DrBUD 29.12.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 ale w wielu rozwiązaniach Viesiek był liderem i stad wysoka cena Tu się zgadzam, ludzie zapominają, że z Vieśkiem jest trochę jak z Apple, ma (ZA)wysokie ceny sprzętu, ale właśnie dlatego, że często był pionierem nie tylko rozwiązań technicznych, ale designu i wygody użytkowania. Wiadomo, że sprzęt ze skopiowanymi patentami jest tańszy niż oryginalnie wymyślony, gdyż w przypadku oryginału płacimy przecież za to, że ktoś wymyślił dane rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.12.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Na przykładzie mojej stacji nie do końca można z tym się zgodzić. Rozumiem doskonale że myśl techniczna, badania, testy itd. to wszystko kosztuje ale czasami to właśnie inne produkty innych firm są sprzedawane pod tą marką i mają wyższą cenę a to już jest moim zdaniem zwykłe naciąganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 29.12.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Dostałam dofinansowanie No to kredycik mi się zmniejszył, jedyna wada to taka, że mogli już poczekac te trzy dni do nowego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.12.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Na przykładzie mojej stacji nie do końca można z tym się zgodzić. Rozumiem doskonale że myśl techniczna, badania, testy itd. to wszystko kosztuje ale czasami to właśnie inne produkty innych firm są sprzedawane pod tą marką i mają wyższą cenę a to już jest moim zdaniem zwykłe naciąganie. z tego co wiem, to Viesiek sprzedaje tylko swoja mysl techniczną i produkcyjną. chyba, ze nie do końca zrozumialem sensu Twych słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.12.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Z dobrze poinformowanych źródeł wiem że te stacje uzdatniania wody produkuje jedna amerykańska firma i są sprzedawane w Polsce pod czterema markami i różnią się tylko plastikami i nazwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.12.2010 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 a Viesiek tez ma w swojej ofercie stacje uzdatniania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 a Viesiek tez ma w swojej ofercie stacje uzdatniania wody? Tak, ma i nie mam nic do niej, działa bardzo dobrze, tylko po fakcie się dowiedziałem u samego źródła że mogłem wybrać inną tańszą firmę i bym miał to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 30.12.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Z dobrze poinformowanych źródeł wiem że te stacje uzdatniania wody produkuje jedna amerykańska firma i są sprzedawane w Polsce pod czterema markami i różnią się tylko plastikami i nazwami. Niestety to efekty globalizacji, podobnie jest między innymi z komputerami, które budowane są z tych samych podzespołów, a wyróżnia je tylko Znaczek. Miałem nawet kolegę, który sprowadzał do polski zasilacze z chin, z jednej fabryki brał tanie zamienniki i drogie z nalepka firmy (choć oba wyglądały identycznie i tak samo działały...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Ot, to. Nie można ślepo iść za marką bo to czasami tylko drożej a nie lepiej. Nie generalizując oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 02.01.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Rozliczam dotację którą otrzymałam: Kredyt: 12000zł Kwota dotacji: 5400zł prowizja od otrzymania kredytu: 360zł odsetki jakie zdążyłam do tej pory zapłacic (a właściwie do dnia 6.01): 127,71zł podatek do zapłacenia: 972zł Tak więc wszystkie koszty razem to: 1459,71 A więc otrzymałam 5400-1459,71=3940,29zł A jaki to proczent?? 3940,29/12000*100%=32,84% Myślę, że wynik nienajgorszy, a dodam, że warunki kredytu nienajlepsze (prowizja 3% i oprocentowanie 9,99%). W innych regionach Polski można znaleźc coś lepszego No i dobra rada: nie zawsze tam gdzie jest najtaniej, będzie najlepiej Ja brałam w GBW i nie było najtaniej, ale za to nie czepieli się pierół. Osobiście w banku byłam dwa razy, zlożyc wniosek i podpisac umowę A w banku spółdzielczym byłam trzy razy i nic nie udało mi się załatwic (pani nawet zdolności nie umiała policzyc ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 02.01.2011 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Ja mam podpisaną umowę z gminą.Gmina wykłada 70% kosztów instalacji z montażem. Po mojej stronie jest 30%.Koszt będzie ustalony na 10000 zł to muszę wyłożyć 3000.Będzie 15000 to analogicznie 4500. Płacę keszem bez brania kredytów, rok był owocny i bonus za 2010 czeka na moment wpłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 03.01.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 32,84%, to całkiem dobrze, choć według Muratora można dostać nawet 37%. Warunki kredytu rzeczywiście wydają się nie najlepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 03.01.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Niestety w wielkopolsce, to praktycznie tylko trzy banki do wyboru: GBW, BOŚ (jeszcze droższy) i Banki Spółdzielcze (warunki niby lepsze, ale strasznie wymyślali) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.01.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Rozliczam dotację którą otrzymałam: Kredyt: 12000zł Kwota dotacji: 5400zł prowizja od otrzymania kredytu: 360zł odsetki jakie zdążyłam do tej pory zapłacic (a właściwie do dnia 6.01): 127,71zł podatek do zapłacenia: 972zł Tak więc wszystkie koszty razem to: 1459,71 A więc otrzymałam 5400-1459,71=3940,29zł A jaki to proczent?? 3940,29/12000*100%=32,84% Myślę, że wynik nienajgorszy, a dodam, że warunki kredytu nienajlepsze (prowizja 3% i oprocentowanie 9,99%). W innych regionach Polski można znaleźc coś lepszego No i dobra rada: nie zawsze tam gdzie jest najtaniej, będzie najlepiej Ja brałam w GBW i nie było najtaniej, ale za to nie czepieli się pierół. Osobiście w banku byłam dwa razy, zlożyc wniosek i podpisac umowę A w banku spółdzielczym byłam trzy razy i nic nie udało mi się załatwic (pani nawet zdolności nie umiała policzyc ) tak, policzyłas odsetki za jaki okres? podaj pełna kwote odsetek, jakie zapłacisz do końca kredytu, dolicz odiczenia w Pit w każdym roku i wtedy zobaczymy jaka wartość otrzymasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 03.01.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Odsetki policzyłam do momentu otrzymania dotacji (zakładam całą spłatę kredytu po otrzymaniu dotacji). Nie bardzo rozumiem co masz na myśli z tymi corocznym odliczeniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.01.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Odsetki policzyłam do momentu otrzymania dotacji (zakładam całą spłatę kredytu po otrzymaniu dotacji). Nie bardzo rozumiem co masz na myśli z tymi corocznym odliczeniami... a to zmienia postac rzeczy, pod warunkiem ze w umowie masz apis o mozliwości wczesniejszej spłaty kredytu bez dodatkowych opłat. coroczne odliczenia - sorki, pomerdało mi se z czyms innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 03.01.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 32,84%, to całkiem dobrze, choć według Muratora można dostać nawet 37%. Warunki kredytu rzeczywiście wydają się nie najlepsze... 37% jest niemożliwe do zrealizowania, bo odliczając jedynie podatek od dotacji już mamy 36,9%, a gdzie tu koszty bankowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 04.01.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 37% jest niemożliwe do zrealizowania, bo odliczając jedynie podatek od dotacji już mamy 36,9%, a gdzie tu koszty bankowe... Zaokrągliłem do 37, ale rzeczywiści 36,9 to maksimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 04.01.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 U mnie wyszło po przeliczeniu podobnie jak u Jolki. Dostałem dofinansowanie dość szybko, jednak z bankiem nie mogłem się rozstać za szybko. Kilka dni i zahaczył kredyt o nastepny miesiąc, a pozniej jeszcze kolejny na zamknięcie kredytu. Kredyt z ratą malejąca, BOŚ fajnie sobie go skonstruował: pierwsze 3 miesiące - odzetki minimalmnie malejące, nastepny miesić 70% mniej niż wcześniej. Prowizja w BOŚ za udzielenie to jakaś kpina, faktycznie drogo mnie to kosztowało w tym banku / w porównaniu ze zwykłym kredytem hipotecznym/ Zamknąlem konto i nie chcę mieć juz z nimi nic do czynienia. A jak mój zestaw się sprawdzi powiem za rok, jak już zacznę mieszkać. Powiem tylko tak, ze w pażdzierniku zagrzał 400l zbiornik do 76st. Aha, - mam Biawarowski Hevelius 400. Produkują i serwisują w moim mieście, - a to się chyba bardzo liczy. Pozdr Andy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 06.01.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Jednej kwestii tylko nie rozumiem. Kalkulator z tej strony wylicza mi koszt inwestycji brutto dla7m2 solarów na 17.5000 PLN podczas, gdy taką ilość na niemieckim ebayu mogę kupić za 2.444 eurosów (9.556 złociszy po kursie kantorowym). Projekt, instalacja i transport z DE kosztują prawie 8 tysięcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts