red1980 10.03.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 To głównie kosmetyka, ale nie tylko. Pojawiła się możliwość instalacji na domach nie oddanych do użytku oraz podłączonych do sieci cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 16.03.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Podobno na zestawy solarne w Obi jest 45% zwrotu kosztów, słyszał ktoś - coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.03.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Usunięto po zmoderowaniu wcześniejszego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robercik72 31.03.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Ja na etapie budowy domku zleciłem opracowanie indywidualnej instalacji c.o. (ogrzewanie podłogowe na parterze a na poddaszu tradycyjne kaloryfery) i c.w.u. (300 litrowy zasobnik ciepłej wody wspomagany pompą obiegową) wykorzystującej kilka źródeł zasilania - zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym wspomagany przez nowoczesny kocioł gazowy i instalację solarną. Firma wykonała stosowną instalację - zamontowano kominek wraz z 300 litrowym zasobnikiem ciepłej wody i przygotowano konieczne przyłącza gotowe do późniejszego podłączenia kotła gazowego i instalacji solarnej.Po około 2 latach użytkowania okazało się iż sam kominek nie sprawdza się w 100%. Ma swoje wielkie zalety (niskie koszty ogrzewania) ale i wady w użytkowaniu m.in. przy bardzo niskich temp. zewnętrznych konieczność dość częstego dokładania drewna lub innego wkładu (średnio raz na 3-5 godz.), brak pełnej kontroli temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, zaś w okresie letnim w celu ogrzania wody użytkowej konieczne jest "palenie w kominku" ... Ufff ... w salonie upał a tutaj dochodzi jeszcze żar kominka ... Zacząłem się więc rozglądać za instalacjami solarnymi oraz kotłem gazowym. Ponieważ sprawność solarów w okresie zimowym jest niewielka ich wykorzystanie do ogrzania domku i c.w.u. jest wówczas znikoma. Pojawiła się niedawno możliwość dofinansowania z NFOŚiGW - jak głoszą informacje do 45%. Rzeczywistość okazała się jednak nie taka różowa. Po wysłuchaniu innych którzy starali się o takie wsparcie i przeprowadzeniu własnej kalkulacji doszedłem do sedna sprawy - czas zwrotu takiej instalacji, nawet przy uwzględnieniu tej teoretycznej 45% dotacji, która w ostatecznym rozrachunku spada do jakiś 25-30% - jest dla mnie zbyt długi. Poza tym te minimum 10 tyś zł jakie musiałbym wydać za instalacje solarną jak przeznaczę na ogrzewanie c.w.u. nowoczesnym kotłem gazowym to starczy na dobrych kilka lat. Poza tym i tak muszę zainstalować kocioł gazowy, jako alternatywę dla kominka, który wykorzystam do ogrzewania c.w.u., więc NIE WARTO WYDAWAĆ DWA RAZY NA TEN SAM CEL ... Jeśli kogoś to interesuje to więcej o tym napisałem na swoim blogu - http://mojwymarzonydomek.blogspot.com/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.04.2011 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam. Ja na etapie budowy domku zleciłem opracowanie indywidualnej instalacji c.o. Po około 2 latach użytkowania okazało się iż sam kominek nie sprawdza się w 100%. Ma swoje wielkie zalety (niskie koszty ogrzewania) ale i wady w użytkowaniu m.in. przy bardzo niskich temp. zewnętrznych konieczność dość częstego dokładania drewna lub innego wkładu (średnio raz na 3-5 godz.), brak pełnej kontroli temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, zaś w okresie letnim w celu ogrzania wody użytkowej konieczne jest "palenie w kominku" ... Ufff ... w salonie upał a tutaj dochodzi jeszcze żar kominka ... Pozdrawiam No to ja bym taką firmę powiesił za jaja. Ty określasz co jest Twoim życzeniem a oni to spełniają. Fakt, że w kominku trzeba się nauczyć palić ale po roku jesteś fachowcem. W grzejniki montujesz termostaty i kontrola jest zapewniona, spróbuj połączyć instalację w ten sposób, żeby najpierw były grzane grzejniki a powrót z grzejników na podłogówkę. Ciepła woda nie razem z grzejnikami a całkiem oddzielnie. No i z tego co piszesz to masz za mały kominek. Latem nie myj szyby to skutecznie ograniczysz ogrzewanie pomieszczenia przy ogrzewaniu wody. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cymus44 02.04.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Red1980, podziwiam ciebie za walkę z wiatrakami na tym forum. Osobiście zakładałem przed wejściem dotacji w życie. Mając firmę która zakłada solary niestety trzeba pokazać się klientowi, że ma się produkt. Dofinansowanie fajna rzecz, dlaczego tak wielu neguje? Pewnie nie chce im się d..y ruszyć sprzed ekranu i pójść porozmawiać rzeczowo w banku lub z kimś kto to zrobi za niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 03.04.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Bo cała procedura nie jest specjalnie skomplikowana. A jak się trafi na kogoś kumatego w banku i dodatkowo na bank stojący frontem do klienta, to wystarczą 2-3 wizyty w banku i po sprawie. Ostatnio nasz klient załatwił całą sprawę w tydzień i po trzech tygodniach od wstępnej wyceny miał już zamontowane kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Bo cała procedura nie jest specjalnie skomplikowana. A jak się trafi na kogoś kumatego w banku i dodatkowo na bank stojący frontem do klienta, to wystarczą 2-3 wizyty w banku i po sprawie. Ostatnio nasz klient załatwił całą sprawę w tydzień i po trzech tygodniach od wstępnej wyceny miał już zamontowane kolektory. a który to bank stoi frontem do klienta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 04.04.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Tylko że nie każdy klient chce, żeby firma montująca załatwiała za niego kredyt w banku, bo to się wiąże z podawaniem pewnych czułych informacji jak wysokość zarobków, stan majątku itp. Oczywiście można wypełnić za klienta wniosek kredytowy, ale robimy to tylko na wyraźną prośbę klienta.A który bank polecić to trudno powiedzieć, bo przez przekazanie dotacji przez banki spółdzielcze (głównie) w zasadzie jest tak, że ile banków tyle procedur. A że kredyt nie jest udzielany często to okazuje się, że w zasadzie co człowiek to inna procedura... Ale da się to przejść i wcale nie jest tak ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robercik72 05.04.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Witaj, w instalacji c.o. jest rozdzielnia zamontowana w łazience - więc można swobodnie regulować które pomieszczenie ogrzewać a które nie - przynajmniej teoretycznie każda instalacja jest oddzielna.Co do c.w.u. - jest oczywiście zamontowany czujnik temp. - w zależności jaką ustawię temp. (np. przy 60 st.) nagrzewa najpierw bojler z wodą a potem zaczyna grzać c.o. jak już nagrzeje wodę więc w lepcie nie trzeba sie obawiać o to że zacznie grzać c.o. przy jednym wkładzie w kominku (bez dokładania kolejnych partii - zapalam kilka kawałów i jak się dopali to mam cały bojler goracej wody który trzyma 3-5 dni) To jest chyba 24 kW - Lechma - spisuje sie nieźle ale ruszty co jakiś czas trzeba wymienić. Tak czy inaczej już załatwiam piec na gaz - jakiś nowoczesny kocioł jednofunkcyjny który bedzie podtrzymywał temp. w pomieszczeniu gdy na zewnatrz jest ok. 5-15 st. i się nei opłaca palić w kominku. Poza tym bedzie utrzymywał ciepłą wodę w zasobniku - pompka obiegowa umożliwi dopływ ciepłej wody zaraz po odkręceniu kranu i nie trzeba wtedy spuszczać wielu litrów zanim dojdzie ciepła woda. Dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcemydom 11.04.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Jak tak się czyta jak wygląda dofinasowanie z NFOŚIGW to aż się wszystkiego odechciewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 11.04.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Wcale nie jest tak źle jak to może wyglądać. De facto wystarczy oferta autoryzowanego instalatora, wniosek o dotacje (wypełniany przez instalatora), wniosek kredytowy, udokumentowanie dochodów i wypis z KW domu (lub podobny dokument). Załatwiając wszystkie formalności u dobrego wykonawcy można się ograniczyć do 2-3 wizyt w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 11.04.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 a wykonawca co ma z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 11.04.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Klienta. To chyba oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 11.04.2011 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 A ja mam takie pytanie- skoro nowe zasady programu z tego roku rozszerzają możliwości wykorzystania solarów także do innych potrzeb takich jak np. ogrzewanie podłogowe - to jakie elementy ogrzewania podłogowego mogę skosztorysować aby dostać dofinansowanie i czy w związku z tym mam jakieś limity ilości paneli ( ja np dla wspomagania swojej podłogówki potrzebowałbym 4-5 paneli) ???Bajką byłoby dofinansowanie dla całej instalacji podłogówki .......ech marzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 12.04.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Dokładnie jest to zapisane, że kolektory mogą wspomagać też c.o. Myślę, że jeśli chodzi o koszty to kwestia dogadania się z instalatorem przygotowującym ofertę. Z FAQ na stronie NFOŚiGW zniknęła odpowiedź o maksymalnej pow. kolektora na mieszkańca budynku, zatem wydaje się, że co do ilości paneli nie ma w tej chwili ograniczeń. Jedynym ograniczeniem wydaje się kwota 2500 zł do metra kw. kolektora. Można spróbować dogadać się z instalatorem, że część kosztów podłogówki ukryje w kosztach instalacji. W przypadku wspomagania c.o. zaleca się stosować kolektory rurowe - z zasady droższe, więc i pole manewru z dodatkowym,i kosztami będzie niewielkie. Ale można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 12.04.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Jutro mam spotkanie z przedstawicielem Hetman-cb, o którym pisałem wyżej. Zobaczymy co z niego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 12.04.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 W takim razie mam prośbę o to, żebyś dowiedział się jakie kolektory proponują, jakie zbiorniki i sterowanie, jaki przybliżony koszt instalacji i jak wygląda dofinansowanie. Żeby nie okazało się, że cena instalacji jest sztucznie zawyżana przez Hetmana po to, żeby potem dać 25% rabatu za wypełnienie ankiety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 12.04.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 a wie ktoś może jakie banki udzielają kredytu na solary bez zdolności kredytowej ( dochody mocno obciążone kredytem hipotecznym) lub z uwzględnieniem niskiej zdolności ale za to np mamy gotówkę którą moglibyśmy zamrozić jako zabezpieczenie?? Macie jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 15.04.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 A to kalkulacja jaką otrzymałem od przedstawiciela Hetmana:http://foto2.m.onet.pl/_m/af0e6b655d22d1111080f4a4c2c3fe66,10,19,0.jpghttp://foto2.m.onet.pl/_m/8823d0a24cfbee8aba9915c075c13012,10,19,0.jpghttp://foto3.m.onet.pl/_m/de9fa909b2f1b753962694d11463c917,10,19,0.jpg Co wy na to????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts