Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej Paweł i Klodi u mnie rura do pionu poszła w dwóch miejscach jedna w ścianie 24 cm zewnętrznej w kotłowni obok kominaP1010364.JPGP1010376.JPG i w łazience obok okna też w ścienie 24 cm, ale tej wewnątrz budunku. Rewizję do pionu robiłem tylko w kotłowni, bo w łazience w tym miejscu będzie prysznic i nie pasowało mi tam robić rewizji. Nie musicie się trzymać projektu w tym miejscu, jak kto sobie wymyśli tak ma, mi tak akurat zaproponował mój hydraulik.

Co fajne to warto sobie dołożyć umywalkę w kotłowni, tam zawsze jest brudno, więc można umyć ręce nim się wyjdzie, u mnie jest na ścianie między łazienką, a kotłownią obok tych białych rurek do centralnego odkurzacza, tak wogóle to pomyślcie chociaż o rurkach do odkurzacza na etapie wykonywanie instalacji, ja za same rurki na allegro dałem 230 zł dwa punkty jeden na dole, drugi na górze i szczotka w kuchni - z kolegą sobie to połozyłem, więc koszty roboty odeszły, a jak będę chciał sobie zakupić jednostkę to mam już taką możliwość bez kucia i bałaganu.

Edytowane przez pawcio_22

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej nulka82 moje koszty roboty to:

postawienie domu 21 tyś

dach (odeskowany, opapowany + położenie blachy bez podprzybitki) 10 500

ja też nie czekam aż cos osiądzie i popęka, bo bym się nie doczekał, trzeba liczyć się z tym, że całe życie może osiadać zależy od terenu oczywiście jak pozwalają fundusze tak posuwam pracę do przodu

a tak wyglądał mój stan surowy otwarty w zeszłym roku:

246.JPG251.JPG

• 2 weeks później...
Hej Pawcio_22, dziękuję bardzo za podanie cen. Zdjęcia domku super :) Już też nie mogę się doczekać rozpoczęcia budowy:) My mamy ofertę za 30 tys w wersji z garażem i za dach około 11 tys. Zobaczymy jak to wyjdzie "w praniu" ale jesteśmy dobrej myśli:)

• 4 weeks później...
Na nadproża i wieńce mam o ile śię nie mylę styropian 2 cm grubości. Co do ocieplenia budynku, to mam już zrobioną elewację i na zewnątrz dałem styropian 12cm frezowany, poddasze ociepliłem wełną mineralną 15cm gr supermata pomiędzy krokwami od strony dachu, od strychu mam 10cm unimaty i 5 cm gr zwykłej unimaty w poprzek krokiew. Na wylewki dałem na dole 18 cm styropianu (trochę dużo, ale to tylko dłatego, że za mało chudziaka było-cięzko utrafić ile tego zamówić) a na górę na strop dałem 5cm pod wylewki. Edytowane przez pawcio_22

dzięki pawcio za podpowiedź i zapraszam do mojego dziennika nie rozpisuje się zbytnio bo czasu mało, mam nadzieję że jak uda mi się przykryć go przed zimą to powinienem być rozmowniejszy, jak czytam inne dzienniki jak się ludziska rozpisują, doradzają i tłumaczą jak to wszystko sami robią to wielki szacun:yes:

• 2 months później...

cześć, współbudujący z99, mam do Was pytanie:

jak to jest z tym wieńcem nad wykuszem?

patrząc na Wasze zdjęcia, widzę kilka rozwiązań, u nas jest jeszcze inaczej.

problem polega na tym, że obcięliśmy jego część i teraz pytanie, czy to duży problem, zdj poniżej (chodzi o część pod oknami przy drzwiach balkonowych)

1.JPG

2.JPG

w zdjęciach, które znalazłam w Waszych galeriach podanych w tym wątku (dlatego pozwolę sobie je wkleić), wygląda to tak:

11.JPG12.JPG13.JPG

u mnie w projekcie jest to na rys. 08 uwagi pkt.2 a u Ciebie wydaje mi się że jest to też dobre rozwiązanie i nie obciążasz zbytnio belki nad wykuszem jeśli o tę belkę chodzi a obciążenie przenoszą słupy w wykuszu które idą do samej góry i łączą się z nadprożem, ja też nie robiłem tego według projektu za dużo zabawy żeby robić skośne belki na ścianie szczytowej. Kierownik powiedział żę będzie dobrze ;) są to moje przemyslenia samouka:D

• 1 month później...
  • 3 months później...

Hej:)

Jak tam budowlańcy domku z99?

Dawno mnie tu nie było.

U nas budowa trwa, jesteśmy na etapie dachu.

Powiedzcie mi czy świętowaliście razem z budowlańcami wieszanie wiechy?:)

Wiem, że jest to stary zwyczaj ale pewnie przez niektórych świętowany. Jakie macie w tej kwestii doświadczenia? :)

• 2 months później...

bruk_logan, piękna kuchnia, w moim stylu, pokażesz w szerszym ujęciu, jak jest oddzielona od salonu? :)

czy mogę Cię prosić o zbliżenie schodów? bo będziemy teraz robić, obrzeża są z kostki, czy macie wylewane schody? nasze będą z kostki, ale nie wiem, jakie dać obrzeża...

ja też mogę pokazać kilka naszych zdjęć:

CAM00806.jpg

CAM00663.jpg

IMG-20140527-WA0000.jpg

CAM00808.jpg

Edytowane przez andja_z99
dodana prośba o foto

• 3 months później...
  • 3 years później...
bruk_logan, piękna kuchnia, w moim stylu, pokażesz w szerszym ujęciu, jak jest oddzielona od salonu? :)

czy mogę Cię prosić o zbliżenie schodów? bo będziemy teraz robić, obrzeża są z kostki, czy macie wylewane schody? nasze będą z kostki, ale nie wiem, jakie dać obrzeża...

ja też mogę pokazać kilka naszych zdjęć:

[ATTACH=CONFIG]270449[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]270450[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]270451[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]270452[/ATTACH]

Super rozwiązanie z tymi siedziskami w wykuszu! Bardzo mi się podoba

• 1 year później...

andja_z99 привет! пишу из России :) Собрались строить дом по проекту z99 , у нас в стране очень мало информации по нему, и случайно попала на ваш форум . Очень рада! Мне очень понравилось как вы сделали дом. Может вы можете разместить больше фото внутри ? Очень красиво !

И спасибо за вдохновение : Hug:

--

cześć Piszę z Rosji :) Zebraliśmy się, aby zbudować dom na projekcie z99, mamy bardzo mało informacji na ten temat w naszym kraju i przypadkowo trafiliśmy na twoje forum. Bardzo miło! Naprawdę podobało mi się, jak zbudowałeś dom. Czy możesz opublikować więcej zdjęć w środku? Bardzo piękne!

I dzięki za inspirację

пс прошу прощенья, не говорю по польски , всё переводчик : D

ps Przepraszam, nie mówię po polsku, cały tłumacz