać gdy na grzejnikach założona są zawory termostatyczne. Ale żeby obniżyć temperaturę kotła np. w nocy to cyba musi być, potrzebny jest także chyba do cwu ? Proszę o wyjaśnienia które rozwiązania najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 12.02.2004 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Chodzi mi o pogodówke nie tylko do piecy z podajnikiem ale również o zastosowanie w innych typach piecy CO na węgiel czy miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 12.02.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Hey Romano,jestem od kilku miesięcy posiadaczem Hefa z chyba dość dobrze zautomatyzowaną kotłownią. Jednak nie ma pogodówki, a tylko czujnik pokojowy zamontowany wewnątrz. To nim programuję temperaturę domu w ramach 2 zakresów: dziennego i nocnego. Moja pogodówka to Euroster 2005 o 9 programach, które starczają "do wiwatu".Ciepła woda jest natomiast regulowana osobnym czujnikiem - mam baniak cwu 160l jakieś polsko-czesko-niemieckiej firmy (konsorcjum coś tam, coś tam), wygodny, bo z bardzo wydajną wężownicą oraz wbudowanym na stałe termostatem z regulatorem - i to tym termostatem reguluję temperaturę cwu. Ponieważ u mnie jest cyrkulacja, to na pompie cyrkulacyjnej jest dodatkowy czujnik, uruchamiający ją, ilekroć temperatura spadnie poniżej zadanej. Resztą procesów zawiaduje sterownik pieca (do niego jest podłączona pokojówka) i jakaś skrzynka sterownicza obok pieca (pomysł własny naszego instalatora - wg innych instalatorów zupełnie niepotrzebna, ponieważ wszystkie czujniki i inne ustrojstwo można podłączyć do samego sterownika pieca). Wiem jeszcze, że pompa CO jest np. podłączona nie do sterownika pieca, ale do owej skrzynki - co powoduje, że nie chodzi na okrągło, ale tylko kiedy temperatura zładu spadnie poniżej zadanej (podobno niezbyt szczęśliwe rozwiązanie - zdaniem innego instalatora, ale działa). Całość funkcjonuje aż miło, choć nim wreszcie udało się poprawnie skonfigurować ustawienia serwisowe pieca, musiał się 3 razy pan instalator do nas pofatygować. Oprócz pokojówki w pomieszczeniach, w których chciałbym okresowo lub na stałe utrzymywać temperaturę niższą od zaprogramowanej (np. sypialnia lub sporadycznie używane pokoje) założyłem głowice termostatyczne.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 12.02.2004 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Dzięki Sławek trochę rozjaśniłeś mi umysł. Powiedz mi tylko czy tą "pokojówke" kupowałeś (za ile ?) u sprzedawcy pieca czy gdzieś w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.02.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 romanopogodowka zmienia wartosc temp na kotle w zaleznosci od temp zew wiec nie ma przeszkod aby zastosowac ja takze przy kotlach na wegiel. pogodowke mozna zastosowac do kazdego kotla jesli mozna nim w miare plynnie sterowac. nie wiem jak jest w przypadku twojego kotla. jesli masz np wentylator albo regulowane przepustnice powietrza to bez problemu mozna zastosowac pogodowke. nie musi ona byc wyszukana bo bezwladnosc twojego ukladu jest zapewne spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinos 13.02.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 A ja do kotla weglowego bym nie stosowal pokojówki tylko zalożył wszedzie termostaty. Układ taki daje pseudo plynna prace kotła. Pokojowki z tego co wiem dzialaja na zasadzie wlacz wylacz (moge sie mylic). A programowanie obnizenia nocnego ma kazdy sterownik w kotlach weglowych z podajnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts