tombiel 03.04.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Pawcio_22. Wg mnie dom powinien być usytuowany w taki sposób, że taras skierowany jest na południe. Taka pozycja gwarantuje dobre doświetlenie zarówno kuchni jak i salonu ponieważ z tej właśnie strony jest największa powierzchnia okienna. Ma to również znaczenie jeśli chodzi o oszczędność energii cieplnej. Od strony północnej czyli od frontu domu powierzchnia okienna jest dużo mniejsza. Do tego można zastosować rolety zewnętrzne na zimnie wieczory i noce. Jedyny plus jaki widzę w rozmieszczeniu domu po długości na kierunki wsch-zach to taki, że w sprzyjający sposób będzie można zamocować na dachu kolektory lub bateria słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio_22 04.04.2012 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Hej Tombiel, zgadzam się z Tobą, tak własnie jest jak mówisz dobra opcja to dom wejście od północy, a taras od południa, ja mam usytowany w ten sposób domek i i uważam, że też jest to dobre rozwiązanie, dość sporo okien jest od wejścia, a od tarasu będę miał piękne zachody słońca, przy takim ustawieniu łatwiej mi też będzie zrobić cień na tarasie, planuję posadzić drzewka od płudniowej strony, a ponadto parasol na ta tarsie i będzie git. Rekuperacji nie zamierzam robić, spotkałem się z opiniami, że nakłady są niewspółmierne do zysków, a że kredytu nie biorę to raczej nie będę w to inwestował, zastanawiam się za to nad centralnym odkurzaczem,w tym domu wystarczą swobodnie dwa punkty (1 na dole i 2 na górze w korytarzu) ale z tym to jeszcze się zobaczy byc może tylko rurki koszt ok 200-300zł, aby nie zamykać sobie tego rozwiązania. rzuty domu zrobię na dniach. Co do baterii słonecznych to słyszałem od jednego audytora, że jest to dobre rozwiązanie pod warunkiem stałego odbioru ciepła, albo przy zastosowaniu automatyki dociemniającej , inaczej można go przegrzać i zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio_22 04.04.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) A to mój domek po zmianach:) Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez pawcio_22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tombiel 05.04.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 no calkiem sympatyczne zmiany. ja chyba tez cos podobnego bede robil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio_22 21.04.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 mam takie pytanie do wszystkich forumowiczów, ile kosztował was dach w waszym z99 i czym kryliście? ja zdecydowałem się na blachę, bo ponoć tańsza, mniejsze przekroje belek, to i drzewo tańsze, ale decydując się na blachę zdecydowałem się również na pełne odeskowanie, bo wycisza dach, a blacha głośna jest i poza tym stabilna konstrukcja dachu jest, zatem dochodzi ok. 5 m3 desek i papa, no i praca z ułożeniem tego, ja za samo postawienie dachu dałem 4600zł - wyszło 167m2 po 28zł/m2 a cały dach będzie mnie kosztował około 37tyś- blacha ruuki gwarancja 40lat i metalowe rynny gwarancja 30lat. A jak to jest w waszym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta87 08.07.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 oto nasz aktualny link z fotkami Z99 https://picasaweb.google.com/113329693887859631729/BUDOWANASZEGOZ99# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_m 10.07.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Witam, budujemy z99 pod Szczecinem z Porothermu Profi, mam pytanie dotyczące wysokości otworu drzwi wewnętrznych jaką wzięliście wysokość otworu na ościeżnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia_sl 10.08.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Witajcie My też postanowiliśmy dodać trochę informacji o naszej budowie. www.z99-nasz.mojabudowa.pl. Sukcesywnie będziemy dodawac zdjęcia. Jesteśmy na etapie wykańczania domku...i siebie też pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia_sl 15.08.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witajcie Proszę o pomoc wszystkich budujących z99. Jak macie rozwiązana wentylację w kuchni?. Też przez dachówki kominkowe? Jak łączyliście je z pustakiem wentylacyjnym? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio_22 29.08.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Ja wentylacją robię rurami 160, będą do zabudowy w pokoju nad kuchnią, a wypuściłem dwoma kominkami wentylacyjnymi na dach, tuz obok okna połaciowego w rogu pokoju, a wentylację do okapu zamierzam puścic po stropie i podłączyć do kominka, bo mi wychodzi na odknie połaciowym patrząc w linii prostej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 11.11.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 [ATTACH=CONFIG]147524[/ATTACH]uff... zetka z garażem stanęła chyba jestem prekursorem dziewiątek w tym wydaniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka82 10.02.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witam Zastanawiamy się nad kupnem projektu Z99 z garażem. Mataka1 - dzięki za reportaż i zdjęcia. To wszystko jest inspirujące.Paco16 dom wygląda super. Na jakim etapie budowy teraz jesteś? Czy możesz napisać ile do tej pory wyniosło Cię wybudowanie tego domku z garażem? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 12.02.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 mogę Obecnie wykonuję instalacje wodno - kanalizacyjne i elektryczne. Ze względu na pochyłosć terenu, zrobiłem pod domkiem piwnice,co niestety zawyżyło koszty,lecz Ty powinnaś się zmieścić ,w powiedzmy ,półtorej stówy Dla ceny jest oczywiscie ważna technologia,w jakiej chcecie zetkę zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andja_z99 13.02.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 witajcie, dołączę do klubu z99 my ruszamy na wiosnę z budową z99 z doklejonym garażem z minimalnymi zmianami dom będziemy budować koło Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 28.02.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam i pozdrawiam wszystkich budujących z99, my czyli cała moja rodzinka będziemy zaczynać budowę swojej z.budujemy sposobem gospodarczym czyli ja stary i mój syn - rwie się do roboty, codzienie pyta się kiedy kopiemy fundamenty ( w maju 4 lata:wiggle:)i pytanie moje jest takie, czy w ławach fundamentowych dawaliście 6 drutów 12, proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 28.02.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 tak przewiduje projekt i tak dałem są to oczywiście bardzo mocne fundamenty i z powodzeniem można by je było zastosować np. przy szkodach górniczych z kilkoma dodatkami...... poza tym wzmocniłem je jeszcze nie sztukując drutów w rogach lecz wyginajac całe...... pamiętaj,że mocniejsze zbrojenie w tych miejscach jest wtedy,gdy zbrojenie jednej części będziesz odciągał do zewnątrz w części prostopadłej [ATTACH=CONFIG]173597[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 02.03.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 dzięki Paco16, właśnie nikt nie pokazuje jak wykonał ławy, czy tak jak w projekcie czy dał np. cztery druty 12, jak czytałem inne dzieniki prawie wszyscy dawali po 4 a domki mieli wieksze od z99, jeszcze się zastanowię i zapytam kb , nie mam jeszcze wytyczonego domku, ale uporam się z tym w marcu i zacznę kopać fundamenty, na koniec mam pytanie o projekt z99 teraz się przekonuję że jest bardzo nie czytelny a jak bym dał jeden np. firmie wykonawczej to po tygodniu pracy z projektem na budowie byłby prawie nie czytelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 02.03.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 to fakt sam zbudowałem ten domek i wiem ile inwencji mnie to kosztowało...... jeżeli dasz to firmie,będą zgadywać, lub co gorsza ,zrobią taśmowo tak jak wcześniej robili... tego się właśnie bałem i postanowiłem ,, wziać fundamenty we własne ręce,, po pierwsze zrób sobie kilkukrotne ksero projektu,nawet powiększając skalę......... po drugie ZRÓB TO SAM jeżeli masz czas i możliwości...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 03.03.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 poza tym ściąg sobie ze stronki Z 500 dostępne rzuty albo zeskanuj swoje i wrzuć na kompa.... możliwość zbliżenia powoduje,że projekt staje się bardziej czytelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka82 05.03.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Paco16 dzięki za odpowiedź. Czy zmieniałeś coś w projekcie? I zastanawia mnie czy ta łazienka na dole nie jest za malutka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts