atk2001 18.08.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam, Mam w domu parkiet dębowy, akacjowy i bukowy, uprzednio lakierowany. Przy okazji remontu chciałam uzyskać efekt pobielonej podłogi. Po konsultacjach z parkieciarzem, który zapewniał, że olej da najbardziej równomierne pokrycie, zdecydowaliśmy się na olejowanie białym olejem Lios (taki polecił parkieciarz). Efekt jest okropny na całym parkiecie! Na buku powstały totalne plamy i smugi, olej pownikał mniej przy brzegach zostawiając mniejsze i intensywne w barwie białe plamki. Na dębie i akacji jest bardziej równomiernie, ale też są jaśniejsze i ciemniejsze plamy, smugi a w niektórych miejscach nawet takie jakby paćnięcia farbą olejną. Kiedy powiedziałam, że ten efekt jest dla mnie nie do zaakceptowania, parkieciarz zaproponował całkowite pokrycie bez polerowania (tak zupełnie na biało). Zaryzykowałam to rozwiązanie w dwóch pokojach, w których parkiet wyglądał najgorzej po poprzednich zabiegach. Parkieciarz nałożył 2 warstwy na poprzednie i to, co powstało jest jeszcze gorsze!!! Wygląda jak plastik albo linoleum. Biała, praktycznie nieprzejrzysta, błyszcząca plastikowa wartswa. W niektórych miejscach kolor parkietu przebija tworząc jasnoszare plamki, na buku w jednym miejscu olej jakby wniknął między spojenia klepki i zapadł się w nie. Już nie wiem, co mam robić, żeby podłoga zaczęła "wyglądać".Czy możecie mi coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 18.08.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 A pokaż jakieś fotki, będzie łatwiej coś powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 18.08.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Nie mogę sobie tego w ogóle wyobrazić!Skąd wam przyszedł pomysł malowania parkietu na biało? Jak to nie problem- wrzuć fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebaruda 18.08.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 parkiet uprzednio lakierowany powino sie nie olejowaca olejowany nie lakierowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.08.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam, Mam w domu parkiet dębowy, akacjowy i bukowy, uprzednio lakierowany. Przy okazji remontu chciałam uzyskać efekt pobielonej podłogi. Po konsultacjach z parkieciarzem, który zapewniał, że olej da najbardziej równomierne pokrycie, zdecydowaliśmy się na olejowanie białym olejem Lios (taki polecił parkieciarz). Efekt jest okropny na całym parkiecie! Na buku powstały totalne plamy i smugi, olej pownikał mniej przy brzegach zostawiając mniejsze i intensywne w barwie białe plamki. Na dębie i akacji jest bardziej równomiernie, ale też są jaśniejsze i ciemniejsze plamy, smugi a w niektórych miejscach nawet takie jakby paćnięcia farbą olejną. Kiedy powiedziałam, że ten efekt jest dla mnie nie do zaakceptowania, parkieciarz zaproponował całkowite pokrycie bez polerowania (tak zupełnie na biało). Zaryzykowałam to rozwiązanie w dwóch pokojach, w których parkiet wyglądał najgorzej po poprzednich zabiegach. Parkieciarz nałożył 2 warstwy na poprzednie i to, co powstało jest jeszcze gorsze!!! Wygląda jak plastik albo linoleum. Biała, praktycznie nieprzejrzysta, błyszcząca plastikowa wartswa. W niektórych miejscach kolor parkietu przebija tworząc jasnoszare plamki, na buku w jednym miejscu olej jakby wniknął między spojenia klepki i zapadł się w nie. Już nie wiem, co mam robić, żeby podłoga zaczęła "wyglądać". Czy możecie mi coś doradzić? Po pierwsze gość nie ma pojęcia o olejowaniu kolorami, to pewnik. Ja przed olejowaniem na kolor biały mam zawsze obawy. Robię próby. Teraz musisz czekać aż olej się porządnie utwardzi i cyklinować. Przy cyklinowaniu należy uważać aby nie powstał w worku cykliniarki samozapłon oleju. Zdarza się prawie zawsze przy cyklinowaniu świeżego kilkudniowego oleju. Podłoga musi byc przygotowana perfekcyjnie do olejowania szczególnie na biało. Cyklinowanie pod lakier to pestka z tym co się robi pod olej biały. Łatwiej byłoby zabejcować białym (po uprzednim doskonałym przygotowaniu posadzki) zarem i lakierować lub olejować olejem transparentnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 14.05.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 (edytowane) Umiejętność właściwego wybarwiania podłóg i drewna w ogóle zyskuje się po dłuższej praktyce. Docelowy odcień na danym gatunku drewna zależy od: - życzenia inwestora, - gradacji papieru i stopnia jego zużycia, - odpowiedniej wartości obrotów maszynki szlifującej, - odcienia barwnika, - jego proporcji w wypełniaczu, - szybkości nakładania i wycierania, - doświadczenia... Edytowane 14 Maja 2011 przez kornik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts