MassageMasta 18.08.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam,Jestem właścicielem starego, ponad 100-letniego domu. W niedalekiej przyszłości czeka mnie wykończenie poddasza a co się z tym wiąże rozwiazanie problemy stropu.Aktualnie poddasze nie jest używane a dach jeszcze w tak dobrej kondycji, że niczego nie zmieniałem.Stary strop jest drewniany z belek, obitymi deskami, dodatkowo od doły wygładzony. Na strychu deski już nie są w najlepszej kondycji oczywiście tylko w jednym miejscu gdzie są lekko przytarte.Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje technologia umozliwiająca mi w przyszlości przy okazji robienia nowego dachu i ewentualnej rozbudowy domu ułożenie nowego stropu najlepiej bez użycia drewna o właściwościach zbliżonych do stropów żelbetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.08.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Na to może odpowiedzieć Ci tylko projektant (konstruktor), któremu będziesz zlecał projekt przebudowy domu, który potrzebny jest do uzyskania zezwolenia na przebudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 22.08.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje technologia umozliwiająca mi w przyszlości przy okazji robienia nowego dachu i ewentualnej rozbudowy domu ułożenie nowego stropu najlepiej bez użycia drewna o właściwościach zbliżonych do stropów żelbetowych. W zasadzie każda technologia stropu jest do zastosowania. Znam zarówno przypadki gdy ludzie robili płytę monolityczną opartą o wykutą w murach bruzdę, jak i układanie stropu gęstożebrowego (Teriva) w wykutych gniazdach. Producent stropów Rector ma nawet w swoich materiałach zalecenia do takich renowacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 23.08.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 istnieje taka metoda jak zespolony strop drewniano-żelbetowy, dobra o ile stan belek drewnianych jest prawidłowy w sensie niezjedzony przez robactwo i grzyby. Metoda jest dobra i tania jak potrzebujesz więcej info pisz do mnie na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 01.12.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Odkopie trochę Mam podobny problem. Będę wymieniał cały dach. Chciałbym także nad starym stropem (100m2) zrobić nowy, a kiedyś przy okazji remontu "odciąć" stary, przez co powiększył bym dość niskie pomieszczenia na dole. Czy strop zespolony (metalowe legary zakotwiczone w wieńcu, na nich coś w rodzaju pofalowanej blachy, beton, zbrojenie) będzie tańsze jak strop drewniany? Da się w ogóle wykonać taką operację nie ruszając starego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts