Paco16 06.03.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Zmiany w projekcie wymusiły piwnice,które zrobiłem, ze względu na pochyłość terenu. I tak , w miejscu gdzie miała być kuchnia, są schody do piwnicy, a kuchnia została przeniesiona w miejsce pokoju. Zmieniłem też bieg schodów do góry, by do WC nie wchodzić z salonu, tylko z przedpokoju. Łazienkę na dole powiększyłem troszkę kosztem tegoż przedpokoju, lecz będzie tam tylko prysznic, a poza tym będzie traktowana jako pomieszczenie gospodarcze z kotłem gazowym i zasobnikiem ciepłej wody. Na górze jest wystarczająco duża łazienka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka82 08.03.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 No właśnie to WC na dole też mi średnio pasuje przy salonie...Tak myślałam by przenieść WC w pomieszczenie techniczne, a kocioł z pomieszczenia technicznego przenieść w miejsce pomieszczenia gospodarczego, ale nie wiem czy tak można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 08.03.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 prawdopodobnie kubatura w m3 ograniczy możliwość takiego posunięcia,o którym myślisz.....po prostu kocioł musi znajdować się w pomieszczeniu o ściśle określonej kubaturze...z tego co wiem to np.kotłowi kondensacyjnemu wystarczy pomieszczenie o kubaturze 9 m3..... a takiemu z otwrtą komorą spalania o wiele więcej.......pomysł fajny ale może braknąć m3....chyba ,że powiększysz trochę pomieszczenie gosp. ale to znów kosztem czegoś...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 14.03.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 interesuje mnie koszt wykonania stropu w z99, monolityczny mat. plus robota lub teriva, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio_22 25.03.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Pytanie do wszystkich co mają piec na węgiel, miał lub ekogroszek z podajnikiem. Jakiej mocy macie piec i jakie macie przy tym okna i izolację termiczną budynku? Zastanawiam się czy piec 11kW da radę na moją Zetkę, okna mam 6-cio komorowe 3 szybowe, ocieplenie budynku planuję styropianem 12cm (ciemny ma lepsze właściwości izolacyjne) a ocieplenie poddasza planuję wełną mineralną 15 i 10cm, podłoga na dole 10cm styropianu. Wydaje mi się, że piec 15 kW może być trochę za duży. Co do pieca to myśle o RBR Ekouniwersal Instalco ze serownikiem eCoal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 25.03.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 ,,trochę za duży,, powiadasz... sądzę, że w przypadku pieca z podajnikiem nie ma to większego znaczenia..po prostu 15-kW będzie sobie leciał lekko,łatwo i przyjemnie a jedenastka niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka82 01.04.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 A co jest lepsze do tego domu: ogrzewanie podłogowe czy grzejniki? Rozważamy w łazience na piętrze, w kuchni i w salonie podłogówkę, a w pokojach i w WC na dole, grzejniki. Może macie jakieś doświadczenia za i przeciw podłogówce? A jak to wygląda cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 01.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 no coż, wygląda na to,że znów ja odpowiem wieje tu pustką mam doświadczenia z podłogówką w obecnym mieszkaniu i w zetce zrobię ją wszędzie .... dodatkowo powieszę w łazience i WC ,,drabinki,, na ręczniki i ew.dogrzanie.... w salonie przewiduję jakiś w miarę gustowny grzejnik w centralnym miejscu,który w okresach przejściowych( marzec-maj)-( wrzesień-listopad) podgrzeje powietrze w chłodniejsze dni bez odpalania podłogówki cenowo powinno się to zamknąć niewiele drożej od ,,tradycyjnego,,ogrzewania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka82 02.04.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Paco16 dzięki za odpowiedź, faktycznie niewiele tu osób zagląda, ale dobrze, że chociaż ktoś No fajny pomysł by wszędzie zrobić tę podłogówkę, musimy się nad tym zastanowić. Tak zastanawiamy się jak to wygląda w praktyce jeśli w jednym pomieszczeniu jest podłogówka, a w innym nie. To pewnie trzeba tam gdzie nie ma podłogówki wyższą podłogę zrobić by była w jednym poziomie, czy dobrze myślę? My w tych pomieszczeniach z podłogówką będziemy dawali płytki, nawet naczytaliśmy się, że dobrze wyglądają takie jednolite powierzchnie bez odgradzania innymi płytkami miejsca kuchennego i np. holu. Dlatego chcemy dać płytki drewnopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio_22 03.04.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ja podłogówkę zamierzam robić w salonie na dole, wejściu, łazience i na korytarzu, na górze to tylko w łazience, wszędzie gdzie podłogówka to najlepsze są płytki, bo najlepiej ciepło oddają, dlatego w pokojach ich nierobię, bo wolę wyłożyć drewnem. W salonie to zobaczę czy cały wyłoże płytkami, bo myślałem również o parkiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio_22 03.04.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 czekam w takim razie na waszer zdj. z realizacji poszczególnycg etapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio_22 03.04.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 pawel i klodi ja robiłem strop lany, nie teriva, bo tak mi paru znajomych poleciło, którzy zajmują się stawianiem domów, że wyjdzie taniej niż teriva i taki strop jest mocniejszy. Kosztów wykonania mojego stropu nie znam, bo stal kupowałem razem z tym co poszłona na fundament. Dla porównania podam: stali na cały dom poszło mi za 5400zł a betonu B20 na strop, taras i schody wejściowe poszło mi 19m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 03.04.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Paco16 dzięki za odpowiedź, faktycznie niewiele tu osób zagląda, ale dobrze, że chociaż ktoś No fajny pomysł by wszędzie zrobić tę podłogówkę, musimy się nad tym zastanowić. Tak zastanawiamy się jak to wygląda w praktyce jeśli w jednym pomieszczeniu jest podłogówka, a w innym nie. To pewnie trzeba tam gdzie nie ma podłogówki wyższą podłogę zrobić by była w jednym poziomie, czy dobrze myślę? My w tych pomieszczeniach z podłogówką będziemy dawali płytki, nawet naczytaliśmy się, że dobrze wyglądają takie jednolite powierzchnie bez odgradzania innymi płytkami miejsca kuchennego i np. holu. Dlatego chcemy dać płytki drewnopodobne z tymi poziomami masz racje,musisz je trzymać w tej chwili można już kupić szeroką gamę paneli przystosowanych do ogrzewania podłogowego,więc nie ma problemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 06.04.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 pawcio_22 dzięki ja mam w rozpisce 1097 kg stali bez stropu, a Ty podajesz po przeliczeniu że na cały dom weszło ci około 1850kg czyli na strop weszło 800kg, stal - 2320 beton - 5130 deska, stemple - 2500, plus robotaW projekcie mam strop teriva na 24cm a lany jest na 12-15cm proszę o poprawkę jeśli się mylę, znajomi mieli strop lany i wszystkie pręty mieli ładnie rozrysowane i podane wymiary, sztuki. Samemu myślę że łatwiej mi będzie ułożyć terive i zaszalować wieniec ale o ile jest droższy od lanego:confused: a tu kasy brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 07.04.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam!Czy moge prosic o informacje ile m3 drewna na dach przewiduje projekt i ile jest m2 scian nosnych a ile dzialowych?Dziekuje!K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 08.04.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 kasy1 ja mam specyfikację 4,62 m3 bez łat i kontr łat od tego musisz odjąć 0,19 jeśli nie będziesz podpierał krokwi płatwą pośrednią bo jest wliczona a w projekcie w aksonometri więźby jest nie uwzględniona, łaty i kontr łaty to około 1,35m3. Ścian nośnych wyszło mi około 150m2, działówka to 74m2 ale mogę się mylić co do ścian nośnych;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 08.04.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Dziękuję bardzo za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona210517 24.04.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 witam. mam pytanie. jaki jest wg was lepszy projekt : - z14 pracowni z500 Tutaj kilka realizacji: http://z500.pl/plac-budowy/Z14/200/tablica/a-jak-budowa.html http://z500.pl/plac-budowy/Z14/57/tablica/Adam.html http://z500.pl/plac-budowy/Z14/76/tablica/Nasz-Z14.html zmian w tym projekcie nie byłoby wiele, chyba w ogole, no poza oknami ale takto nic. Jednak niestety nie urzeka mnie dom zewnątrz, totalna klapa bym rzekła. ale układ pomieszczeń ma bardzo ciekawy i funkcjonalny czy -z92 pracownia z500 http://z500.pl/projekt/Z92,Wygodny-dom-z-duza-kotlownia-na-paliwo-stale-pralnia-oraz-pokojem-na-parterze.html Niestety nie ma realizacji. Ale tutaj układ pomieszczen tez jest bardzo ciekawy i funkcjonalny. No i zewnątrz też fajnie wygląda Prawie w ogole zmian by nie było w tym projekcie, jak już to tylko takie poprawki kosmetyczne. czy -z99 pracownia z500 http://z500.pl/projekt/Z99,Maly-funkcjonalny-dom-z-pokojem-na-parterze-oraz-kuchnia-i-wykuszem-od-ogrodu.html Zmiany w tym projekcie byłyby nastepujące: wydłużenie domu z tyłu o metr ( w celu wiekszego salonu i kuchni) i wydłużenie domu z przodu o pół metra (żeby wieksza była kotłownia) Realizacja domku: Wydaje sie ten domek także ciekawy ale i również bardzo przytulny. Jaki wg Was lepszy byłby projekt. PROSZĘ O POMOC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 25.06.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, mam nadzieję że tu ktoś jeszcze zagląda, proszę o radę, będę rozkładam rury kanalizacyjne i nie wiem jak mam umieścić rurę spustową z poddasza w ścianie która ma mieć 12cm, na wprost wejścia:confused: może przenieść, jesli mogę proszę o podpowiedź w moim dzienniku Edytowane 25 Czerwca 2013 przez pawel i klodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka82 16.07.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Cześć ponownie! Czy możecie podzielić się opiniami czy dom po postawieniu stanu surowego otwartego musi trochę postać zanim wejdzie się z pozostałymi pracami? Wiem, że budynek pracuje, ale słyszę opinie, że u niektórych zaczęło się coś dziać np po 5 latach... a tyle to nie chcemy czekać Tak w ogóle to zaczynamy powoli budowę ))Zbieramy ceny z hurtowni i porównujemy ekipy budowlane. Jeśli ktoś z Was może podzielić się cenami ekip i ile za poszczególne etapy brały to byłoby super. Widziałam porównanie mataki1, ale może macie świeższe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts