Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka brukowa - inspiracje

Recommended Posts

Witajcie. Jeśli szukacie inspiracji na kostkę brukową to polecam tą stronę: http://www.bruk.waw.pl (nie mylić z poleceniem tej firmy - żeby było jasne nie znam jej). Jest tam masa zdjęć i, co fajne, podane są nazwy kostki. Ciekawe zwłaszcza jeśli ktoś chce kupić kostkę Libetu, bo tam jest najwięcej takich przykładów.

Jeśli znacie fajne stronki z realizacjami kostki to wklejajcie. Jestem na etapie projektowania swojej kostki i szukam fajnych pomysłów. Z góry dzięki!

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesteśmy właśnie chwilę przed rozpoczęciem kładzenia kostki.

Mam do Was pytanie-czy robić opaskę żwirową czy niekoniecznie.Szkoły są rózne.Mój wykonawca twierdzi,że można nie robić opaski,ze to nawet lepiej.Natomiast moi znajomi,którzy mają już położoną kostkę mowią zeby jednak zrobić .

Witam,

Zwykle inwestorzy po 2 latach od zakończenia budowy zlecają mi wyrzucenie bruku betonowego i każą zakładać granit. Dlatego polecam wyłozyć trochę grosza i od razu zrobić obejście domu w granicie.

Też tak myślałam dopóki nie dostałam dwóch alternatywnych wycen: kostka i granit. Niestety, różnica OGROMNA (i to nawet nie w cenie materiału ale w cenie ułożenia). Poza tym nie przesadzaj, nie znam nikogo kto po 2 latach wyrzucałby kostkę... Twoja opinia brzmi jak lobbying.

Jesteśmy właśnie chwilę przed rozpoczęciem kładzenia kostki.

Mam do Was pytanie-czy robić opaskę żwirową czy niekoniecznie.Szkoły są rózne.Mój wykonawca twierdzi,że można nie robić opaski,ze to nawet lepiej.Natomiast moi znajomi,którzy mają już położoną kostkę mowią zeby jednak zrobić .

Jeśli kładziesz kostkę bezpośrednio przy ścianie budynku, to to już jest opaska. Więc po co jeszcze opaska żwirowa?

Żwirek, bo kostka bezpośrednio przy elewacji w połączeniu z deszczem to tylko brudna elewacja - odbijające się krople deszczu od kostki zabierają kurz i brud na ściany domu.

Z tym żwirkiem są same kłopoty ponieważ deszcz to wymywa zwłaszcza tam gdzie kapie z dachu lub woda płynie strumieniami. Chwasty w tym uwielbiają rosnąć, no i ciągle jest piach na placu. Moim zdaniem żwirek jest dobry dla osób, które nie mają co robić z czasem:) Żwirek oznacza ciągłe podsypywanie, szczotkowanie i polewanie tego randapem.