red1980 15.04.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Moim zdaniem to po pierwsze Urlich nie ma zbyt dobrej opinii jeśli chodzi o kolektory.Po drugie - kosztorys jest moim zdaniem mocno naciągany. Na podstawie cennika z ubiegłego roku taki zestaw skalkulowałem w cenie sporo niższej niż to co podałeś. Cena za rury inox 80 zł netto za metr to jest kosmos. Powinno być dużo mniej (chyba że jest to tzw. dwururka). Robocizna za 2400 zł brutto to gruba przesada. Ogólnie podobny zestaw (na tych samych kolektorach, sterowaniu i zbiorniku) udało mi się skonstruować w granicach 18 tys zł. Jednym słowem potwierdza się moje przypuszczenie, że firma Hetman zawyża cenę zestawu po to, aby potem dać dodatkowy rabat. Tym bardziej, że Urlich stosuje wysokie rabaty dla instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.04.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Zerknij sobie z łaski swojej na link -->Fuego Nie chcę robić reklamy stronie Fuego ani namawiać do kupna u nich, ale chociaż zweryfikuj ceny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 16.04.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Ludzie czy wy myślicie, że nazwisko i adres będą prawdziwe? A po drugie czytajcie ze zrozumieniem. Nigdzie nie jest napisane, że to podpisałem i się na to zgodziłem. Prosiliście mnie o podanie szczegółów współpracy z Hetmanem więc to robię. Za opinię o kalkulacji dziękuję. Ja tej wyceny nie przyjąłem i nie podpisałem umowy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.04.2011 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam. Ludzie czy wy myślicie, że nazwisko i adres będą prawdziwe? A po drugie czytajcie ze zrozumieniem. Nigdzie nie jest napisane, że to podpisałem i się na to zgodziłem. Prosiliście mnie o podanie szczegółów współpracy z Hetmanem więc to robię. Za opinię o kalkulacji dziękuję. Ja tej wyceny nie przyjąłem i nie podpisałem umowy. Pozdrawiam. No i właściwie wiadomo skąd firma Het.... daje 70%. To tak jak w markecie, stara cena z kosmosu przekreślona i nowa i tak większa niż gdzie indziej. To się nazywa promocja. A swoją drogą cena za zestaw z kolektorów Cińskich do podgrzania 300l zbiornika to już trzeba mieć tupet. pozdrawiam Witold Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dider 23.04.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam mam pytanko które kolektory są lepsze są jakieś rurki i pełne płyty który z nich lepszy bo mam zamiar kupić taki zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 29.04.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam mam pytanko które kolektory są lepsze są jakieś rurki i pełne płyty który z nich lepszy bo mam zamiar kupić taki zestaw Jest co najmniej kilka wątków na forum starających się odpowiedzieć na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RIP18 03.05.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 A to kalkulacja jaką otrzymałem od przedstawiciela Hetmana: http://foto2.m.onet.pl/_m/af0e6b655d22d1111080f4a4c2c3fe66,10,19,0.jpg http://foto2.m.onet.pl/_m/8823d0a24cfbee8aba9915c075c13012,10,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/de9fa909b2f1b753962694d11463c917,10,19,0.jpg Co wy na to????? Powiem szczerze że ta cena to masakra jest jestem instalatorem i jak to wszystko przeliczyłem to moja cena brutto z 8% VATem oscylowala by w granicach 14 000 zł z montażem. I liczyłem rure miedzianą a nie badziewne tanie rury inox. Lecz trzeba by zobaczyć warunki oczywiście na budowie jak to wyglada . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tiger 25.05.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 DOFINANSOWANIE? Udałam się do BOŚ banku spytać jak to wygląda i ile zyskam.A wygląda tak: dostarczyć należy:aktualne zaświadczenie o prawie własnościzaświadczenie o dochodach za ostatnie 3 m-ce (z rozbiciem na czynniki pierwsze: premie, dodatki itp.)projekt budowlano-wykonawczy podłączenia systemu solarnego spełnić warunki należy:mieć zdolność kredytowąmieć żyranta lub wpłacić do BOŚ kwotę w wys 110% kredytu na czas korzystania z kredytu (aż się go spłaci)kupić sprzęt taki, który posiada określone certyfikatya dotacja wyliczana jest nie wg kosztów a według metrażu paneli słonecznych: 2,5tys na 1m2 kolektora jak już wszystko załatwimy, bank udzieli kredytu:z prowizją 5%oprocentowaniem rzeczywistym 14,15% roczniena okres min. 6 m-cy; max 8 lat ...i wystąpi o zwrot dofinansowaniajak je otrzyma - pomniejszy nasze ratyi poinformuje nas o przyznanej kwocie abyśmy mogli sobie wyliczyć i zapłacić w US 19% podatku Policzmy:załóżmy, że wybrane przez nas panele pozwolą nam się zmieścić w kwocie 2,5tys/m2załózmy, że zakładamy 4m2 (dla równego rachunku) = 10.000zł kredytuprowizja za udzielenie kredytu: 5% = 500złmin. okres spłaty 6 m-cy: 7% = 700złkwota dotacji: 4,5tys; podatek 19% = 855zł minus koszty zostaje nam 2445zł czyli 24,45%nie jest źle, chociaż ponad 20% gdzieś uciekłochyba, że będzie nas kosztował projekt budowlano wykonawczy, wypis z ksiąg wieczystych i może system certyfikowany jest droższy od tego, który nie spełnia norm UE; i jak wybierzemy zabezpieczenie kredytu w postaci 110% wartości i zamrozimy kasę..? no nie wiemmi się chyba już nie chce sprawdzać dalej ile zostanie (szczególnie, że moja zdolność kredytowa pozwala na kredyt min 8 lat - x 14% rocznie!)ale jak ktoś wyliczy, chętnie poczytam Kuf..fa!Nasza polityka jest piękna! Każdy musi zyskać prócz podatnika. Udałam się jeszcze do Gminy mojej. Nie ma co liczyć na dofinansowanie, ponieważ walczą na razie z azbestem: dofinansowanie do zdjęcia i utylizacji azbestu (a nowy materiał na dach i jego montaż zapłać sobie obywatelu sam-chętni walą drzwiami i oknami: widziałam!) i dopiero jak pozbędą się całego azbestu, pomyślą o kolektorach... (może za 10 lat, to się załapię na wymianę zużytych?) Mam dom z drewna, cieplutki; z kominkiem z płaszczem i zbiornikiem akumulacyjnym. Jest super, dopóki lato nie zawita i trzeba rozpalić w kominku co by się wykąpać; kolektory założę z dotacją czy bezza wskazówki będę wdzęczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.05.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 lub wpłacić do BOŚ kwotę w wys 110% kredytu na czas korzystania z kredytu (aż się go spłaci) za wskazówki będę wdzęczna http://allegro.pl/pompa-ciepla-powietrze-woda-300l-3kw-do-c-w-u-7-i1607656056.html Ta jest nawet dość droga, można kupić taniej. Nie dość że masz pewną CWU czy to słońce czy deszcz to jeszcze potrafi przy okazji trochę schłodzić domek latem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.05.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Skoro zbiornik już masz możesz kupić takąhttp://allegro.pl/hewalex-powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-wymiennik-i1602290969.html Koszt podgrzania latem wody wychodzi poniżej 10zł na jedną osobę. Policz teraz sobie, kiedy zwróci ci się różnica między solarami a pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 25.05.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 BOŚ ogólnie nie jest zbyt przyjazny klientowi jesli chodzi o kredyt solarny. Polecam raczej wizytę w jakimś niewielkim banku spółdzielczym - w mojej okolicy prowizja to nie 5% a 3%, oprocentowanie roczne to ok. 10%. Ponadto nie ma wymogu minimalnego okresu kredytowania i można spłacić kredyt zaraz po uzyskaniu dotacji czyli po max. 3 miesiącach. Jeśli chodzi o zabezpieczenia to często wystarcza przewłaszczenie instalacji na rzecz baku, ewentualnie weksel. Podatek dochodowy co do zasady to 18%. Bank nie wymaga projektu - wystarczy oferta firmy z certyfikacją producenta kolektorów. Dobry instalator powinien to zrobić w cenie instalacji (my tak robimy).Pozostałe wymogi (zdolność kredytowa np) to norma przy każdym kredycie. Wypis z KW to koszt 30 zł. Certyfikat Solar Keymark lub PN ma większość kolektorów na rynku i nie są one specjalnie droższe od innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 25.05.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 pogeilo Was? ,przeciez solary sie w naszej strefie klimatycznej nie oplacja ,Wystarczy troche pooglowac ,ale nie po stronach producentow tylko po forach ,zeby sie to oplacalo ekonomicznie ( bo ekologicznie to niegdy jes) to doplata musialby by wynosic min 80-90% warosci inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 26.05.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 My mamy znacznie lepsze doświadczenia z B.O.Ś. gdzie wszystko jest sprawnie załatwiane, niż z BPS gdzie wszystko się ciągnęło tygodniami aż klient zrezygnował i przeniósł się do B.O.Ś. Co do PCi do ciepłej wody. C.O.P takiego rozwiązanie to 4?C.O.P. najlepszych kolektorów próżniowo rurowych CPC to od 75 do 400.Jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 My mamy znacznie lepsze doświadczenia z B.O.Ś. gdzie wszystko jest sprawnie załatwiane, niż z BPS gdzie wszystko się ciągnęło tygodniami aż klient zrezygnował i przeniósł się do B.O.Ś. Co do PCi do ciepłej wody. C.O.P takiego rozwiązanie to 4? C.O.P. najlepszych kolektorów próżniowo rurowych CPC to od 75 do 400. Jest różnica. Różnica przede wszystkim jest taka że PC jest dużo tańsza i zapewnia 100% CWU za śmieszne pieniądze. Przy okazji grzejąc CWU dostarcza schłodzone powietrze do naszego domku. Dwa w jednym;) W okresie letnim dla trzech osób, grzejąc PC wydamy około 150zł, grzejąc solarem na prace pompki wydamy około 50-70. Różnica około 100zł rocznie. Czas zwrotu różnicy nakładów na solary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 kto ma kolektory ten ma to wszystko w nosie i smieje się ,z tych postów A kto umie liczyć, chce pomóc w podjęciu decyzji nie znającym tematu i śmieje się z tych którzy tego nie potrafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.05.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 kto ma kolektory ten ma to wszystko w nosie i smieje się ,z tych postów Żeby móc się śmiać z sensem, trzeba mieć możliwość porównania działania zarówno kolektorów słonecznych, jak i pompy ciepła. Kolektory rzeczywiście zapewniają COP od 75 do 400, ale ... tylko wtedy, gdy nie brakuje słońca. Wystarczą dwa-trzy dni pochmurne i to COP leci na łeb, na szyję zatrzymując się w okolicach 1,0. Pół biedy, jeżeli dodatkowym źródłem ciepła jest kocioł gazowy, czy olejowy. Gorzej, jeżeli dogrzewać wodę trzeba energią elektryczną, czy dodatkowo rozpalać kocioł na paliwo stałe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Właśnie, ty masz HenoK oba systemy. Gdybyś nie miał PC a kominek z płaszczem w którym kierunku byś poszedł? Oczywiście nie wiemy ile osób w tym konkretnym przypadku zamieszkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 26.05.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 150zł na grzanie wody pompa ciepła to jaki to ma sens? Znajomy włożył grzałkę do zasobnika 200l który grzeje w taryfie nocnej i opłaty za prąd wzrosły mu o 120zł wiec po cholerę pompa ciepła ? Myślałem że pompa zużywa mniej prądu ale w takim wypadku nie ma sensu w nią inwestować skoro gorzałeczka załatwi to w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 150zł na grzanie wody pompa ciepła to jaki to ma sens? Znajomy włożył grzałkę do zasobnika 200l który grzeje w taryfie nocnej i opłaty za prąd wzrosły mu o 120zł wiec po cholerę pompa ciepła ? Myślałem że pompa zużywa mniej prądu ale w takim wypadku nie ma sensu w nią inwestować skoro gorzałeczka załatwi to w tej samej cenie. 150zł za 6 miesięcy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 26.05.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 no to wyjaśnia cała sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts