Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parametry betonu komórkowego prośba o pomoc

Recommended Posts

Witam mam pytanie. Temat betonu komórkowego był już wielokrotnie poruszany ale każdy wielki znawca rzuca tylko hasłami, a ja chciał bym aby wreszcie ktoś łopatologicznie przedstawił temat. Interesują mnie następujące informacje.

1. Na jakie parametry zwrócić uwagę przy wyborze betonu komórkowego i za co odpowiada poszczególny parametr (ciepłota, dokładność wykonania itd)

2. Zalety i wady techniki wykonania ściany z betonu komórkowego na zaprawie i na kleju,

3. Łączenie do czoła i na wpust co lepsze i z czym się wiąże wybór konkretnego rozwiązania.

3. Jaka szerokość najlepsza na ścianę 3 warstwową? i czy warto zwiększyć szerokość ściany ze standardowych 240 mm do 300mm.

4. Który z producentów produkuje BK o najlepszych parametrach proszę o kilka przykładów

Bardzo proszę o konkretne odpowiedz na zadane pytania a nie przechwalaniu się że pytam pewnie o podstawy ale ni każdy jest specjalistą od budownictwa.

Z góry dziękuję za fachową pomoc i konkretne odpowiedzi na moje pytania.

Proszę tez nie odsyłać mnie do tematów poruszanych w innych częściach forum ponieważ przeanalizowałem je chyba wszystkie i konkretnie nie ma odpowiedzi na pytania mnie nurtujące, każdy rzuca tylko hasłami bez konkretów i najlepiej wykorzystując branżowe oznaczenia producentów BK które dla przeciętnego obywatela nic nie mówią.

• 2 weeks później...

1. Na jakie parametry zwrócić uwagę przy wyborze betonu komórkowego i za co odpowiada poszczególny parametr (ciepłota, dokładność wykonania itd)

Jeśli budujesz wysoki dom ma znaczenie wytrzymałość na ściskanie. Ale jest ona odwrotnie proporcjonalna do izolacyjności materiału. Im bardziej wytrzymały bloczek tym "zimniejszy". Jeśli jednak budujesz standardowo dom z poddaszem użytkowym to tą wytrzymałością strzasznie nie muszisz się przejmować. Zwroc uwagę na współczynnik LAMBDA. Im niższy tym materiał "cieplejszy".

Dokałdność wykonania ma znaczenie przy tym ile będzie trzeba zaprawy dołożyć, żeby wykonawca równo położył. Ponadto bardzo niedokładne bloczku mogą zmusić do większego nakładu na tynki, aby to wyrównać.

2. Zalety i wady techniki wykonania ściany z betonu komórkowego na zaprawie i na kleju,

Zaprawa ma dwie zalety: wytrzymałość na ściskanie i możliwość nadrobienia błędów murarza - no i niższa cena.

Klej: powoduje, że ściana jest cieplejsza. Wygoda i szybkość murowania. Mieszasz mieszadłem w wiadrze i gotowe, a do zaprawy potrzeba betoniarki bo mieszadłem już nie urobisz (znaczy urobisz, ale mieszadło szybko do wyrzucenia).

3. Łączenie do czoła i na wpust co lepsze i z czym się wiąże wybór konkretnego rozwiązania.

Jeśli łączysz do czoła to musisz zaciągnąć pionową spoinę między bloczki. Na wpust niemuszisz. W związku z powyższym mniej kleju/zaprawy zużywasz.

3. Jaka szerokość najlepsza na ścianę 3 warstwową? i czy warto zwiększyć szerokość ściany ze standardowych 240 mm do 300mm.

18cm wystarczy w trzech warstwach.

Zwiększając szerokość bloczka musisz mieć na uwadze, że ścianafundamentowa będzie obciążona mimośrodowo, czyli nie równo są obciążone, a co za tym idzie gorzej na nie działa. Oczywiście podnosi termikę ściany.

4. Który z producentów produkuje BK o najlepszych parametrach proszę o kilka przykładów

Parametry są porównywalne u wiodących firm, czyli: Ytong, prefabet, Solbet.

Dużym plusem BK są:

- łatwość prowadzenia instalcji po i w takiejścianie.

- łatwość wieszania szafek/obrazów i innych badziewi

- łatwiejsza obróbka i możliwość wykorzystwania resztek (blóczków obciętych i obłamanych.