Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dostałem dofinansowanie do kolektorów słonecznych

kolektor1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Licznik ciepła wymagany jest tylko dla wspólnot mieszkaniowych.

Projekt osoby z uprawnieniami do projektowania instalacji wymaga chyba tylko BOŚ Bank. Większość banków spółdzielczych zadawala się dobrze skonstruowaną ofertą firmy instalatorskiej posiadającej certyfikację producenta kolektorów (poważne firmy mają takie certyfikaty, gorzej pewnie z wujkiem Staśkiem spod sklepu). A nawet jeśli bank będzie wymagał projektu, to jest to koszt rzędy 200-300 zł (duże firmy robia to za darmo).

Jak pisałem - nalezy się liczyć z pewnymi kosztami uzyskania dotacji, ale reasumując 25-30% można zaoszczędzić. I należy pamietać, że instalator weźmie za zestaw solarny podobne pieniądze bez względu na to, czy jest on dofinansowany czy nie.

Co do certyfikatów SK na produktach Viessmanna - jest on nadany bezpośrednio firmie Viessmann. Ale potwierdzam z doświadczenia - produkty Viessmann nie są warte swojej ceny. Ich podstawowy kolektor 100F jest przeciętnej jakości a cenowo droższy od Hewalexa. Jedyne wytłumaczenie jest takie, że 100F to model na Europę wschodnią i np w Niemczech go się nie kupi. Podobnie ze zbiornikami - oryginalne zbiorniki Viessmanna kosztują dużo więcej niż dobre zbiorniki konkurencji.

Witam.

Jolka 111 napisała:

sprawdzałam certyfikat i rzeczywiście viessmann ma swoje własne

Nie koniecznie, kolektory można kupować u jakiegokolwiek producenta i pod własnym imieniem wystąpić o certyfikację. To normalna procedura. Np. Ulrich sprowadza Cińszczyznę a certyfikaty ma na siebie.

pozdrawiam.

Witold

Ja nie twierdzę, że wiesiek robi złe produkty bo robi całkiem całkiem.

Problem w tym, że jakość produktów na rynku (pomijając najtańsze jaja) jest wyrównana, różnice kilu procent, których żaden z was nie zauważy. Różnice, które się w labolatoriach bada... Tylko ceny vieśka mnie powalają....

Ja nie twierdzę, że wiesiek robi złe produkty bo robi całkiem całkiem.

Problem w tym, że jakość produktów na rynku (pomijając najtańsze jaja) jest wyrównana, różnice kilu procent, których żaden z was nie zauważy. Różnice, które się w labolatoriach bada... Tylko ceny vieśka mnie powalają....

ceny Mercedesa zawsze powalają