Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Na dobrą sprawę to pom. gospodarcze powinno ci wystarczyc ale zawsze mozesz przesunąć w prawo wc i zyskasz kilka cm nie tracąc wiele w komunikacji sień-salon. Co do wielkosci WC to u nas po zmianach wyszło 2x2 i jest to komfortowy wymiar jak na toalete typowo dla odwiedzających.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

do mataka 1;)

pisałaś o zmianach ścian chyba na poddaszu więc możesz na czym polegała ta zmiana?

i widzę ze macie zrobione przejście do kotłowni przez łazienkę czy to jest dobre rozwiązanie?;)

i miałbym wielką prośbę czy mogłabyś wstawić zdjęcia pokoi na poddaszu, ogólnie poddasza? byłbym bardzo wdzięczny

Witam :)

Co do zmian, to... hmm... podnieśliśmy poddasze o jedna cegłę. Wystarczająco. Przesunęliśmy też tą ścianę, na której jest komin. Większy pokój z balkonem, kosztem mniejszego z oknem. Ale odrobinkę!

Zdjęcia? Heheheh... OK. Ale dajcie mi chwilkę ;) Wyślę na pewni - na maila podeślę :)

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Witam.

Soohy5 zaglądasz jeszcze na forum? Pisałeś, że budujesz Swój domek gdzieś pod Szczecinem. Bardzo mi się podoba ten projekt, jestem z Zachodniopomorskiego. Z chęcią nawiązałbym jakiś kontakt.

Poza tym chętnie usłyszę opinie kogoś kto buduje w technologi szkieletu drewnianego.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam wszystkich forumowiczów. Ja również buduję ten domek Z99, bardzo mi się podoba. Dla zainteresowanych podaję linka z fotkami, https://picasaweb.google.com/116254383722912541274/BudowaDomuZ99?authkey=Gv1sRgCOKuxd_Juaj5RA

domek już stoi i czeka na dach. Buduję w okolicach Radomia. W projekcie naniosłem kilka zmian, na dole zmniejszyłem łazienkę i wstawiłem okno, okno wstawiłem również na schodach, kotłownia dzięki temu jest większa i wejście ma od wiatrołapu, przez co zmniejszyłem pokój na dole robiąc wnękę na szafę w przedpokoju, w kuchni okno przesunąłem w stronę jadalni robiąc miejsce na szafki ok. 60cm. Zmieniłem również trochę rozstaw ścianek działowych na górze robiąc garderobę w największym pokoju, okna na górze są nieco większe niż w projekcie.

Tej scianki na dole też nie robiłem, moim zdaniem jest zbędna i słyży tylko jako miejsce na telewizor, a ja na telewizor przewidziałem miejsce na ścanie spiżarki obok schodów, rzuty zrobię tylko dopiero za parę dni, to wrzucę. miom zdaniem przy tym domu i każdym innym dobrze jest zastanowić się jak go usytuować na działce względem kierunków świata ja wejście mam od wschodu, a salon od zachodu, a na pólnocnej scianie mam tylko okna połaciowe, ma to znaczenie względem energooszcędności. schody wejściowe i taras dobrze jest odizolować styropianem, aby nie wyciągały ciepła z fundamentu, a i każde drzwi dobrze jest wyłożyć styropianem od zewnątrz na dole i górze, okna tylko na górze w nadprożu, aby uniknąć mostków termicznych. Moim zdaniem dziś powinno być standardem dobrego murarza, aby w ten sposób budować i co ważne beton na tarasie dobrze jest wywibrować usuwa to pęcherzyki powietrza, a następnego dnia wypolerować maszyną, u mnie był nawet strop wibrowany i polerowany, daję to dłuższą zywotność betonu bo nie przyjmuje tak szybko wody, przez co zimą jest mniejsze ryzyko jego zniszczenia, oczywiście jest to istotne jeśli ktoś nie zamierza od razu wykładać go płytkami.