yaiba83 14.02.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Dofinansowanie jest równo 45%.Niestety ale nie wszystkie elementy z zestawu solarnego należą do tzw kosztów kwalifikowalnych, które obejmuje dofinansowanie.Do tego dochodzi prowizja banku, bo udzielają kredyt a nie dają dofinansowania.Do tego dochodzą odsetki za raty, a że za szybko nie pozwolą spłacić to trochę ich będzie.Poza tym dofinansują określoną ilość m2 przypadającą na jednego mieszkańca. Dlatego piszą, że do 45%. To tak jak z neostradą DO 6Mb/s.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 14.02.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Zajrzyjcie do linku i przeczytajcie co pisze. A dopiero potem wypowiadajcie się:http://www.hetman-cb.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 14.02.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Zajrzyjcie do linku i przeczytajcie co pisze. A dopiero potem wypowiadajcie się: http://www.hetman-cb.pl/ Brzmi rzeczywiście ciekawie, ale czy ktoś otrzymał 70% w praktyce>? ps. ciekawie kto jest na liście autoryzowanych producentów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 14.02.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 U mnie w gminie było spotkanie. Wynika z niego, że kolektory można mieć założone już w maju. Bez kosztów. Po założeniu dopiero oddanie do użytku, wypełnienie ankiety i kasa na konto (procentowo wyliczona część inwestycji). Resztę trzeba spłacić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.02.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 U mnie w gminie było spotkanie. Wynika z niego, że kolektory można mieć założone już w maju. Bez kosztów. Po założeniu dopiero oddanie do użytku, wypełnienie ankiety i kasa na konto (procentowo wyliczona część inwestycji). Resztę trzeba spłacić samemu. brzmi tak niewiarygodnie, ze aż trudno uwierzyć. Gdzie tkwi haczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 14.02.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 brzmi tak niewiarygodnie, ze aż trudno uwierzyć. Gdzie tkwi haczyk? Właśnie dlatego tu napisałem. Może ktoś wie coś więcej... Mnie osobiście na spotkaniu nie było, te informacje mam od koordynatora z gminy. Zapisałem się i zobaczymy co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MArrTAA 14.02.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ja nie chciałam tych kolektorów z gminy bo słyszałam że te kolektory tak naprawde nie są twojea gmina każe ci je serwisować na własny koszt i to częściej niż raz do rokuz resztą moja gmina i tak nic nie potrafi załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 14.02.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ja nie chciałam tych kolektorów z gminy bo słyszałam że te kolektory tak naprawde nie są twoje a gmina każe ci je serwisować na własny koszt i to częściej niż raz do roku z resztą moja gmina i tak nic nie potrafi załatwić W tym przypadku jesteśmy właścicielami kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.02.2011 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam.Haczyk jest taki, że cena wyjściowa takiego zestawu jest 3x większa niż normalnie i pewnie nie wszystko mieści się w kosztach kwalifikowanych.Zestaw składający się z np. 2 kolektorów z montażem i wszystkimi gratami pod klucz nie może być większy niż 10 tyś. Normalnie taki zestaw pod klucz zamyka się kwotą 9-9,5 tyś. Albo serwis dwa razy do roku obowiązkowo po 500zł i tak przez parę lat. Tą firmę NFOŚiGW ma na oku.pozdrawiam.Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 15.02.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Witam. Haczyk jest taki, że cena wyjściowa takiego zestawu jest 3x większa niż normalnie i pewnie nie wszystko mieści się w kosztach kwalifikowanych. Zestaw składający się z np. 2 kolektorów z montażem i wszystkimi gratami pod klucz nie może być większy niż 10 tyś. Normalnie taki zestaw pod klucz zamyka się kwotą 9-9,5 tyś. Albo serwis dwa razy do roku obowiązkowo po 500zł i tak przez parę lat. Tą firmę NFOŚiGW ma na oku. pozdrawiam. Witold Masz jakieś źródło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.02.2011 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 [Masz jakieś źródło? /QUOTE] Źródło na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.02.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 [Masz jakieś źródło? /QUOTE] Źródło na co? ze NFOŚiGW ma na oku te firme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 17.02.2011 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam.Tak się zlożyło, że byłem na spotkaniu w Narodowym Funduszu z przedstawicielami producentów kolektorów słonecznych. Była poruszana kwestja tej właśnie firmy. Przytoczę jeden punktów raportu ze spotkania:12. Możliwość zawyzania kosztu dopłaty przez dostawców zestawów solarnych poprzezsprzedaż po cenie wyższej od konkurencji i premiowanie beneficjentów dodatkowymiświadczeniami (Hetman-CB). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 17.02.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam. Tak się zlożyło, że byłem na spotkaniu w Narodowym Funduszu z przedstawicielami producentów kolektorów słonecznych. Była poruszana kwestja tej właśnie firmy. Przytoczę jeden punktów raportu ze spotkania: 12. Możliwość zawyzania kosztu dopłaty przez dostawców zestawów solarnych poprzez sprzedaż po cenie wyższej od konkurencji i premiowanie beneficjentów dodatkowymi świadczeniami (Hetman-CB). Dzięki. no to jak zawsze wychodzi, że w Polsce nawet wyższe dopłaty są tymi mniej opłacalnymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
El Mariacci 25.02.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Widzę, że temat trochę zboczył z kursu. Ja dostałem dotację przez BPS. Całe formalności zleciłem firmie która montowała mi sprzęt (jakiej nie powiem żeby nie reklamować Płaciłem gotówką więc całość spłaciłem w (prawie) jednej racie unikając w ten sposób odsetek - ustawa o spłacie kredytu do 80 000 (opłacało się studiować bankowosć Koszty jakie poniosłem to prowizja i podatek. który przyjdzie uregulować z tegorocznym rozliczeniem. Na szczęście wyrówna mi się z nadpłaconym podatkiem więc fizycznie tego nie odczuję (dotację skarb państwa liczy jako dochód) Dotacji netto dostałem w zestawie ze zbiornikiem 350l za cenę 16000 tys około 7200pln brutto od tego musiałem odliczyć 300zł dla Banku oraz 1200 zł podatku, 5700. Chyba nieźle zwłaszcza że formalności załatwiła za mnie firma a takiego rabatu na pewno bym nie dostał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.02.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Zestaw był wart 16 tys? ile tam jest paneli? rozumiem ze co najmniej 6 + do tego zbiornik z 500l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.02.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Widzę, że temat trochę zboczył z kursu. Ja dostałem dotację przez BPS. Płaciłem gotówką więc całość spłaciłem w (prawie) jednej racie unikając w ten sposób odsetek - ustawa o spłacie kredytu do 80 000 (opłacało się studiować bankowosć a mozesz podać pełną nazwę ustawy, na którą się powołujesz? najlepiej dziennik ustaw, w którym została opublikowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
El Mariacci 07.03.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 a mozesz podać pełną nazwę ustawy, na którą się powołujesz? najlepiej dziennik ustaw, w którym została opublikowana Art. 8 ust. 1 ustawy z 20 lipca 2001 r. o kredycie konsumenckim (do kwoty 80 tys. zł) stanowi: „Konsument jest uprawniony do spłaty kredytu przed terminem określonym w umowie. Termin dokonania spłaty powinien odpowiadać terminom wnoszenia rat określonym w umowie. Konsument jest obowiązany poinformować kredytodawcę o zamiarze wcześniejszej spłaty kredytu najpóźniej w terminie trzech dni przed jej dokonaniem”. Powiadomienie banku o zamiarze dokonania wcześniejszej spłaty umożliwia wyliczenie kwoty, która pozwoli na rzeczywistą spłatę zobowiązania, oraz określenie terminu, do którego podana kwota wcześniejszej spłaty będzie aktualna. Wyliczona kwota obejmuje: kapitał pozostały do spłaty, miesięczne opłaty za obsługę kredytu oraz odsetki umowne naliczone do dnia korzystania z kredytu, a także ewentualne odsetki karne. Za dzień wpłaty bank przyjmuje dzień wpływu środków na jego rachunek. W regulaminach kredytów z dotacja nie masz żadnych karnych odsetek (w żadnym banku z tego co mi mi wiadomo - BPS nie ma na 100%) a co do zestawu jaki trafiłem to zasobnik 350 litrów i 44 rury 2x22. Armatura ze stali nierdzewnej no i integracja z obecnym systemem - piec węglowy z podajnikiem - trzeba było troche kuć bo dom ma 30 lat a jakoś musieli zejść rurkami z dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 08.03.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Ale żadnej ameryki nie odkryłeś - wiadomo, że jeśli ktoś spłaci kredyt szybko to bank mu nie naliczy dodatkowych odsetek. I takie coś polecam klientom naszej firmy. Można uniknąć hodowania odsetek jeśli spłaci się kredyt szybko - należy tylko pamiętać, że spłata nie może nastąpić przed przekazaniem dotacji przez NFOŚIGW! Trwa to do 3 m-cy od uruchomienia instalacji - a w praktyce można ten okres skrócić do miesiąca (zależy od chęci i operatywności banku oraz od zgrania terminów).Dobra firma załatwi wszelkie formalności związane z dotacją, za wyjątkiem wniosku kredytowego i pewnych dokumentów dotyczących kredytobiorcy, których wymaga bank.Niestety prowizji od kredytu (ok. 3%) oraz podatku dochodowego (zazwyczaj 18% z dotacji) nie da się zazwyczaj uniknąć (aczkolwiek jest to sprawa bardzo indywidualna).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chacal 09.03.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Czy coś w kwestii dopłat niedawno się zmieniło? Bo znalazłem taką informację w sieci: http://www.odnawialnecieplo.pl/aktualnosciiciekawostki/1-blog/171-nowe-zasady-dotacji-nfoigwAle wydaje mi się, że to tylko kosmetyczne poprawki i zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts