Thoby 17.08.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Elloł! Forumowicze pojawił się problem. W zeszłym roku zrobiona została elewacja mojej hacjendy. Dokładnie rzecz biorąc styropian grubości 20 cm. Na fundamencie miałem wcześniej położony styropian 12 cm. Na to położona była siatka i na to folia budowalana została założona. Teraz szykuję się do położenia tynku mineralnego na tą ścianę fundamentową i pojawił się problem. Mianowicie przy wycinaniu folii zauważyłem, że styro z elewacji nie leży idealnie na styro od fundamentu. W niektórych miejscach jest przerwa wysokość nawet prawie 2 cm i długości kilkunastu.Zastanawiam się teraz czy jest to normalne czy też wykonawca powinien zabezpieczyć te przerwy. Jeżeli mam to uszczelnić to jaką piankę zastosować do tego celu? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thoby 17.08.2010 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Dzięki za odpowiedź. Rozumiem że wykonawca popełnił błąd nie stosując listwy startowej. Teraz mam extra robotę bawiąc się w uszczelnienia. Mam nadzieję że nie zastosowanie listwy nie spowoduje obsuwania się elewacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thoby 17.08.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 OK.Ten kapinos powinien wystawać poza izolację czy też niejako jest pod nią? Mogę sobie ją dokleić bez problemu? Bez tego plus przerwy w izolacji mam właśnie wilgotną ścianę w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thoby 17.08.2010 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Do tego nie zastosowane były kołki bo nie ma takich długich jak do moich 20 cm. (cytuję za fachowcem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 17.08.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 są są, 260 lub 300 mm dostaniesz bez problemu - pytanie czy trzeba kołkować? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 18.08.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Daj sobie spokój z listwą startową to gadżet i dodatkowy mostek liniowy w ścianie, jeżeli masz równą linię styropianu cokołowego to o nic się nie martw. Kup piankę PUR nierozprężną każda ma lambdę mniejszą od najlepszego styropianu, pouzupełniaj braki w elewacji cokołowej, masz tylko jeden problem z kapinosem, pogrzeb w internecie gdzieś widziałem gotowe zewnętrzne naklejane kapinosy (na to tylko klej i tynk). Masz zrobione poprawnie, listwa startowa to wymysł dla leniwych wykonawców elewacji co im się nie chce robić równo, dają listwę i problem z głowy. Jak nie budujesz wieżowca kołki do styropianu niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thoby 18.08.2010 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Tak jak pisałem wcześniej tylko w niektórych miejscach jest rozszczelniona izolacja - głównie na narożach wykusza. Dziś wziąłem wiadro wody i polałem elewację w kilku miejscach - woda spływa gładko - nie zacieka na cokołową ścianę. Zastanawiałem się nad rodzajem pianki a tu proszę - jest odpowiedź. Wezmę jak najmniej rozprężającą się. Co do kołków to odradzone zostały też przez to że ściany są z porothermu - a na ten rodzaj ścian ciężko z kołkami rozporowymi sobie poradzić. Wysokość elewacji w najwyższym miejscu to 7,5 metra, ale jest okno po drodze jeszcze. Chyba nie odpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts