Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dostałem dofinansowanie do kolektorów słonecznych

kolektor1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj nie do końca. W mojej okolicy banki spółdzielcze wyczerpały swoje limity już na początku roku. BOŚ przyjmował wnioski do konca kwietnia i owszem - nie wyklucza, że wznowi nabór, ale i też nie potwierdza. Wydaje mi się, że mieli tak duże obłożenie, że z ostrozności wstrzymali nabór na jakiś czas, żeby oszacować czy i ile środków jeszcze im zostało.

Dane o 60 mln zł to pewnie dane ze strony NFOŚiGW - problem jednak w tym, że jak pod koniec ubiegłego roku przesuwano tegoroczne środki do wykorzystania w 2013, bo w niektórych bankach kasa się skończyła już we wrześniu, to wg oficjalnych danych ze strony funduszu pula na rok 2013 była wykorzystana zaledwie w połowie... Dlatego do tych danych podchodzę z rezerwą.

Napisz mi proszę w prywatnej wiadomości kto jeszcze przyjmuje wnioski.

Oj nie do końca. W mojej okolicy banki spółdzielcze wyczerpały swoje limity już na początku roku. BOŚ przyjmował wnioski do konca kwietnia i owszem - nie wyklucza, że wznowi nabór, ale i też nie potwierdza. Wydaje mi się, że mieli tak duże obłożenie, że z ostrozności wstrzymali nabór na jakiś czas, żeby oszacować czy i ile środków jeszcze im zostało.

Dane o 60 mln zł to pewnie dane ze strony NFOŚiGW - problem jednak w tym, że jak pod koniec ubiegłego roku przesuwano tegoroczne środki do wykorzystania w 2013, bo w niektórych bankach kasa się skończyła już we wrześniu, to wg oficjalnych danych ze strony funduszu pula na rok 2013 była wykorzystana zaledwie w połowie... Dlatego do tych danych podchodzę z rezerwą.

Napisz mi proszę w prywatnej wiadomości kto jeszcze przyjmuje wnioski.

witam

u nas banki spółdzielcze nadal przyjmują wnioski

i na razie nie przewidują zaprzestania naboru

pozdrawiam

Wiesz - ja nie twierdzę, że nikt już wniosków nie przyjmuje. Ale skoro kasa skończyła się w BOŚiu to lada moment skończy się wszędzie.

W BOŚiu też w połowie kwietnia twierdzili, że nie przewidują zaprzestania naboru. Ba - w jednym oddziale nawet twierdzili, że będą przyjmować wnioski do września. A po dwóch tygodniach zaprzestali...

Bierz i się nie zastanawiaj. Za 1500 zł to ty nawet nie kupisz zasobnika na wodę.

Apropo tych "wielkich" kwot dostępnych jeszcze w bankach - w jednej z grup banków spółdzielczych w ostatnich dniach dotacje na solary schodziły w tempie ponad 2 mln zł / dzień. To daje pojęcie jak niewiele środków pozostało (albo już nie pozostało).

Edytowane przez red1980

Witam

Wtrącę się do tematu. Od niespełna miesiąca mam założoną instalację solarną wg gminnego programu eko-energia. Dopłata z mojej strony to około 15%, gmina również 15%. Reszta z UE. Wielkość dopłaty uzależniony był od tego czy instalacja 2-czy 3 kolektorowa. Ja za kpl instalację 3 kolektorową z montażem zapłaciłem niespełna 1900 zł. Instalacja Hewalex- a.

Witam

Wtrącę się do tematu. Od niespełna miesiąca mam założoną instalację solarną wg gminnego programu eko-energia. Dopłata z mojej strony to około 15%, gmina również 15%. Reszta z UE. Wielkość dopłaty uzależniony był od tego czy instalacja 2-czy 3 kolektorowa. Ja za kpl instalację 3 kolektorową z montażem zapłaciłem niespełna 1900 zł. Instalacja Hewalex- a.

a kto jest właścicielem instalacji?

Program może zrealizować chyba każda gmina.... Możliwe że te z dużym stężeniem CO2 mają jakieś względy.

Tak, przez 5lat gmina jest właścicielem instalacji.

zoom jeśli możesz napisz coś więcej o instalacji. Jak to wszystko wyglądało? Firma stworzyła projekt pod Twoje wytyczne? Nie napotkałeś na żadne problemy?

Ok od początku.

Niespełna 2 lata temu, było zebranie chętnych mieszkańców gminy do złożenia wniosku o uczestnictwo w programie Eko- Energia. Władze gminy chciały 'wybadać' jakie jest zainteresowanie mieszkańców ( minimum 300 budynków jeśli pamiętam) . Zainteresowanie było, gmina złożyła wniosek o dofinansowanie. Później wiadomość o uzyskaniu dofinansowania. Składamy dokumenty ( rodzaj budynku, dane dachu, ilość osób zamieszkujących budynek, sposób uzyskiwania obecnie CWU itd). Przetarg na firmę dostarczającą i montującą instalacje solarną. Wpłacamy swoją część. Wizja lokalna i za 2 dni montaż.

Zestaw jaki dostałem http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-3tlp-ac-300w.html

Jeśli u kogoś jest mniej osób w domu analogicznie otrzymuje zestaw 2 kolektorowy. Projekt ma być wykonany po wykonawczo.

Problemy lub niewiadome

- montaż musi być tani więc nie wchodzi w rachubę jakiś bardziej skomplikowany montaż ( np dwie połacie dachowe itd), usuwanie obecnego źródła CWU (jeśli klient sobie tego życzy), podłaczenie górnej wężownicy do pieca CO.

- gwarancja .... nie wiadomo jeszcze kto to będzie serwisował i gdzie zgłaszać ewentualne awarie. W razie czego będę dzwonił do gminy, że im się zepsuł zestaw solarny ;)

• 2 weeks później...