Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka brukowa postarzana - dobry pomysł?

Recommended Posts

Chcemy u nas na działce położyć kostkę Libet Romano i Natulit, z serii Antico. To są kostki tzw. "postarzane", czyli mają obtłuczenia. Bardzo nam się podobają. Z drugiej strony zastanawiam się, czy te "postarzane" kostki do dobry pomysł. No bo skoro naruszona jest powierzchnia kostki, to ona chyba szybciej się niszczy, narażona jest na pękanie, itp. (w zimie dostanie się woda, zamarznie, zwiększy objętość...) Ponoć tego typu specjalnie "tłuczone" kostki są robione inaczej niż zwykłe, aby były mocniejsze, ale zastanawiam się czy to nie takie gadanie marketingowe sprzedawców.

Co myślicie na ten temat? Czy ktoś z Was ma tego typu kostkę już od dłuższego czasu i może się podzielić swoimi uwagami na temat tego, jak to się sprawdza w praktyce? Pozdrawiam i z góry dzięki wielkie za opinie!

Ja mam taką kostkę, ale z Brukbetu - Tequla. W ogóle mi się nie podoba:-) Mam ostatnio kryzys i dlatego.

Co do kostki tego typu - nie zauważyłam, żeby się szybciej niszczyła, choć mamy ją dopiero 2 lata - 2 zimy. Wygląda jak po położeniu. Nie powycierała się bardziej niż powycierano ją fabrycznie.

Dzięki JózefinaK za Twoją uwagę. Trochę mnie uspokoiłaś :-)

A na kryzys polecam pooglądać zdjęcia gotowych realizacji bruku i wybrać kilka wg Ciebie najbrzydszych. Pooglądaj je sobie przez chwilę a zaraz humor Ci się poprawi. W moim przypadku (miałam kryzys bo przeglądnęłam chyba 500 zdjęć i już nie wiedziałam co mi się podoba a co nie, no i że w ogóle cokolwiek wybiorę to będzie beznadzieja) zadziałało :-)

• 1 month później...
Kostki obijane (inaczej postarzane) – jak np. grupa kostek Antico w Libecie są przede wszystkim dobrze postrzegane od strony estetycznej. To coś innego niż produkt standardowy. Szczególnie w odniesieniu do architektury historycznej lub stylizowanej na historyczną. Nie szkło, stal, aluminium – ale nawiązanie do tradycji. Od strony technicznej są produkowane w technologii dwuwarstwowej i muszą jak pozostałe spełniać wszystkie wymagane normy.

Ostatnio przyglądałem się takim postarzanym kostkom. Fajne. Tylko nasuwa się jedno pytanie: po co kupować betonową imitację starego bruku, jak można od razu kupić prawdziwy granit, który jest tak stary jak nasza planeta i przeżyje nas wszystkich. Na dodatek granit swoją ceną przebija każdą imitację betonowę. Poniżej 20zł metr łupka granitowego.

Ludzie, potem po 2 latach wołacie mnie i mówicie wywieź pan te betoniki do kruszarni, bo teraz robimy tak jak ma sąsiad, czyli kładziemy granit. Eh ludzie ludzie...

No nie wiem czy mało kolorów. Dodałem dużo nowych zdjęć na mają www. Jak na mój gust granit ma dużo kolorów i odcieni.

Widziałem w wątku o ogrodach zdjęcie podjazdu do garażu na którym był motyw kwiatu z kostek betonowych. Problem w tym, że to było tak żarówiaste, że bardziej do cyrku się nadawało jak przed dom jednorodzinny. Myślę, że gdyby ten sam, nawet kiepski wzór zrobić z granitu, wyglądałoby to ładnie.