Jolka111 27.12.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Wystarczy spojrzec na certyfikat solar keymark, jest on wystawiany dla producenta kolektorów, a nie dla dystrybutora. Ja w ten sposób dowiedziałam się, że Galmet korzysta z kolektorów Ensol a buderus z Hewalexu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.12.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 O widzisz, i teraz trzeba porównać ceny i nie dać się naciągnąć Wieśkowi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.12.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 kolega sprawdził swoje kolektory i tam jest jako producent.....Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.12.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Nie chce się do nich fatygować więc wierzę na słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.12.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 tylko On ma kolektory sprzed 4lat, teraz moze się cos zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 27.12.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 sprawdzałam certyfikat i rzeczywiście viessmann ma swoje własne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 27.12.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Licznik ciepła wymagany jest tylko dla wspólnot mieszkaniowych.Projekt osoby z uprawnieniami do projektowania instalacji wymaga chyba tylko BOŚ Bank. Większość banków spółdzielczych zadawala się dobrze skonstruowaną ofertą firmy instalatorskiej posiadającej certyfikację producenta kolektorów (poważne firmy mają takie certyfikaty, gorzej pewnie z wujkiem Staśkiem spod sklepu). A nawet jeśli bank będzie wymagał projektu, to jest to koszt rzędy 200-300 zł (duże firmy robia to za darmo).Jak pisałem - nalezy się liczyć z pewnymi kosztami uzyskania dotacji, ale reasumując 25-30% można zaoszczędzić. I należy pamietać, że instalator weźmie za zestaw solarny podobne pieniądze bez względu na to, czy jest on dofinansowany czy nie. Co do certyfikatów SK na produktach Viessmanna - jest on nadany bezpośrednio firmie Viessmann. Ale potwierdzam z doświadczenia - produkty Viessmann nie są warte swojej ceny. Ich podstawowy kolektor 100F jest przeciętnej jakości a cenowo droższy od Hewalexa. Jedyne wytłumaczenie jest takie, że 100F to model na Europę wschodnią i np w Niemczech go się nie kupi. Podobnie ze zbiornikami - oryginalne zbiorniki Viessmanna kosztują dużo więcej niż dobre zbiorniki konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 27.12.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Ja mam Hewalexa, a czy jestem zadowolona, to napiszę po sezonie letnim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.12.2010 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam. Jolka 111 napisała: sprawdzałam certyfikat i rzeczywiście viessmann ma swoje własne Nie koniecznie, kolektory można kupować u jakiegokolwiek producenta i pod własnym imieniem wystąpić o certyfikację. To normalna procedura. Np. Ulrich sprowadza Cińszczyznę a certyfikaty ma na siebie. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.12.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Ja nie twierdzę, że wiesiek robi złe produkty bo robi całkiem całkiem.Problem w tym, że jakość produktów na rynku (pomijając najtańsze jaja) jest wyrównana, różnice kilu procent, których żaden z was nie zauważy. Różnice, które się w labolatoriach bada... Tylko ceny vieśka mnie powalają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 27.12.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Kolektor z tego co wiem (mogę się mylic, bo w ten temat nie zagłębiałam się bardzo), to większośc próżniowych kolektorów jest produkowana w Chinach. Ja miałam na myśli płaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.12.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Ja nie twierdzę, że wiesiek robi złe produkty bo robi całkiem całkiem. Problem w tym, że jakość produktów na rynku (pomijając najtańsze jaja) jest wyrównana, różnice kilu procent, których żaden z was nie zauważy. Różnice, które się w labolatoriach bada... Tylko ceny vieśka mnie powalają.... ceny Mercedesa zawsze powalają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 A ja twierdzę że to wcale nie mercedes tylko przeciętna marka za którą tyle nie powinno się płacić. Dobry marketing i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.12.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 A ja twierdzę że to wcale nie mercedes tylko przeciętna marka za którą tyle nie powinno się płacić. Dobry marketing i tyle. a czy każdy Mercedes wart jest wydanej kasy? w 80% produktów podstawa to dobry marketing i lobbing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Czyli reasumując nie wolno ślepo patrzeć że to Viessmann tylko szukać produktów takich samych jakościowo a czasami lepszych za niższą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.12.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 jak we wszystkim. co nie zmienia faktu, ze Viesiek robi tez dobre i bardzo dobre produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Ale najczęściej za tym idzie za wysoka cena, bardzo wysoka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.12.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 ale w wielu rozwiązaniach Viesiek był liderem i stad wysoka cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Coś mi się zdaje że masz coś wspólnego z Viessmannem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.12.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Coś mi się zdaje że masz coś wspólnego z Viessmannem:) nic nie mam wspólnego, przed budowa robiąc plany co chce w nie zainstalowac sporo czytałem i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts