Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Codzienny C 117 czyli- STAŃCZYKOWO!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Martuśka kurcze ciagle zapominam do Ciebie zaglądać, bo praktycznie wchodzę tylko do działu z galeriami:p a u Ciebie tak pięknie :jawdrop:

Taras przepiękny i tak słonecznie jest na nim :) kwiaty jak z bajki a do tego ta ławeczka :) pięknie !!!!!

Jak znajdę to Ci podeślę przepis na przepyszną sałatkę z ogórków na ostro, którą robi mój kolega....jest rewelacyjna, pracochłonna ale warta tej pracy :)

Martunia ja nie wiem dlaczego jeszcze tej cudnej laweczki nie pochwalilam ..... po prostu sliczna .... a pomysl ze zmywarka trafiony w 10 !!! nie wiem tylko na ile w Polsce jest to oplacalne ( chodzi mi o koszt pradu i wody oraz kanalizacji ) .... jak wyjezdzalam to o zmywarkach nie bylo mowy jeszcze , a teraz wlasciwie na dziennym porzadku w kazdym domku czy tez mieszkanku ....

buziole dla Was :hug:

Martuś jak to robisz, że przy dwójce dzieciaczków masz tak piękne kwiaty w donicach. Ja w tym roku pokusiłam się o posadzenie bratków, przy moim kawalerze był w ogóle problem z posadzeniem. Potem był problem z podlaniem. Także bratki nie były w za dobrej kondycji i marnie skończyły. W czerwcu miałam sadzić begonie i sobie darowałam, a raczej kwiatkom oszczędziłam smutnego losu. Może u siebie się lepiej zorganizuję.

Ogród piękny:D.

Obiecany przepis na sałetkę ogórkową :)

Jest przepyszna :)

- 2 kg ogórków umyć i pokroić w drubsze plasterki (mają być ze skórką). Po pokrojeniu zasypać je 3 płaskimi łyżkami soli i zostawić na noc w misce/garnku;

- rano zlać wodę z ogórków;

- obrać 5 ząbków czosnku (można więcej jak kto woli) - posiekać i wrzucić do ogórków;

- ogórki posypać 3 łyżeczkami zmielonej papryki chilli i wszystko wymieszać;

- zagotować 12 łyżek oleju i zalać ogórki (ostrożnie bo pryska :D);

- zagotować ok. 350 ml octu i wymieszać z 0,5 kg cukru i jeszcze na ciepło zalać ogórki (ostrożnie bo pryska :D);

- wymieszać i wkładać do słoików - bez pasteryzacji.

Smacznego :)

Martuś, piękna ławeczka i tarasik:)))

wakacjujemy się, jak się ogarnę ze wszystkim to pokażę nowości-starocie u mnie.

Tyle miałam zrobić w tym urlopie męża, a nic praktycznie nie ruszyłam... buuu..jak ten czas leci...za szybko.. i ta pogoda..

u nas non stop pada i wieje

buziaki dla dzieci

Kasiu dziękuję za przepis- na pewno skorzystam :)

Na ogrodzie jest bardzo mokro, ale ogórki obrodziły więc mam w planach wybróbować parę nowości.

Dla zainteresowanych przepis na cukinię konserwową (wychodzi chrupiąca)

4 kg cukinii (po oczyszczeniu 3300)

2 litry wody

3 szklanki octu

2 łyżki soli kamiennej

1 szklanka cukru

chrzan

ziele angielskie

pieprz w ziarenkach

sucha lub świeża papryczka chili

czosnek

baldachimy kopru

Cukinie oczyścić z miękkiego miąższu i pokroić w paski - poukładać ciasno w słoiku. Następnie zagotować wodę z cukrem,solą i octem, wystudzić. W międzyczasie włożyć do każdego słoiczka po dwa kawałki chrzanu, po dwa ząbki czosnku, po kawałku papryczki chili, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i koper. Zalać zimną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować w wodzie od zagotowania 20 minut. Po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Edytko zużycie prądu na pewno wzrośnie, ale coś za coś...

Dzięki temu wynalazakowi zyskam więcej czasu na inne prace domowe.... tfu tfu więcej czasu dla dzieciakó i siebie :)

Ławeczka już stoi i cieszy. Na ganeczek pasuje idealnie. Teraz jeszcze tylko trzebą ją zabezpieczyć vidaronem i uszyć miękką poduszkę :)

janiseya im więcej mam na głowie tym lepiej jestem zorganizowana

mam bzika na punkcie ogrodu i domu, dbanie o jego wygląd to "moje hobby" i choć wracam z pracy po 22.00 lecę podlewać i obrywać przekwitnięte kwiaty

wczoraj np korzystając z chwil gdy dzieciaki spały uszyłam nową poszewkę na poduszkę do salonu, bo brakowało mi w nim czegoś nowego :)

asiulku i nam lipiec leci jak szalony...

my mamy urlop dopiero w sierpniu i liczymy że pogoda będzie lepsza niż jest teraz (u nas też non stop deszcze, wiatry, burze)

ze względów finansowych nigdzie nie wyjeżdzamy, urlopujemy się w stańczykowie...

namawiałam męża na 4-5dniowy wyjazd do Kazimierza (była super oferta na gruponie) ale gdzie tam! jak on twierdzi: nie ma piękniejszego miejsca niż Nowa Wieś, oraz co on by tam robił jak zwiedzać nie lubi :/

Kuchnia przebudowana, zmywarka działa!!!

Jeszcze trudno jest mi się przestawić na nie mycie ręczne i jak tylko mam coś pod ręką to zamiast do zmywarki myję w zlewie :)

W związku z pogodą raczej jesienną niż letnią znowu zasiadłam do maszyny... pracuję nad nowymi roletkami, zasłonami do salonu, dotychczasowe mi się opatrzyły...

i groszki w kuchni zaczynają mnie denerwować...chyba czas na zmianę dodatków :) :) :)

janiseya im więcej mam na głowie tym lepiej jestem zorganizowana

mam bzika na punkcie ogrodu i domu, dbanie o jego wygląd to "moje hobby" i choć wracam z pracy po 22.00 lecę podlewać i obrywać przekwitnięte kwiaty

To ja na razie każdą wolną chwilę przeznaczam na dokształcanie. Zobaczymy jak będzie w przyszłym roku jak przeniesiemy się do siebie:D .

Dziewczyny nie ma czym się chwalić więc fotek nie pstrykam...

Po tych ulewach ogród wygląda tak marnie, że jak na niego patrzę to mam nerwa!!!!!

Jutro wybieram się do szkółki chcę dokupić co nie co, bo wolne przestrzenie mnie drażnią.

Mam nadzieję, że na pobliskim ryneczku dostanę jeszcze jakieś kwiatki jednoroczne, bo werbeny i część petunii kończy swój żywot.

Pomalowałam ławkę bezbarwnym drewnochronem.

Mąż nie chciał się zgodzić na białą wersję :( ale pracuję nad tym :)

A dla zainteresowanych w netto są bardzo fajne białe ramy/półki (forumowa betib kiedyś takie pokazywała), oraz poszarzałe kosze wiklinowe z pałąkiem z napisem witamy.

Marta...jak zakupy roślinne?

Mężowie, temat rzeka..

Nieugięci, czasem realnie i trzeźwiej niż patrzący na to, co nam świta w główkach.

Rozebrałam w drobny mak szafkę wiszącą i faktycznie niezbyt ładnie pod moim skosem wyglądałyby takie...więc odpuściłam..nie będę juz mu truła..

powieszę je na działce, jak tam zrobimy remont na nast.sezon

w ramach ubolewań and moja kuchnią, malnęłam ścianę nad szafkami na szaro, zmieniłam wystrój półki całkowicie

i powiedzmy, że w jakimś tam stopniu sobie ulżyłam:)

miłego weekendu

Kochana Maleńka Tosiu!

W Dniu Twoich 1 Urodzin

przyjmij bukiet najsłodszych życzeń,

aby na Twej ślicznej buzi gościł zawsze uśmiech,

żebyś zdrowo rosła

i była zawsze pociechą dla rodziców,

oraz dumą dla Jasia

http://2.bp.blogspot.com/_ci8fe8rRpLw/TBPNPuQ2gGI/AAAAAAAACXs/gjXggWpj2s0/s640/birthday_cake[1].jpg

Moc uścisków przesyła forumowa ciocia Ania ze Stasiem