Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie nad cokołem - czy był błąd? Jak to się robi?

Thoby

Recommended Posts

Elloł!

Forumowicze pojawił się problem. W zeszłym roku zrobiona została elewacja mojej hacjendy. Dokładnie rzecz biorąc styropian grubości 20 cm. Na fundamencie miałem wcześniej położony styropian 12 cm. Na to położona była siatka i na to folia budowalana została założona.

Teraz szykuję się do położenia tynku mineralnego na tą ścianę fundamentową i pojawił się problem.

Mianowicie przy wycinaniu folii zauważyłem, że styro z elewacji nie leży idealnie na styro od fundamentu. W niektórych miejscach jest przerwa wysokość nawet prawie 2 cm i długości kilkunastu.

Zastanawiam się teraz czy jest to normalne czy też wykonawca powinien zabezpieczyć te przerwy.

Jeżeli mam to uszczelnić to jaką piankę zastosować do tego celu?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Daj sobie spokój z listwą startową to gadżet i dodatkowy mostek liniowy w ścianie, jeżeli masz równą linię styropianu cokołowego to o nic się nie martw. Kup piankę PUR nierozprężną każda ma lambdę mniejszą od najlepszego styropianu, pouzupełniaj braki w elewacji cokołowej, masz tylko jeden problem z kapinosem, pogrzeb w internecie gdzieś widziałem gotowe zewnętrzne naklejane kapinosy (na to tylko klej i tynk). Masz zrobione poprawnie, listwa startowa to wymysł dla leniwych wykonawców elewacji co im się nie chce robić równo, dają listwę i problem z głowy. Jak nie budujesz wieżowca kołki do styropianu niepotrzebne.

Tak jak pisałem wcześniej tylko w niektórych miejscach jest rozszczelniona izolacja - głównie na narożach wykusza.

Dziś wziąłem wiadro wody i polałem elewację w kilku miejscach - woda spływa gładko - nie zacieka na cokołową ścianę.

Zastanawiałem się nad rodzajem pianki a tu proszę - jest odpowiedź. Wezmę jak najmniej rozprężającą się.

Co do kołków to odradzone zostały też przez to że ściany są z porothermu - a na ten rodzaj ścian ciężko z kołkami rozporowymi sobie poradzić.

Wysokość elewacji w najwyższym miejscu to 7,5 metra, ale jest okno po drodze jeszcze. Chyba nie odpadnie :)