rpilski 18.08.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam, ze względu na nierówny wieniec mam murłatę na klinach i muszę wypełnić przestrzeń między wieńcem a folią która oddziela murłatę od wieńca (wysokość szczeliny, w zależności od miejsca 0,5-3cm). Wczoraj próbowałem to podlać rzadką zaprawą (zaprawa wyrównująca Atlas). Starałem się wpychać zaprawę pod murłatę aby porządnie wypełnić szczelinę a nie tylko wprowadzić zaprawę przy brzegach , ale idzie to jak krew z nosa. Jak to zrobić sprawnie a jednocześnie skutecznie (poprawnie)? Znalazłem na forum informację, że lepsze od podlewania betonem jest podbicie betonem. Czy ktoś może lajkonikowi wytłumaczyć na czym podlega podbicie betonem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 18.08.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Ceresit CX15, tego się używa do stalowych słupów na podlewki więc pod murłatę też powinno się nadać. Ceresit CX5 na szczeliny większe (>5mm), na mniejsze CX-5 ale tych mniejszych ja bym nie wypełniał. Do podbicia możesz użyć normalnie kielni, małej listewki czegokolwiek, te zaprawy montażowe są bardzo plastyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 18.08.2010 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Ceresit CX15, tego się używa do stalowych słupów na podlewki więc pod murłatę też powinno się nadać. Ceresit CX5 na szczeliny większe (>5mm), na mniejsze CX-5 ale tych mniejszych ja bym nie wypełniał. Do podbicia możesz użyć normalnie kielni, małej listewki czegokolwiek, te zaprawy montażowe są bardzo plastyczne. Dzięk za podpowiedź. Spróbuję tego CX-5, bo jest dostępny w składzie budowlanym w pobliżu. Tylko że on ma czas zużycia 4min ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 18.08.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 weź wodę z lodówki to będziesz miał jakieś 15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 18.08.2010 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 weź wodę z lodówki to będziesz miał jakieś 15 minut Faktycznie. Jeszcze raz dzięki. Zwykle do tej pory podgrzewałem rzeczy w hot-boxie, żeby żywica szybciej się utwardziła, ale to przecież działa w dwie strony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 19.08.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Używam sklejki ,różne grubości sklejek docinam na szerokość murłaty i podkładam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 25.08.2010 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Sklejka też dobry pomysł - jeśli ma się pod ręką różne grubości . Wczoraj powalczyłem trochę z wypełnianiem szczelin. Jestem zbyt wolny aby używać CX5 Nawet jeśli stosować zimną wodę. Produkt jest przez kilka minut bardzo rzadki, a potem odgoni człowiek dwa komary i zaprawa już wiąże i robi się sztywna. Lepsze efekty uzyskałem stosując zaprawę wyrównującą Atlasa - nie ma tak rzadkiej konsystencji jak CX5, ale ma znacznie dłuższy czas użycia. Wyczyściłem kartusz po akrylu uszczelniającym, na końcówkę kartusza dodatkowo założyłem kawałek sztywnej rurki plastikowej (odciąłem kawałek rurki z poziomicy wodnej). Do kartusza ładowałem zaprawę i "wstrzykiwałem" zaprawę w szczelinę. Szybkość pracy pewnie z 10 razy większa niż przy próbie wprowadzania zaprawy w szczelinę jakąś kielnią, listewką itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts