Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka brukowa - inspiracje

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tym żwirkiem są same kłopoty ponieważ deszcz to wymywa zwłaszcza tam gdzie kapie z dachu lub woda płynie strumieniami. Chwasty w tym uwielbiają rosnąć, no i ciągle jest piach na placu. Moim zdaniem żwirek jest dobry dla osób, które nie mają co robić z czasem:) Żwirek oznacza ciągłe podsypywanie, szczotkowanie i polewanie tego randapem.

Można pod żwirek położyć agrowłókninę ;)

• 3 years później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Wiekszość producentów posiada ta kostkę w swojej ofercie. Różna się tylko nazwą i czasem minimalnie rozmiarem.

Jakościowo to bywa różnie. Zależnie od rodzaju kostki.

Możesz mi powiedzieć, jacy według Ciebie są najlepsi producenci? A druga rzecz to co sądzisz właśnie o: pozbruku, semmelrocku, libecie i brukbecie?

A może żaden z nich nie jest dobry... Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii :)

Najlepsze kostki produkuje od kilku bruk bet. Głównie mam tu na myśli najwolniejsze blaknięie i jakość wykonania.

Materiały takich firm jak: bruk bet, libet, semmerlock, polbruk, jadar, ckbuk, drewbruk mają porównywalną wytrzymałość. Kostki wysezonowane kruszą się niemal w takim samym procencie. Ostatnio dostałem 6palet palinei jeszcze mokrych i pękło mi tylko 5 sztuk, co jest bardzo dobrym wynikiem.

Drewbruk ma obecnie sporo wykwitów wapiennych na swoich kostkach, czego nie sptkałem jeszcze w tym sezonie na kostkach brukbetowskich.

Z pozbrukiem się nie spotkałem z uwagi na region w jakim układam. Jest jedna firma oferująca ich produkty, a ja głównie zaopatruję się bezpośrenio u producenta. Po co mam płacić pośrednikowi :p

Chyba, że klient sobie życzy inaczej, albo jak pracuję z materiałem powierzonym.

Często jest tak, że do jednego zlecenia korzystam z ofert kilku producentów. Są producenci, których obrzeży nigdy nie zamawiam, u innych unikam krawężników, itd. Przez kilka lat wypracowałem sobie najwygodniejszy dla mnie system, którego staram się trzymać i póki co działa dość dobrze.

Ważne jest, żeby wiedzieć czego się oczekuje przed wydaniem pieniędzy.

Czasem bywają sytuacje, że inwestor zamawia kostkę, która przyjeżdża mi w wyznaczonym terminie. Klienta nie ma w domu, a ja układam z projektu.

Po czym przyjeżdża i mówi, że takiej paskudnej kostki sobie nie życzy, bo są wykwity, albo sucha wygląda gorzej od mokrej, itd.

No i kasa wywalona w błoto, bo mnie musi zapłacić za ułozenie, rozebranie i ponowne układanie. Dodatkowo musi wymienić tą kostkę, co zazwyczaj załatwiam ja, bo klient jednorazowy jest głównie olewany w takim przypadku. Ewentualnie jak uznają reklamację inwestora to procedury trwają, a posesja rozgrzebana czeka. Ogólnie nie jest fajnie dla żadnej ze stron.

A jak szukacje inspiracji, to nie firmach przedających kostkę, bo wcisną Wam to co im zalega czasem po kilka lat, np. bordiry, które zadko kiedy do czegoś da się dopasować.

Ja zrobilem Carmino Polbruku w kolorze jasne Latte i w dupe troche zaluje bo chodz kostka jest ladna i super wyglada to jednak franca sie brudzi.

Np jak sie wjedzie autem na kostke i sie skreca kierownica to zostaja slady opon i to mocno widac. Oleju z silnika ni chu chu nie moge doczyscic :p:(

Zatem jesli kolor latte to proponuje tylko na chodniki i tarasy ale z dala od samochodu

To może się zdecyduj w ostatnich 3, 4 czy 5 latach?

Potwierdziło się to, co pisałem wcześniej. Ktoś kto pracuje najprawdopodobniej dla Pozbruku (tak wynika z wpisów), najpierw pisze posty dyskredytujące Libet, a następnie chwali Pozbruk. Dodatkowo, co ciekawe występuje w 3 osobach! :D Zobaczcie sami wszystkie ich posty. Każda osoba pisze dokładnie to samo o Libecie - "jakość mocno spadła" i poleca Pozbruk.

Wypowiedzi użytkownika burakzmazowsza:

http://forum.muratordom.pl/member.php?200391-brukarzzmazowsza&

stasiek007

http://forum.muratordom.pl/member.php?201365-stasiek007&

Komiłaj

http://forum.muratordom.pl/member.php?201013-Komi%C5%82aj

Edytowane przez malder

@fantomek24 wejdź na stronę innych producentów (brukbet jadar pobruk pozbruk drewbruk libet itd) i szukaj w katalogach, bo tą kostkę oferuje większość z nich tylko pod innymi nazwami.

Sorry, ale nie chce mi się grzebać w pamięci kto jak to nazywał. Jest to kostka dość mało popularna i kładzie się ją średnio 2 razy w sezonie (w moim przypadku).

Mnie się zazwyczaj trafia tegula, linea, granito i urbani idea. Kostki często wykorzystywane na tarasach :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Mam takie pytanie, czy Wy fugowaliście swoją kostkę brukową? Bo ostatnio czytałem na ten temat i jestem ciekaw opinii. Ja moją z bruk betu fugowałem i uważam, że to była dobra decyzja, bo mam przynajmniej pewność, że kostka się nie rozejdzie. A Wy jakie macie zdanie?