Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zmiany w projekcie wymusiły piwnice,które zrobiłem, ze względu na pochyłość terenu.

I tak , w miejscu gdzie miała być kuchnia, są schody do piwnicy, a kuchnia została przeniesiona w miejsce pokoju.

Zmieniłem też bieg schodów do góry, by do WC nie wchodzić z salonu, tylko z przedpokoju.

Łazienkę na dole powiększyłem troszkę kosztem tegoż przedpokoju, lecz będzie tam tylko prysznic, a poza tym będzie traktowana jako pomieszczenie gospodarcze z kotłem gazowym i zasobnikiem ciepłej wody.

Na górze jest wystarczająco duża łazienka..... :)

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie to WC na dole też mi średnio pasuje przy salonie...

Tak myślałam by przenieść WC w pomieszczenie techniczne, a kocioł z pomieszczenia technicznego przenieść w miejsce pomieszczenia gospodarczego, ale nie wiem czy tak można...

prawdopodobnie kubatura w m3 ograniczy możliwość takiego posunięcia,o którym myślisz.....

po prostu kocioł musi znajdować się w pomieszczeniu o ściśle określonej kubaturze...z tego co wiem to np.kotłowi kondensacyjnemu wystarczy pomieszczenie o kubaturze 9 m3..... a takiemu z otwrtą komorą spalania o wiele więcej.......

pomysł fajny ale może braknąć m3....chyba ,że powiększysz trochę pomieszczenie gosp. ale to znów kosztem czegoś......

• 2 weeks później...

Pytanie do wszystkich co mają piec na węgiel, miał lub ekogroszek z podajnikiem.

Jakiej mocy macie piec i jakie macie przy tym okna i izolację termiczną budynku? Zastanawiam się czy piec 11kW da radę na moją Zetkę, okna mam 6-cio komorowe 3 szybowe, ocieplenie budynku planuję styropianem 12cm (ciemny ma lepsze właściwości izolacyjne) a ocieplenie poddasza planuję wełną mineralną 15 i 10cm, podłoga na dole 10cm styropianu. Wydaje mi się, że piec 15 kW może być trochę za duży. Co do pieca to myśle o RBR Ekouniwersal Instalco ze serownikiem eCoal.

A co jest lepsze do tego domu: ogrzewanie podłogowe czy grzejniki? Rozważamy w łazience na piętrze, w kuchni i w salonie podłogówkę, a w pokojach i w WC na dole, grzejniki. Może macie jakieś doświadczenia za i przeciw podłogówce? A jak to wygląda cenowo?

no coż, wygląda na to,że znów ja odpowiem :)

wieje tu pustką :(

mam doświadczenia z podłogówką w obecnym mieszkaniu i w zetce zrobię ją wszędzie ....

dodatkowo powieszę w łazience i WC ,,drabinki,, na ręczniki i ew.dogrzanie....

w salonie przewiduję jakiś w miarę gustowny grzejnik w centralnym miejscu,który w okresach przejściowych( marzec-maj)-( wrzesień-listopad) podgrzeje powietrze w chłodniejsze dni bez odpalania podłogówki :)

cenowo powinno się to zamknąć niewiele drożej od ,,tradycyjnego,,ogrzewania....

Paco16 dzięki za odpowiedź, faktycznie niewiele tu osób zagląda, ale dobrze, że chociaż ktoś :)

No fajny pomysł by wszędzie zrobić tę podłogówkę, musimy się nad tym zastanowić.

Tak zastanawiamy się jak to wygląda w praktyce jeśli w jednym pomieszczeniu jest podłogówka, a w innym nie. To pewnie trzeba tam gdzie nie ma podłogówki wyższą podłogę zrobić by była w jednym poziomie, czy dobrze myślę?

My w tych pomieszczeniach z podłogówką będziemy dawali płytki, nawet naczytaliśmy się, że dobrze wyglądają takie jednolite powierzchnie bez odgradzania innymi płytkami miejsca kuchennego i np. holu. Dlatego chcemy dać płytki drewnopodobne :)

Ja podłogówkę zamierzam robić w salonie na dole, wejściu, łazience i na korytarzu, na górze to tylko w łazience, wszędzie gdzie podłogówka to najlepsze są płytki, bo najlepiej ciepło oddają, dlatego w pokojach ich nierobię, bo wolę wyłożyć drewnem. W salonie to zobaczę czy cały wyłoże płytkami, bo myślałem również o parkiecie.

pawel i klodi ja robiłem strop lany, nie teriva, bo tak mi paru znajomych poleciło, którzy zajmują się stawianiem domów, że wyjdzie taniej niż teriva i taki strop jest mocniejszy. Kosztów wykonania mojego stropu nie znam, bo stal kupowałem razem z tym co poszłona na fundament. Dla porównania podam: stali na cały dom poszło mi za 5400zł a betonu B20 na strop, taras i schody wejściowe poszło mi 19m3.

Paco16 dzięki za odpowiedź, faktycznie niewiele tu osób zagląda, ale dobrze, że chociaż ktoś :)

No fajny pomysł by wszędzie zrobić tę podłogówkę, musimy się nad tym zastanowić.

Tak zastanawiamy się jak to wygląda w praktyce jeśli w jednym pomieszczeniu jest podłogówka, a w innym nie. To pewnie trzeba tam gdzie nie ma podłogówki wyższą podłogę zrobić by była w jednym poziomie, czy dobrze myślę?

My w tych pomieszczeniach z podłogówką będziemy dawali płytki, nawet naczytaliśmy się, że dobrze wyglądają takie jednolite powierzchnie bez odgradzania innymi płytkami miejsca kuchennego i np. holu. Dlatego chcemy dać płytki drewnopodobne :)

z tymi poziomami masz racje,musisz je trzymać :)

w tej chwili można już kupić szeroką gamę paneli przystosowanych do ogrzewania podłogowego,więc nie ma problemu....

pawcio_22 dzięki ja mam w rozpisce 1097 kg stali bez stropu, a Ty podajesz po przeliczeniu że na cały dom weszło ci około 1850kg czyli na strop weszło 800kg, stal - 2320

beton - 5130

deska, stemple - 2500, plus robota

W projekcie mam strop teriva na 24cm a lany jest na 12-15cm proszę o poprawkę jeśli się mylę, znajomi mieli strop lany i wszystkie pręty mieli ładnie rozrysowane i podane wymiary, sztuki. Samemu myślę że łatwiej mi będzie ułożyć terive i zaszalować wieniec ale o ile jest droższy od lanego:confused: a tu kasy brak.

kasy1 ja mam specyfikację 4,62 m3 bez łat i kontr łat od tego musisz odjąć 0,19 jeśli nie będziesz podpierał krokwi płatwą pośrednią bo jest wliczona a w projekcie w aksonometri więźby jest nie uwzględniona, łaty i kontr łaty to około 1,35m3. Ścian nośnych wyszło mi około 150m2, działówka to 74m2 ale mogę się mylić co do ścian nośnych;)

• 3 weeks później...

witam. mam pytanie.

jaki jest wg was lepszy projekt :

- z14 pracowni z500

Tutaj kilka realizacji:

http://z500.pl/plac-budowy/Z14/200/tablica/a-jak-budowa.html

http://z500.pl/plac-budowy/Z14/57/tablica/Adam.html

http://z500.pl/plac-budowy/Z14/76/tablica/Nasz-Z14.html

zmian w tym projekcie nie byłoby wiele, chyba w ogole, no poza oknami ale takto nic. Jednak niestety nie urzeka mnie dom zewnątrz, totalna klapa bym rzekła. ale układ pomieszczeń ma bardzo ciekawy i funkcjonalny

czy

-z92 pracownia z500

http://z500.pl/projekt/Z92,Wygodny-dom-z-duza-kotlownia-na-paliwo-stale-pralnia-oraz-pokojem-na-parterze.html

Niestety nie ma realizacji.

Ale tutaj układ pomieszczen tez jest bardzo ciekawy i funkcjonalny. No i zewnątrz też fajnie wygląda ;)

Prawie w ogole zmian by nie było w tym projekcie, jak już to tylko takie poprawki kosmetyczne. ;)

czy

-z99 pracownia z500

http://z500.pl/projekt/Z99,Maly-funkcjonalny-dom-z-pokojem-na-parterze-oraz-kuchnia-i-wykuszem-od-ogrodu.html

Zmiany w tym projekcie byłyby nastepujące: wydłużenie domu z tyłu o metr ( w celu wiekszego salonu i kuchni) i wydłużenie domu z przodu o pół metra (żeby wieksza była kotłownia)

Realizacja domku:

Wydaje sie ten domek także ciekawy ale i również bardzo przytulny.

Jaki wg Was lepszy byłby projekt.

PROSZĘ O POMOC.

• 2 months później...
Witam, mam nadzieję że tu ktoś jeszcze zagląda, proszę o radę, będę rozkładam rury kanalizacyjne i nie wiem jak mam umieścić rurę spustową z poddasza w ścianie która ma mieć 12cm, na wprost wejścia:confused: może przenieść, jesli mogę proszę o podpowiedź w moim dzienniku Edytowane przez pawel i klodi

• 3 weeks później...

Cześć ponownie!

Czy możecie podzielić się opiniami czy dom po postawieniu stanu surowego otwartego musi trochę postać zanim wejdzie się z pozostałymi pracami? Wiem, że budynek pracuje, ale słyszę opinie, że u niektórych zaczęło się coś dziać np po 5 latach... a tyle to nie chcemy czekać :)

Tak w ogóle to zaczynamy powoli budowę :)))Zbieramy ceny z hurtowni i porównujemy ekipy budowlane. Jeśli ktoś z Was może podzielić się cenami ekip i ile za poszczególne etapy brały to byłoby super. Widziałam porównanie mataki1, ale może macie świeższe informacje :)