RAPczyn 14.05.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Tydzień temu jeszcze pieniądze w NFOŚiGW były w ilości ~60mln PLN. B.O.Ś. możliwe, że będzie przyjmować wnioski pod koniec maja. Inne banki przyjmują na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 14.05.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Oj nie do końca. W mojej okolicy banki spółdzielcze wyczerpały swoje limity już na początku roku. BOŚ przyjmował wnioski do konca kwietnia i owszem - nie wyklucza, że wznowi nabór, ale i też nie potwierdza. Wydaje mi się, że mieli tak duże obłożenie, że z ostrozności wstrzymali nabór na jakiś czas, żeby oszacować czy i ile środków jeszcze im zostało.Dane o 60 mln zł to pewnie dane ze strony NFOŚiGW - problem jednak w tym, że jak pod koniec ubiegłego roku przesuwano tegoroczne środki do wykorzystania w 2013, bo w niektórych bankach kasa się skończyła już we wrześniu, to wg oficjalnych danych ze strony funduszu pula na rok 2013 była wykorzystana zaledwie w połowie... Dlatego do tych danych podchodzę z rezerwą.Napisz mi proszę w prywatnej wiadomości kto jeszcze przyjmuje wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 14.05.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Oj nie do końca. W mojej okolicy banki spółdzielcze wyczerpały swoje limity już na początku roku. BOŚ przyjmował wnioski do konca kwietnia i owszem - nie wyklucza, że wznowi nabór, ale i też nie potwierdza. Wydaje mi się, że mieli tak duże obłożenie, że z ostrozności wstrzymali nabór na jakiś czas, żeby oszacować czy i ile środków jeszcze im zostało. Dane o 60 mln zł to pewnie dane ze strony NFOŚiGW - problem jednak w tym, że jak pod koniec ubiegłego roku przesuwano tegoroczne środki do wykorzystania w 2013, bo w niektórych bankach kasa się skończyła już we wrześniu, to wg oficjalnych danych ze strony funduszu pula na rok 2013 była wykorzystana zaledwie w połowie... Dlatego do tych danych podchodzę z rezerwą. Napisz mi proszę w prywatnej wiadomości kto jeszcze przyjmuje wnioski. witam u nas banki spółdzielcze nadal przyjmują wnioski i na razie nie przewidują zaprzestania naboru pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 14.05.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Wiesz - ja nie twierdzę, że nikt już wniosków nie przyjmuje. Ale skoro kasa skończyła się w BOŚiu to lada moment skończy się wszędzie.W BOŚiu też w połowie kwietnia twierdzili, że nie przewidują zaprzestania naboru. Ba - w jednym oddziale nawet twierdzili, że będą przyjmować wnioski do września. A po dwóch tygodniach zaprzestali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 22.05.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam u mnie w gminie (wlasnie dzwonili do mnie z propozycja)umowe na solary podpisuje sie z gminadofinansowanie jest w wysokosci 86%takze ja musze zaplacic ok. 1500zli nic mnie nie interesujezadnych bankow, biegania co o tym myslicie? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 co o tym myslicie? Myślę, że jest to bardzo bogata gmina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 22.05.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Gmina wykłada 1% zdaję się reszta idzie z unii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 22.05.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Bierz i się nie zastanawiaj. Za 1500 zł to ty nawet nie kupisz zasobnika na wodę. Apropo tych "wielkich" kwot dostępnych jeszcze w bankach - w jednej z grup banków spółdzielczych w ostatnich dniach dotacje na solary schodziły w tempie ponad 2 mln zł / dzień. To daje pojęcie jak niewiele środków pozostało (albo już nie pozostało). Edytowane 22 Maja 2014 przez red1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.05.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Dostać kompletny zestaw kolektorów słonecznych za 1500zł to jak trafić los na loterii. Nawet jakby był oparty chińskie heat-pipe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.05.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Gmina wykłada 1% zdaję się reszta idzie z unii Jakie jeszcze ulgi macie w tej gminie? działki budowlane po ile u Was są za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 25.05.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Działki budowlane są od 100zł za m2. Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.05.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Działki budowlane są od 100zł za m2. Ty z tej samej okolicy co jedrek244:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoom 26.05.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 WitamWtrącę się do tematu. Od niespełna miesiąca mam założoną instalację solarną wg gminnego programu eko-energia. Dopłata z mojej strony to około 15%, gmina również 15%. Reszta z UE. Wielkość dopłaty uzależniony był od tego czy instalacja 2-czy 3 kolektorowa. Ja za kpl instalację 3 kolektorową z montażem zapłaciłem niespełna 1900 zł. Instalacja Hewalex- a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.05.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Witam Wtrącę się do tematu. Od niespełna miesiąca mam założoną instalację solarną wg gminnego programu eko-energia. Dopłata z mojej strony to około 15%, gmina również 15%. Reszta z UE. Wielkość dopłaty uzależniony był od tego czy instalacja 2-czy 3 kolektorowa. Ja za kpl instalację 3 kolektorową z montażem zapłaciłem niespełna 1900 zł. Instalacja Hewalex- a. a kto jest właścicielem instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoom 26.05.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Przez 5 lat, czyli okres gwarancji właścicielem jest gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.05.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Przez 5 lat, czyli okres gwarancji właścicielem jest gmina. w dobrej gminie mieszkasz:yes:,moja jest w 5 najbogatszych:( ale nie realizuje takiego programu:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoom 26.05.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Polska Wschodnia, ogólnie bieda . Dobrze że się udało z IS. To na plus dla władzy. Jak na razie jestem zadowolony z kolektorów. http://www.um.poniatowa.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&sub=34&menu=35&artykul=1634&akcja=artykul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 27.05.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoom 27.05.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Program może zrealizować chyba każda gmina.... Możliwe że te z dużym stężeniem CO2 mają jakieś względy. Tak, przez 5lat gmina jest właścicielem instalacji. zoom jeśli możesz napisz coś więcej o instalacji. Jak to wszystko wyglądało? Firma stworzyła projekt pod Twoje wytyczne? Nie napotkałeś na żadne problemy? Ok od początku. Niespełna 2 lata temu, było zebranie chętnych mieszkańców gminy do złożenia wniosku o uczestnictwo w programie Eko- Energia. Władze gminy chciały 'wybadać' jakie jest zainteresowanie mieszkańców ( minimum 300 budynków jeśli pamiętam) . Zainteresowanie było, gmina złożyła wniosek o dofinansowanie. Później wiadomość o uzyskaniu dofinansowania. Składamy dokumenty ( rodzaj budynku, dane dachu, ilość osób zamieszkujących budynek, sposób uzyskiwania obecnie CWU itd). Przetarg na firmę dostarczającą i montującą instalacje solarną. Wpłacamy swoją część. Wizja lokalna i za 2 dni montaż. Zestaw jaki dostałem http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-3tlp-ac-300w.html Jeśli u kogoś jest mniej osób w domu analogicznie otrzymuje zestaw 2 kolektorowy. Projekt ma być wykonany po wykonawczo. Problemy lub niewiadome - montaż musi być tani więc nie wchodzi w rachubę jakiś bardziej skomplikowany montaż ( np dwie połacie dachowe itd), usuwanie obecnego źródła CWU (jeśli klient sobie tego życzy), podłaczenie górnej wężownicy do pieca CO. - gwarancja .... nie wiadomo jeszcze kto to będzie serwisował i gdzie zgłaszać ewentualne awarie. W razie czego będę dzwonił do gminy, że im się zepsuł zestaw solarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 06.06.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Czy jeszcze w jakimkolwiek banku sa dostępne pieniądze na dotacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts