Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pawcio_22. Wg mnie dom powinien być usytuowany w taki sposób, że taras skierowany jest na południe. Taka pozycja gwarantuje dobre doświetlenie zarówno kuchni jak i salonu ponieważ z tej właśnie strony jest największa powierzchnia okienna. Ma to również znaczenie jeśli chodzi o oszczędność energii cieplnej. Od strony północnej czyli od frontu domu powierzchnia okienna jest dużo mniejsza. Do tego można zastosować rolety zewnętrzne na zimnie wieczory i noce. Jedyny plus jaki widzę w rozmieszczeniu domu po długości na kierunki wsch-zach to taki, że w sprzyjający sposób będzie można zamocować na dachu kolektory lub bateria słoneczne.

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Tombiel, zgadzam się z Tobą, tak własnie jest jak mówisz dobra opcja to dom wejście od północy, a taras od południa, ja mam usytowany w ten sposób domek i i uważam, że też jest to dobre rozwiązanie, dość sporo okien jest od wejścia, a od tarasu będę miał piękne zachody słońca, przy takim ustawieniu łatwiej mi też będzie zrobić cień na tarasie, planuję posadzić drzewka od płudniowej strony, a ponadto parasol na ta tarsie i będzie git. Rekuperacji nie zamierzam robić, spotkałem się z opiniami, że nakłady są niewspółmierne do zysków, a że kredytu nie biorę to raczej nie będę w to inwestował, zastanawiam się za to nad centralnym odkurzaczem,w tym domu wystarczą swobodnie dwa punkty (1 na dole i 2 na górze w korytarzu) ale z tym to jeszcze się zobaczy byc może tylko rurki koszt ok 200-300zł, aby nie zamykać sobie tego rozwiązania. rzuty domu zrobię na dniach. Co do baterii słonecznych to słyszałem od jednego audytora, że jest to dobre rozwiązanie pod warunkiem stałego odbioru ciepła, albo przy zastosowaniu automatyki dociemniającej , inaczej można go przegrzać i zepsuć.

• 3 weeks później...
mam takie pytanie do wszystkich forumowiczów, ile kosztował was dach w waszym z99 i czym kryliście? ja zdecydowałem się na blachę, bo ponoć tańsza, mniejsze przekroje belek, to i drzewo tańsze, ale decydując się na blachę zdecydowałem się również na pełne odeskowanie, bo wycisza dach, a blacha głośna jest i poza tym stabilna konstrukcja dachu jest, zatem dochodzi ok. 5 m3 desek i papa, no i praca z ułożeniem tego, ja za samo postawienie dachu dałem 4600zł - wyszło 167m2 po 28zł/m2 a cały dach będzie mnie kosztował około 37tyś- blacha ruuki gwarancja 40lat i metalowe rynny gwarancja 30lat. A jak to jest w waszym przypadku?

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Ja wentylacją robię rurami 160, będą do zabudowy w pokoju nad kuchnią, a wypuściłem dwoma kominkami wentylacyjnymi na dach, tuz obok okna połaciowego w rogu pokoju, a wentylację do okapu zamierzam puścic po stropie i podłączyć do kominka, bo mi wychodzi na odknie połaciowym patrząc w linii prostej.251.JPG 258.JPG

• 2 months później...
  • 2 months później...

Witam

Zastanawiamy się nad kupnem projektu Z99 z garażem.

Mataka1 - dzięki za reportaż i zdjęcia. To wszystko jest inspirujące.

Paco16 dom wygląda super. Na jakim etapie budowy teraz jesteś? Czy możesz napisać ile do tej pory wyniosło Cię wybudowanie tego domku z garażem?

pozdrawiamy

mogę :)

Obecnie wykonuję instalacje wodno - kanalizacyjne i elektryczne.

Ze względu na pochyłosć terenu, zrobiłem pod domkiem piwnice,co niestety zawyżyło koszty,lecz Ty powinnaś się zmieścić ,w powiedzmy ,półtorej stówy :)

Dla ceny jest oczywiscie ważna technologia,w jakiej chcecie zetkę zbudować.

• 2 weeks później...

Witam i pozdrawiam wszystkich budujących z99, my czyli cała moja rodzinka będziemy zaczynać budowę swojej z.

budujemy sposobem gospodarczym czyli ja stary i mój syn - rwie się do roboty, codzienie pyta się kiedy kopiemy fundamenty ( w maju 4 lata:wiggle:)

i pytanie moje jest takie, czy w ławach fundamentowych dawaliście 6 drutów 12, proszę o radę

tak przewiduje projekt i tak dałem :)

są to oczywiście bardzo mocne fundamenty i z powodzeniem można by je było zastosować np. przy szkodach górniczych z kilkoma dodatkami......

poza tym wzmocniłem je jeszcze nie sztukując drutów w rogach lecz wyginajac całe......

pamiętaj,że mocniejsze zbrojenie w tych miejscach jest wtedy,gdy zbrojenie jednej części będziesz odciągał do zewnątrz w części prostopadłej :)[ATTACH=CONFIG]173597[/ATTACH]

dzięki Paco16, właśnie nikt nie pokazuje jak wykonał ławy, czy tak jak w projekcie czy dał np. cztery druty 12, jak czytałem inne dzieniki prawie wszyscy dawali po 4 a domki mieli wieksze od z99, jeszcze się zastanowię i zapytam kb , nie mam jeszcze wytyczonego domku, ale uporam się z tym w marcu i zacznę kopać fundamenty, na koniec mam pytanie o projekt z99 teraz się przekonuję że jest bardzo nie czytelny a jak bym dał jeden np. firmie wykonawczej to po tygodniu pracy z projektem na budowie byłby prawie nie czytelny :confused:

to fakt :(

sam zbudowałem ten domek i wiem ile inwencji mnie to kosztowało......

jeżeli dasz to firmie,będą zgadywać, lub co gorsza ,zrobią taśmowo tak jak wcześniej robili...

tego się właśnie bałem i postanowiłem ,, wziać fundamenty we własne ręce,, :)

po pierwsze zrób sobie kilkukrotne ksero projektu,nawet powiększając skalę.........

po drugie ZRÓB TO SAM jeżeli masz czas i możliwości...... :)