Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki strop w starym domu ?

Recommended Posts

Witam,

Jestem właścicielem starego, ponad 100-letniego domu. W niedalekiej przyszłości czeka mnie wykończenie poddasza a co się z tym wiąże rozwiazanie problemy stropu.

Aktualnie poddasze nie jest używane a dach jeszcze w tak dobrej kondycji, że niczego nie zmieniałem.

Stary strop jest drewniany z belek, obitymi deskami, dodatkowo od doły wygładzony. Na strychu deski już nie są w najlepszej kondycji oczywiście tylko w jednym miejscu gdzie są lekko przytarte.

Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje technologia umozliwiająca mi w przyszlości przy okazji robienia nowego dachu i ewentualnej rozbudowy domu ułożenie nowego stropu najlepiej bez użycia drewna o właściwościach zbliżonych do stropów żelbetowych.

Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje technologia umozliwiająca mi w przyszlości przy okazji robienia nowego dachu i ewentualnej rozbudowy domu ułożenie nowego stropu najlepiej bez użycia drewna o właściwościach zbliżonych do stropów żelbetowych.

W zasadzie każda technologia stropu jest do zastosowania. Znam zarówno przypadki gdy ludzie robili płytę monolityczną opartą o wykutą w murach bruzdę, jak i układanie stropu gęstożebrowego (Teriva) w wykutych gniazdach. Producent stropów Rector ma nawet w swoich materiałach zalecenia do takich renowacji.

• 5 years później...

Odkopie trochę :)

Mam podobny problem. Będę wymieniał cały dach. Chciałbym także nad starym stropem (100m2) zrobić nowy, a kiedyś przy okazji remontu "odciąć" stary, przez co powiększył bym dość niskie pomieszczenia na dole.

Czy strop zespolony (metalowe legary zakotwiczone w wieńcu, na nich coś w rodzaju pofalowanej blachy, beton, zbrojenie) będzie tańsze jak strop drewniany?

Da się w ogóle wykonać taką operację nie ruszając starego stropu?